Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 22 oktober 2020, Min-BuZa.2020.5974-30 tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 november 2019, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Wijziging subsidieplafond Vouchers internationaal ondernemen)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 7.2 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1 van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 november 2019, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen)1 komt te luiden:

Artikel 1

  • 1. Voor subsidieverstrekking in het kader van Vouchers internationaal ondernemen geldt voor de periode vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 een subsidieplafond van € 4.150.000,–, waarvan ten minste € 180.000,– beschikbaar is voor het verstrekken van kickstartvouchers en Brexitvouchers en ten minste € 20.000,– voor het verstrekken van vouchers voor deelname aan een collectieve activiteit en het verstrekken van financiële ondersteuning voor individuele beursdeelname.

  • 2. Ten aanzien van de verdeling van de in het eerste lid bedoelde middelen die beschikbaar zijn voor het verstrekken van vouchers voor deelname aan een collectieve activiteit en het verstrekken van financiële ondersteuning voor individuele beursdeelname geldt in aanvulling op het bepaalde in artikel 3 van de Regeling vouchers internationaal ondernemen2 dat aanvragen voor deelname aan een collectieve activiteit of individuele beursdeelname die plaatsvindt in 2020 voorrang krijgen ten opzichte van aanvragen voor deelname aan een collectieve activiteit of individuele beursdeelname die later plaatsvindt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, de Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, H. Schuiling

TOELICHTING

Ter ondersteuning van bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis en de naderende Brexit, heeft de Minister van Buitenlandse Zaken besloten om tot eind 2020 nogmaals extra budget beschikbaar te stellen voor de Regeling Vouchers internationaal ondernemen.3 Het subsidieplafond voor de subsidieverstrekking in het kader van deze regeling wordt met € 200.000 opgehoogd tot een bedrag van € 4.150.000.

De extra middelen worden beschikbaar gesteld ten behoeve van het verstrekken van de volgende vormen van ondersteuning:

  • Kickstartvouchers

  • Brexitvouchers

  • Vouchers voor collectieve activiteiten en financiële ondersteuning voor individuele beursdeelname

Aanvragen die reeds zijn ingediend op moment van inwerkingtreding van dit besluit en waarop nog niet is beslist, gelden als aanvragen voor subsidieverstrekking ten laste van het door dit besluit gewijzigde subsidieplafond.

In aanvulling op het verdeelmechanisme van behandeling op volgorde van ontvangst, neergelegd in artikel 3 van de Regeling vouchers internationaal ondernemen, geldt ten aanzien van de verdeling van de € 20.000 die voor de resterende maanden van 2020 beschikbaar wordt gesteld voor collectieve activiteiten en individuele beursdeelname, dat aanvragen die betrekking hebben op activiteiten die plaatsvinden in 2020 voorrang krijgen boven aanvragen die betrekking hebben op activiteiten die later plaatsvinden.

Voor de overige vouchers zal tot eind 2020 geen extra budget beschikbaar worden gesteld.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, de Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, H. Schuiling


X Noot
1

Stcrt. 2019, nr. 64118; gewijzigd bij Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 5 augustus 2020, Min-BuZa.2020.5612-12 tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) en tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 november 2019, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen), Stctr. 2020, nr. 42640.

X Noot
2

Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen), Stcrt. 2016, nr. 48327.

X Noot
3

Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen), Stcrt. 2016, nr. 48327.

Naar boven