VERKEERSBESLUIT TIJDELIJK AFSLUITEN OUDE COEVORDERWEG TE DALEN

Logo Coevorden

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden neemt een verkeersbesluit voor het volgende weggedeelte:

- Oude Coevorderweg te Dalen

Het gaat om de volgende maatregelen:

- het afsluiten voor alle verkeer, met uizondering van fietsers en bromfietsers en bestemmingsverkeer tot 1 maart 2021.

Aanleiding

De gemeente Coevorden is de Looweg tussen Coevorden en Dalen aan het herinrichten. Dit betekent dat het verkeer geen gebruik kan maken van de Looweg.

In de praktijk blijkt echter dat het verkeer minder gebruik maakt van de vastgestelde omleiding maar de Oude Coevorderweg gebruikt om van Coevorden naar Dalen te komen en vice versa.

Deze weg is niet ingericht voor grote aantallen verkeersbewegingen en hierdoor worden verkeersonveilige situaties veroorzaakt voor met name fietsers.

Derhalve worden tot 1 maart 2021 de volgende verkeersmaatregelen genomen:

- de Oude Coevorderweg wordt afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer en fietsers en bromfietsers;

- om te voorkomen dat er alsnog gebruik wordt gemaakt van de Oude Coevorderweg wordt ook fysiek in het midden van deze weg een afsluiting gemaakt.

Wetgeving

De Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2, lid 1 en 2) noemt de motieven op grond waarvan een verkeersbesluit genomen dient te worden o.a. met het doel tot:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen daarvan en;

  • 4.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer zal er overleg worden gepleegd met de politie.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Vastgoed en Infrastructuur is door een geldend mandaatbesluit door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

Besluit:

Een verkeersbesluit nemen voor:

1. Het afsluiten van de Oude Coevorderweg te Dalen voor alle verkeer, met uitzondering van fietsers en bromfietsers en bestemmingsverkeer tot 1 maart 2021 door het plaatsen van bord C1 (gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee) conform bijlage I van het RVV 1990, conform situatietekening 20051-01 van 13 oktober 2020 en het aanbrengen van een fysieke afsluiting;

2. Het toestaan van fietsers, bromfietsers en bestemmingsverkeer op de Oude Coevorderweg door het plaatsen van een onderbord met de tekst “met uitzondering van fietsers/bomfietsers en bestemmingsverkeer”;

3. Weggebruikers te attenderen op de fysieke afscheiding door het plaatsen van bord L8 (doodlopende weg) conform bijlage I van het RVV 1990, conform situatietekening 20051-01 van 13 oktober 2020;

4. Het besluit bekend te maken door publicatie op de website officëlebekendmakingen.nl en de digitale Staatscourant;

5. Belanghebbenden erop te wijzen dat tegen het onder 1 en 2 vermelde binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, bezwaar kan worden ingediend bij burge-meester en wethouders van Coevorden, Postbus 2, 7740 AA Coevorden.

Coevorden, 20 oktober 2020.

Burgemeester en wethouders van Coevorden,

Namens dezen,

Teamleider Vastgoed en Infrastructuur,

E. Hagenauw

 

Naar boven