Bestuurlijke lus bestemmingsplan “Landelijk Gebied, Landgoed Pijnenburg”

Logo Baarn

Het college van burgemeester en wethouders van Baarn maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Baarn in de openbare vergadering van 23 september 2020 het bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” (NL.IMRO.0308.000050-VA02) gewijzigd heeft vastgesteld.

Bestuurlijke lus

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de gemeenteraad met toepassing van artikel 8.51d van de Algemene wet bestuursrecht opgedragen de gebreken in het besluit van 20 december 2017 te herstellen, zonder dat hiervoor de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw gedaan hoeft te worden.

Wijzigingen per plandeel

Op basis van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” op de volgende punten gewijzigd:

Verbeelding 

  • -

    Aan het weiland ten zuiden en westen van de locatie waar het theehuis (bestemming ‘Horeca’) en de parkeerplaatsen zijn voorzien (bestemming ‘Verkeer – Parkeerterrein’):

    i. de bestemming ‘Natuur’ (artikel 7) uit het bestemmingsplan Landelijk Gebied, Landgoed Pijnenburg ter vervanging van de bestemming ‘Agrarisch met waarden – Landschappelijke en natuurlijke waarden’ toe te kennen;

    ii.de functieaanduiding ‘specifieke vorm van natuur – agrarisch grasland’ toe te voegen.

  • -

    De gebiedsaanduiding 'overige zone - voorwaardelijke verplichting' toe te voegen aan de bestemming ‘Horeca’ waar het theehuis is voorzien, de bestemming ‘Verkeer – Parkeerterrein’ en de bestemming ‘Natuur’ ter plaatse van de functieaanduiding ‘specifieke vorm van natuur - agrarisch grasland’.

Regels

  • -

    Het begrip agrarisch grasland met natuurwaarden aan artikel 1 toe te voegen met de volgende definitie: kruiden- en faunarijk grasland met een extensief beheer en gebruik dat is gericht op de realisatie en instandhouding van soortenrijke lage begroeiingen zodanig dat een bijdrage wordt geleverd aan de natuurwaarden.

  • -

    De bestemming Natuur (artikel 7) aan te vullen met de volgende regels:

    • i.

      een nieuw lid 7.1 onder k. voor het gebruik van agrarisch grasland met natuurwaarden ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van natuur – agrarisch grasland’ (met vernummering van het huidige sublid k. en volgende subleden);

    • ii.

      een nieuw lid 7.4 onder c. betreffende een verbodsbepaling voor het scheuren van grasland ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van natuur – agrarisch grasland’;

    • iii.

      een nieuw lid 7.5.1 onder e. betreffende een vergunningplicht voor het planten van houtgewas ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - agrarisch grasland'.

  • -

    In (een nieuw) artikel 24 de gebiedsaanduiding ‘overige zone - voorwaardelijke verplichting’ op te nemen (onder doornummering van alle opvolgende artikelen) waarvoor geldt dat:

    • i.

      in afwijking van de daar geldende bestemming het gebruik en bouwen volgens de bestemming onder artikel 6 (Horeca) en 10 (Verkeer – Parkeerterrein) alleen is toegestaan op voorwaarde dat:

      • *

        ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van natuur – agrarisch grasland’ het agrarisch gebruik plaatsvindt ten behoeve van de realisatie en instandhouding van ‘agrarisch grasland met natuurwaarden’ als bedoeld in artikel 7.1 onder k.

Wilt u het bestemmingsplan inzien?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” ligt met ingang van vrijdag 23 oktober 2020 tot en met donderdag 4 december 2020 voor iedereen ter inzage.

Het bestemmingsplan is samen met de bij behorende stukken in te zien in de centrale hal van het gemeentehuis op werkdagen van 08.00 uur tot 12.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen werken wij momenteel alleen op afspraak. Neemt u hiervoor telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer 035 - 54 81 611.

Het gewijzigde bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” is daarnaast digitaal in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op de homepage van ruimtelijke plannen klikt u eerst op de groene button ‘plannen zoeken’ en kiest daarna de optie ‘plannaam- of -nummer’ en typt vervolgens het planidentificatienummer NL.IMRO.0308.000050-VA02 of ‘Landgoed Pijnenburg’ in.

Beroep instellen

Tegen de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” kunnen belanghebbenden gedurende de termijn van terinzagelegging van vrijdag 23 oktober 2020 tot en met donderdag 4 december 2020 schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die bij de vaststelling ten opzichte van de eerdere vaststelling van 20 december 2017 zijn aangebracht. Degenen die eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk Gebied, landgoed Pijnenburg” hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun beroep betrekking heeft op de ongewijzigd gebleven planonderdelen.

Beroep kunt u schriftelijk instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl.

 

Naar boven