Wijziging van de Regeling luchtverkeersdienstverlening in verband met een reparatie met betrekking tot luchtruimclassificaties, Ministerie van Defensie

16 oktober 2020

Nr: BS2020020451

De Staatssecretaris Van Defensie

Gelet op artikel 5, tweede lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in artikel 18, eerste lid, van de Regeling luchtverkeersdienstverlening worden vóór de rij, beginnend met ‘Overige gebieden’, twee rijen bestaande uit twee kolommen ingevoegd, luidende:

Actieve militaire oefengebieden als genoemd in artikel 2, tweede lid, onderdelen b tot en met f, en zesde lid, onderdelen m en n, van de Regeling beperking of verbod uitoefening burgerluchtverkeer in bepaalde gebieden 2018

G

Actieve militaire oefengebieden als genoemd in artikel 2, zesde lid, onderdelen a tot en met l en o tot en met w, van de Regeling beperking of verbod uitoefening burgerluchtverkeer in bepaalde gebieden 2018

E

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 oktober 2020

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Deze ministeriële regeling strekt tot wijziging van de Regeling luchtverkeersdienstverlening in verband met een reparatie van de luchtruimclassificatie in enige luchtruimgebieden.

Conform de Bijlage Luchtverkeersregels, SERA.6001 Luchtruimclassificatie, van de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 923/2012 van de Commissie van 26 september 2012 tot vaststelling van gemeenschappelijke luchtverkeersregels en operationele bepalingen betreffende luchtvaartnavigatiediensten en -procedures en tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1035/2011 en Verordeningen (EG) nr. 1265/2007, (EG) nr. 1794/2006, (EG) nr. 730/2006, (EG) nr. 1033/2006 en (EU) nr. 255/2010 zijn er aan het Nederlandse luchtruim luchtruimclassificaties toegekend op basis van het gebruik en de mate van luchtverkeersdienstverlening. In lijn met de standaarden en aanbevolen werkwijzen in Bijlage 11 van het Verdrag van Chicago heeft Defensie tot nu toe geen aparte luchtruimclassificatie toegekend aan geactiveerde oefengebieden. Recentelijk is gebleken dat ingevolge Europese regelgeving ook geactiveerde oefengebieden van een luchtruimclassificatie moeten zijn voorzien. Om deze situatie te herstellen wordt aan de genoemde militaire oefengebieden bij activatie een luchtruimclassificatie toegekend die aansluit bij het militaire gebruik van het gebied, te weten luchtruimclassificatie ‘G’ dan wel luchtruimclassificatie ‘E’. Luchtruimclassificatie ‘G’ is alleen van toepassing op de Vliehors Range. In luchtruim met classificatie ‘G’ is er meer vrijheid in de vorm van de vluchtuitvoering; de vlieger wordt enkel voorzien van noodzakelijke vluchtinformatie. In luchtruim met classificatie ‘E’ wordt er alleen actief gesepareerd indien er wordt gevlogen onder instrumentvliegvoorschriften.

Geactiveerde oefengebieden worden beschouwd als gesegregeerd luchtruim onder beheer van Defensie en zijn verboden voor burgerluchtverkeer.

Effecten op de administratieve lasten en nalevingskosten

De onderhavige regeling brengt geen administratieve lasten en nalevingskosten met zich mee. De wijziging heeft geen consequenties voor de gebruiksvoorwaarden van de betrokken gebieden en is louter operationeel van aard.

Internetconsultatie

Er is geen internetconsultatie uitgevoerd voor deze regeling, omdat hier sprake is van een ministeriële regeling die geen veranderingen teweegbrengt in de rechten en plichten van burgers en bedrijven en ook geen ingrijpende gevolgen heeft voor de uitvoeringspraktijk.

Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt met ingang van 1 november 2020 in werking. Er is gekozen voor spoedige inwerkingtreding, omdat hier sprake is van reparatieregelgeving en Defensie en Navo-bondgenoten baat hebben bij spoedige inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 18, eerste lid, van de regeling luchtverkeersdienstverlening is in de tabel een aantal luchtverkeersdienstverleningsgebieden opgenomen met daarachter aangegeven de daaraan verbonden luchtverkeersdienstverleningsklasse. De wijziging betreft de toevoeging van twee luchtverkeersdienstverleningsklassen voor actieve militaire oefengebieden. Het gaat daarbij om een aantal nader aangegeven actieve militaire oefengebieden als genoemd in artikel 2, tweede lid, en zesde lid, van de Regeling beperking of verbod uitoefening burgerluchtverkeer in bepaalde gebieden 2018.

Artikel II

Ter toelichting op de voorziene datum van inwerkingtreding wordt verwezen naar het algemene deel van deze toelichting.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

Naar boven