Gemeente Beekdaelen – Verkeersbesluit – Instellen 30km/uur-zone Panhuys e.o. – Hulsberg

Logo Beekdaelen

Z/20/138270 INT.218762

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beekdaelen

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Wettelijke grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Doelstelling en motivering

Doelstelling

Uit oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 lid 1), is het gewenst om in de Panhuys e.o. te Hulsberg een 30km/u-zone in te stellen voor de wegen Birkveldweg, Berkenhof, Panhuys, Panhuyshof, Panhuisweg, Cremersdelweg, Dorpveldweg, Wissengrachtweg (conform onderstaande afbeelding).

Motivering

Hierbij is het volgende overwogen:

Dat alle bovengenoemde wegvakken binnen de bebouwde kom van de kern Hulsberg zijn gelegen;Dat er geen snelheidsrestricties aan gekoppeld zijn en een maximum snelheid van 50km/u geldt;Dat de gehele wijk tussen de Schoolstraat en de Wijnandsraderweg in het vastgestelde GVVP voor de voormalige gemeente Nuth is aangemerkt als zijnde een verblijfsgebied;Dat op basis van het GVVP van de voormalige gemeente Nuth (en daarin geïntegreerd de Duurzaam Veilig uitgangspunten) de maximumsnelheid op een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom 30 km/uur bedraagt;Dat Dat het woongebied wordt uitgebreid met een nieuwbouw zorgcomplex;Dat het nieuwe zorgcomplex veel extra verkeersbewegingen genereert; Dat erftoegangswegen dienen te zorgen voor het veilig toegankelijk maken van percelen;Dat de diverse lokale voorzieningen in de woonwijk (zoals de basisschool, zorgcentrum Panhuys en het gemeenschapshuis Hulsberg) veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers aantrekken; Dat kwetsbare verkeersdeelnemers extra beschermd moeten worden in het verkeer;Dat de aard en gesteldheid van de weg derhalve niet bestemd is voor de afwikkeling van grote hoeveelheden verkeer;Dat door in het betreffende verblijfsgebied de maximumsnelheid naar 30 km/uur te verlagen, de verkeersveiligheid en leefbaarheid enorm verbetert;Dat door het verlagen van de maximumsnelheid op de diverse wegen er marginaal reistijdverlies optreedt;Dat reistijdverlies in een verblijfsgebied minder zwaar weegt dan de lokale leefbaarheid en verkeersveiligheid;Dat op grond van artikel 9 BABW op het verkeersbord A1 het woord “zone” kan worden aangebracht;Dat door het aanbrengen van het woord “zone” de maximumsnelheid die volgt uit het verkeersbord A1, van toepassing is op alle wegen die binnen deze zone liggen;Dat de wegen waarop deze verkeersmaatregelen worden getroffen in beheer zijn bij de gemeente Beekdaelen. 

Overleg

Onderhavige verkeersmaatregel is voorgelegd aan de Taakaccenthouder Verkeer Brunssum/Landgraaf van de Politie Limburg. De politie heeft positief geadviseerd ten aanzien van bovengenoemde verkeersmaatregel. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. 

Belangenafweging

Het voorstel om de maximum snelheid op de diverse wegvakken af te waarderen sluit aan bij het visiedocument Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan van de voormalige gemeente Nuth, wat in juni 2016 door de Raad is vastgesteld. Dit benadrukt het brede draagvlak van de verkeersmaatregel. Ook heeft de voormalige gemeente Nuth diverse verzoeken van bewoners uit de omgeving ontvangen waarmee het lokale draagvlak is aangetoond. Verder is niet gebleken dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld door de genoemde verkeersmaatregel, dan wel dat door de te treffen verkeersmaatregel een onduidelijke verkeerssituatie zal ontstaan.]

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Een 30km/u-zone in Hulsberg in te stellen voor de straten Birkveldweg, Berkenhof, Panhuys, Panhuyshof, Panhuisweg, Cremersdelweg, Dorpveldweg, Wissengrachtweg door het bijplaatsen van een aantal verkeersborden model A0130zb en A0230ze van Bijlage I van het RVV 1990;

  • 2.

    Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking;

  • 3.

    Dit verkeersbesluit wordt geëffectueerd nadat de bezwarentermijn is verlopen en er geen reden tot heroverweging is.

Schinveld 22 januari 2020

Burgemeester en Wethouders van Beekdaelen

Namens deze,

R. Toffolo

Beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaar

Tegen dit besluit kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken, ingaande

de dag nadat het besluit is bekendgemaakt in de Staatscourant, een bezwaarschrift worden

ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift dient te worden

ondertekend en dient tenminste de volgende gegevens te bevatten: naam en adres van de

indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; de

gronden voor het bezwaar. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit waartegen het bezwaar

zich richt, te worden bijgevoegd.

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van

Beekdaelen, postbus 22000, 6360 AA Nuth.

Tevens kan de indiener van het bezwaarschrift bij de voorzieningenrechter van de rechtbank

verzoeken een voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen,

dat vereist. U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde

rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een

elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven