Bestemmingsplan Lorentz, partiële herziening windmolens en omgevingsvergunning Lorentzstraat 5-01 en Lorentzdijk 5 en 25.

Logo Harderwijk

Burgemeester en wethouders van Harderwijk maken bekend dat met toepassing van de coördinatieregeling de volgende besluiten zijn genomen:

Bestemmingsplan:

De gemeenteraad heeft op 1 oktober het bestemmingsplan Lorentz - Partiële herziening windmolens gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan Lorentz - Partiële herziening windmolens maakt de bouw van drie windturbines aan de kust van het Veluwemeer op bedrijventerrein Lorentz mogelijk. Twee windmolens worden gesitueerd aan de Lorentzdijk en één windmolen aan de Marie Curiestraat achter de RWZI (rioolzuiveringsinstallatie).

Het plan is gewijzigd vastgesteld onder meer in die zin dat:

  • 1.

    De maximale hoogte van de windmolens is verlaag naar 146,3 meter;

  • 2.

    Er is een aanvulling op het MER opgesteld en bij de toelichting gevoegd, met daarin extra aandacht voor geluidhinder, lichthinder van obstakelverlichting en stikstofdepositie;

  • 3.

    De vrijwaringszone en veiligheidszone op de verbeelding zijn gecorrigeerd (waren omgewisseld);

  • 4.

    In de toelichting is alsnog aandacht besteed aan de binnen het radarverstoringsgebied geldende restricties.

Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen wordt verwezen naar het besluit tot vaststelling van de gemeenteraad.

Omgevingsvergunning bouwen en milieu:

Burgemeester en wethouders hebben op 15 oktober 2020 de omgevingsvergunning Lorentzhaven windmolens, Lorentzstraat 5-01 en Lorentzdijk 5 en 25 verleend. De Omgevingsvergunning maakt de bouw van drie windturbines en het oprichten van de inrichting op bedrijventerrein Lorentz mogelijk.

Vergunning gebiedsbescherming Wet natuurbescherming

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 14 augustus 2020 vergunning gebiedsbescherming Wet natuurbescherming verleend. De vergunning beoordeelt de mogelijke negatieve effecten van het plaatsen van windmolens op Lorentz te Harderwijk op nabijgelegen Natura2000 gebieden. Het dichtstbijzijnde Natura2000 gebied is Veluwerandmeren, dat op ca 100 meter is gelegen van de dichtstbijzijnde windturbine. Op ca. 2,5 km is Natura2000 gebied de Veluwe gelegen. Beoordeeld zijn de mogelijk negatieve effecten op die soorten van de Vogel- en Habitatrichtlijn, waarvoor specifieke doelen zijn opgenomen in het beheerplan voor de Veluwerandmeren en de Veluwe. Uit de beoordeling blijkt dat er geen negatieve effecten zijn te verwachten en dat er geen specifieke maatregelen opgenomen hoeven te worden in de vergunning.

Ontheffing soortenbescherming Wet natuurbescherming

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 14 augustus ontheffing soortenbescherming Wet natuurbescherming verleend. De ontheffing beoordeelt de mogelijk negatieve effecten van het plaatsen van windmolens op Lorentz te Harderwijk op de beschermde soorten conform de Wet natuurbescherming. Omdat windmolens vooral mogelijke negatieve effecten hebben op vogels en vleermuizen, zijn deze ten behoeve van de ontheffingsaanvraag intensief onderzocht. Uit de beoordeling blijkt dat er mogelijk negatieve effecten te verwachten zijn op de gunstige staat van instandhouding van de rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis. Negatieve effecten op andere soorten zijn niet te verwachten. In de ontheffing is een stilstandvoorziening opgenomen, die moet voorkomen dat vleermuizen slachtoffer worden van een aanvaring met een van de windturbines.

Inzien en beroep

Het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning, de ontheffing en vergunning Wet natuurbescherming liggen, gecoördineerd als één besluit, met ingang van 22 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. De plannen kunt u ook inzien op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00253-0002 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243).

Gedurende deze termijn kan tegen het gecoördineerde besluit beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:

  • 1.

    die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;

  • 2.

    aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;

  • 3.

    die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.

Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mw. W. van Santen, tel. 411911.

Naar boven