Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 oktober 2020, nr. WJZ/ 20229914, houdende wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de verhoging van het subsidieplafond voor niet-productieve investeringen ten behoeve van weide- en akkervogels

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 2, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 wordt in de regel over het instrument ‘Titel 4.6: Niet-productieve investeringen agrarisch natuurbeheer leefgebieden weide- en akkervogels’ ‘€ 3.200.000’ vervangen door ‘€ 4.300.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 oktober 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Onderhavige regeling voorziet in een verhoging van het subsidieplafond voor de subsidiemodule voor niet-productieve investeringen ten behoeve van akker- en weidevogels. Deze module heeft tot doel om de leefomstandigheden van weidevogels en akkervogels te verbeteren. Om dit te realiseren biedt de regeling subsidiemogelijkheden voor agrarische collectieven om inrichtingsmaatregelen en kwaliteitsversterkende investeringen op landbouwgrond te kunnen financieren. Deze regeling is een gevolg van nauwe samenwerking tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincies, en is ondersteunend aan de uitvoering van het provinciaal beleid voor het behoud en herstel van weide- en akkervogels.

De subsidiemodule is een tweede maal opengesteld van mei tot juni 2020. De ingediende aanvragen zijn beoordeeld en voldoen allemaal aan de criteria die de regeling stelt. Het subsidieplafond is echter niet toereikend om aan alle ingediende projecten subsidie toe te kennen. In het licht van het belang van de te subsidiëren maatregelen voor het behoud en herstel van weide- en akkervogels is daarom besloten om het subsidieplafond op te hogen zodat aan alle aanvragers subsidie toegekend kan worden.

Onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk. In afwijking van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn, treedt deze regeling onmiddellijk in werking. Deze afwijking is gerechtvaardigd omdat op deze wijze aanmerkelijke ongewenste nadelen voor de doelgroep worden voorkomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven