Mededeling inzake de vaststelling van het besluit tot goedkeuring van het voorstel van TenneT tot wijziging voor Centraal-West Europa van (i) de flow-based capaciteitsberekeningsmethodologie voor day-ahead, (ii) de methodologie voor de verdeling van de congestie-inkomsten en (iii) de capaciteitsberekeningsmethodologie voor intraday, Autoriteit Consument en Markt

Zaaknummer ACM/20/040196

  • 1. Op 14 mei 2020 heeft de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) een aanvraag ontvangen van TenneT TSO B.V. (hierna: TenneT) tot goedkeuring van het voorstel tot wijziging van de (i) flow-based capaciteitsberekeningsmethodologie voor day-ahead voor Centraal-West Europa (hierna: CWE flow-based day-ahead) en (ii) de methodologie voor de verdeling van de congestie-inkomsten bij flow-based marktkoppeling (hierna: methodologie voor verdeling van congestie-inkomsten).

  • 2. Op 11 juni 2020 heeft de ACM van TenneT een aanvulling op de aanvraag van 14 mei 2020 ontvangen, bestaande uit twee documenten die bijlagen vormen bij CWE flow-based day-ahead.

  • 3. De ACM heeft de aanvraag van 2 juni 2020 tot en met 17 juni 2020 ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar website. Van de terinzagelegging is kennis gegeven in Staatscourant 29064 van 2 juni 2020. Op 16 juni 2020 is de op 11 juni 2020 ontvangen aanvulling op de aanvraag ook gepubliceerd op de website van de ACM. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn geen zienswijzen ontvangen.

  • 4. Op 10 juli 2020 heeft de ACM een tweede aanvulling op de aanvraag ontvangen. Naast aanvullingen op het voorstel tot wijziging van (i) CWE flow-based day-ahead en (ii) de methodologie voor verdeling van congestie-inkomsten, gaat het om een voorstel tot wijziging van de capaciteitsberekeningsmethodologie voor intraday.

  • 5. De ACM heeft deze tweede aanvulling op de aanvraag van 24 juli 2020 tot en met 21 augustus 2020 ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar website. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn geen zienswijzen ontvangen.

  • 6. Artikel 5, zesde lid, van de Elektriciteitswet bepaalt dat de ACM beslist over de goedkeuring van congestiebeheersprocedures voor landgrensoverschrijdende netten.

  • 7. De ACM heeft het voorstel goedgekeurd op 9 oktober 2020. Het besluit is te raadplegen op de internetpagina van de ACM (www.acm.nl) nadat de vertrouwelijkheidsprocedure is afgerond. Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking bezwaar instellen bij:

    Autoriteit Consument en Markt

    Postbus 16326

    2500 BH Den Haag

Naar boven