Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan - Vijfde partiële herziening RI-Oost, Zeeburgereiland

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 30 september 2020 het bestemmingsplan “Vijfde partiële herziening RI-Oost, Zeeburgereiland” vastgesteld. Tevens is besloten dat geen exploitatieplan benodigd is. Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan “Vijfde partiële herziening RI-Oost, Zeeburgereiland” is opgesteld voor een deel van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland. Het gaat om de drie volgende deelgebieden:

  • De Theo Koomenbuurt

  • Het zuidelijk deel van blok 26 (begrensd door Eef Kamerbeekstraat en Nida Senffstraat)

  • Het perceel met daarop de silo’s van de voormalige waterzuivering

Deze locaties liggen alle drie in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland ten noorden van de IJburglaan en ten oosten van de Zuiderzeeweg.

Het bestemmingsplan ziet voornamelijk op een verlaging van de maximaal toegestane bouwhoogte, waarbij rekening wordt gehouden met de uitgevoerde en/of vergunde situatie. Hiermee worden – nu het plangebied grotendeels ontwikkeld is – ongewenste bouwvolumes voorkomen. Tevens wordt het terrein van de silo’s in dit plan meegenomen. Ook daar worden ongewenste planologische restmogelijkheden ingeperkt, om zo aan te sluiten op de in voorbereiding zijnde planvorming voor dit perceel. Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, dat ter inzage heeft gelegen van 3 juni 2020 tot en met 14 juli 2020, is het volgende gewijzigd:

  • 1.

    De mogelijkheden voor het hebben van een terras bij de silo’s zijn beperkt en er is een nadere eisen-regeling t.a.v. de terrassen opgenomen.

  • 2.

    Per silo is maximaal 450 m2 aan hotelvestiging toegestaan.

  • 3.

    De bouwvlakken op de verbeelding zijn beter afgestemd op het meest actuele bouwplan voor de silo’s.

De wijzigingen zijn nader toegelicht in de Nota van Wijzigingen die als bijlage is toegevoegd aan de Toelichting van het bestemmingsplan.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken is met ingang van 22 oktober 2020 digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van het bestemmingsplan is: NL.IMRO.0363.M1820BPGST-VG01.

Het bestemmingsplan “Vijfde partiële herziening RI-Oost, Zeeburgereiland” ligt tevens met bijbehorende stukken ter inzage bij de afsprakenbalie van Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2, te Amsterdam, totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken.

Zie voor openingstijden: https://www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-oost/ 

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 22 oktober 2020 gedurende zes weken (tot en met 3 december 2020) beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het bestreden besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Amsterdam, 21 oktober 2020

Burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

Burgemeester

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Naar boven