Gemeente Echt-Susteren - vastgesteld bestemmingsplan - Centrum Echt

Logo Echt-Susteren

Op 8 oktober 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Centrum Echt gewijzigd vastgesteld. Tevens heeft de raad besloten geen exploitatieplan voor het betreffende gebied vast te stellen.

Het vastgestelde plan wordt met ingang van 16 oktober 2020 voor zes weken ter inzage gelegd.

Gebiedsafbakening

Het gebied waarvoor het bestemmingsplan wordt opgesteld, betreft globaal het gebied gelegen binnen de begrenzing: Zuiderpoort (inclusief gebied Jumbo), Peijerstraat (tot aan Graaf), Graaf, Diepstraat (inclusief een deel van de bebouwing aan de noordzijde), terrein voormalig De Valk, St. Janskamp, Aasterbergerweg tot aan de rotonde, Zuiderpoort.

Doel bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Centrum Echt is één van de vijf pijlers van het Programma Centrum Echt (2020-2025). In dat bestemmingsplan worden de ruimtelijke randvoorwaarden voor de benodigde kwaliteitsimpuls juridisch vastgelegd.

Het bestemmingsplan laat op het terrein De Valk een invulling met een vernieuwend concept in de vorm van een foodmarkt met aanverwante functies toe, deels in de monumentale bebouwing. Daarnaast is voor de aanloopstraten naar het centrum transformatie naar wonen opgenomen, met het doel het centrum compacter te maken. Ook is het realiseren van voldoende parkeergelegenheid en een goede verkeersuitsluiting onderdeel van het plan.

Gevolgde procedure

Het ontwerpbestemmingsplan heeft voor zes weken ter inzage gelegen van 12 juni t/m 23 juli 2020. Tijdens deze termijn zijn 35 zienswijzen ingekomen. De raad heeft het bestemmingsplan naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen gewijzigd vastgesteld. Ook zijn er ambtshalve wijzigingen aangebracht. De wijzigingen betreffen geen beleidswijzigingen: het zijn merendeels correcties van de feitelijke of vergunde situaties voor individuele percelen dan wel betreffen het overnemen van bestaande rechten, voor zover niet strijdig met de uitganspunten van het bestemmingsplan. Genoemde wijzigingen zijn terug te vinden in de geanonimiseerde Nota Zienswijzen en lijst ambtshalve wijzigingen, die als bijlage is opgenomen bij de toelichting van het bestemmingsplan.

Terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan Centrum Echt ligt vanaf 16 oktober 2020 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 te Echt en wel op maandag van 9.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. Voorts kan het bestemmingsplan worden ingezien via de gemeentelijke website (www.echt-susteren.nl) en op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl 

Beroep instellen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt, en belanghebbenden die aantonen hiertoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest, tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Tegen de wijzigingen, die de raad bij de vaststelling heeft aangebracht, kunnen alle belanghebbenden beroep aantekenen.

Zij die beroep instellen kunnen gedurende de genoemde termijn ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen via het digitaal loket van de Raad van State. Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor meer informatie.

Inwerkingtreding van het besluit

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na het verstrijken van de beroepstermijn. Als tijdens de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de inwerkingtreding opgeschort totdat op dat verzoek is beslist.

Echt-Susteren, 15 oktober 2020

Burgemeester en Wethouders van Echt-Susteren,

dr. J.W.M.M.J. Hessels, burgemeester.

drs. G. W. T. van Balkom, secretaris.

 

Naar boven