Gemeente Amsterdam - bestemmingsplan - NDSM-werf West, 1e herziening, besluit Hogere waarden (Wet Geluidhinder)

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110a de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad heeft bij besluit van 30 september 2020 het bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van Wijzigingen Bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening, die als bijlage bij het besluit is gevoegd.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan NDSM-werf West waarop voorliggende herziening betrekking heeft, wordt begrensd door de Klaprozenweg en de TT Vasumweg aan de noordzijde, door de MS Van Riemsdijkweg aan de oostzijde, het IJ aan de zuidzijde en door de Melissapier aan de TT Melissaweg aan de westzijde.

Het bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening voorziet onder andere in aanpassing van het programma naar maximaal 130.000 m2 bvo voorzieningen (was circa 178.000 m2 bvo) en 414.000 m2 bvo wonen (was 212.250 m2 bvo), binnen een totaal maximum van 515.000 m2 bvo. Daarbij worden de bepalingen voor de functie ‘wonen’ ook afgestemd op de Huisvestingsverordening ten aanzien van short stay en bed&breakfast.

Ook wordt met voorliggend bestemmingsplan voorzien in een technische aanpassing van de binnenplanse mogelijkheden voor hoogbouwaccenten vanaf 30 meter hoogte. Deze worden in het nu geldende bestemmingsplan mogelijk gemaakt middels een wijzigingsbevoegdheid. Voorliggende herziening voorziet erin dat die wijzigingsbevoegdheid wordt omgezet in een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid.

In deze herziening wordt tevens het actuele parkeerbeleid vertaald (Nota Parkeernormen Auto), zodat met de verdere ontwikkeling van NDSM-werf West uitvoering aan dit actuele beleid kan worden gegeven. Tenslotte wordt een faseringsregel geschrapt, zodat er meer flexibiliteit in de ontwikkelvolgorde binnen NDSM-werf West ontstaat.

Geen exploitatieplan

De gemeenteraad heeft bij besluit van gelijke datum tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Besluit hogere waarden

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 28 augustus 2020 hogere waarden industrielawaai en wegverkeerslawaai vastgesteld als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening maakt nieuwe woningen mogelijk. De voorkeursgrenswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor de geprojecteerde woningen overschreden door industrielawaai van de gezoneerde industrieterreinen Westpoort en Cornelis Douwesterrein, alsmede door het wegverkeerslawaai van de Klaprozenweg.

Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangstzijde onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening ligt met de daarop betrekking hebbende stukken, en het besluit vaststelling hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, met ingang van 15 oktober 2020 gedurende onderstaande beroepstermijn ter inzage bij:

  • het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam

  • Stadsdeelkantoor van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam

Alle stadsloketten zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.

In verband met het Corona-virus verzoeken wij u te bellen met 14020 voor het maken van een afspraak om de stukken in te zien.

Het bestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening met de daarop betrekking hebbende stukken, is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.N1807BPGST-VG01.

Beroep

De Wet geluidhinder koppelt de beroepstermijn van het besluit tot vaststelling van hogere waarden aan de beroepstermijn voor het betreffende bestemmingsplan. Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 15 oktober 2020 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijze niet in staat is geweest om tijdig een zienswijze in te dienen.

Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is op dit bestemmingsplan van toepassing vanwege het programma. Dit betekent dat er striktere eisen aan het beroepschrift worden gesteld. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en de andere hierboven genoemde besluiten treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Amsterdam, 14 oktober 2020

Burgemeester en wethouders van Amsterdam,

Femke Halsema, burgemeester

Peter Teesink, gemeentesecretaris

 

Naar boven