Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 13 oktober 2020, nr. WJZ/ 20248927, tot wijziging van de Regeling natuurbescherming (vervanging AERIUS Calculator 2019A door AERIUS Calculator 2020)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op de artikelen 2.9, vierde lid, en 5.5a, eerste en vijfde lid, van de Wet natuurbescherming;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling natuurbescherming wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘AERIUS Calculator versie 2019A’ vervangen door ‘AERIUS Calculator versie 2020’.

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

B

In artikel 2.4, eerste lid, vervalt onderdeel b, onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel b.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 oktober 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 oktober 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Algemeen

De wijzigingen in deze regeling zijn tweeërlei. In de eerste plaats wordt een nieuwe versie van AERIUS Calculator voorgeschreven. AERIUS Calculator is de rekenkundige basis voor vergunningverlening, om effecten van initiatieven op de stikstofdepositie te bepalen. AERIUS Calculator wordt actueel gehouden door daar periodiek nieuwe inzichten in te verwerken. Daarnaast komt één van de drie voorgenomen bronmaatregelen voor het stikstofregistratiesysteem (SSRS), te weten te stellen regels over een andere samenstelling van veevoer, te vervallen.

AERIUS 2020

Op 15 oktober 2020 is een nieuwe versie van AERIUS beschikbaar: AERIUS Calculator versie 2020. In de nieuwe versie zijn de rekenmodellen en de standaard opgenomen emissiefactoren voor wegverkeer, binnenvaart en zeescheepvaart, stallen en mobiele werktuigen geactualiseerd. Verder zijn de achtergronddepositiekaarten en de natuurgegevens bijgewerkt en zijn relevante hexagonen (zeshoeken met een oppervlakte van een hectare) gewijzigd. Alle wijzigingen zijn toegepast om goed te blijven aansluiten op de laatste wetenschappelijke, ecologische en juridische inzichten. Deze regeling schrijft met ingang van 15 oktober 2020 AERIUS Calculator versie 2020 verplicht voor als rekeninstrument voor de berekening van de door projecten veroorzaakte stikstofdepositie op daarvoor gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden.

AERIUS Calculator versie 2020 is gebaseerd op de beste beschikbare kennis ter zake en is de beste beschikbare rekenmethodiek om de veroorzaakte stikstofdepositie op die Natura 2000-gebieden in beeld te brengen. Door het gebruik van dit rekeninstrument wettelijk voor te schrijven is geborgd dat geen systemen worden gebruikt die minder geavanceerd of volledig zijn. Gelet op het wezenlijk karakter van de wijzigingen in de versie 2020 ten opzichte van versie 2019A, is het van belang dat de versie 2020 als het beste beschikbare rekenmodel daadwerkelijk wordt toegepast vanaf de beschikbaarheid op 15 oktober 2020. Een initiatiefnemer dient de effecten van zijn project ten behoeve van een toestemmingsbesluit te berekenen met behulp van AERIUS Calculator versie 2020, die beschikbaar is via www.aerius.nl. Initiatiefnemers alsmede de tot beslissen bevoegde gezagen, zijn bekend met de systematiek van periodieke actualisatie van AERIUS Calculator, zijn op de hoogte van de huidige wijzigingen, en in voorkomend geval in staat tot een relatief eenvoudige herberekening met de nieuwste versie. Daarnaast zou ook het vullen van het SSRS met andere dan de beste beschikbare gegevens ongewenst zijn. Op grond van deze overwegingen is afgezien van het vaststellen van overgangsrecht.

De veevoermaatregel

Het SSRS is een register waarin per hexagoon voor stikstof gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden de depositieruimte wordt bijgehouden. Het SSRS is sinds 24 maart 2020 van kracht en bevat de positieve effecten van bronmaatregelen op de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Als bronmaatregelen die stikstofdepositieruimte creëren zijn aangewezen de snelheidsverlaging voor de rijkswegen, een gewijzigde samenstelling van veevoer en de saneringsregeling varkenshouderij. Inmiddels is gebleken dat op dit moment vanwege de droogte in de voorbije maanden geen positieve effecten zijn te verwachten van de voorgenomen normering van het ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee (Kamerstukken II 2019/20, 35 334, nr. 117). Om deze reden is besloten af te zien van het voornemen regels te stellen over de samenstelling van veevoer. De koppeling van deze maatregel in de Regeling natuurbescherming aan het SSRS wordt dan ook geschrapt.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In het gewijzigde eerste lid van artikel 2.1 wordt AERIUS Calculator versie 2020 verplicht voorgeschreven als rekeninstrument voor de berekening van de door projecten veroorzaakte stikstofdepositie op daarvoor gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden. In het algemeen deel van de toelichting is uiteengezet welke wijzigingen in AERIUS Calculator versie 2020 zijn aangebracht, en dat aan de actualisatie voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wijziging van de regeling op passende wijze bekendheid is gegeven.

Bij de verplichtstelling van het gebruik van AERIUS Calculator 2019A met ingang van 24 maart 2020, welke versie voorafging aan de versie van 2020, was voor een aantal specifieke situaties voorzien in overgangsrecht, dat was opgenomen in het tweede lid van artikel 2.1. Dit overgangsrecht is inmiddels uitgewerkt, zodat het kan vervallen. In verband daarmee is het tweede lid geschrapt. Er bestaat, zoals in het algemeen deel van de toelichting is gemotiveerd, geen aanleiding bij de overgang van versie 2019A naar versie 2020 te voorzien in nieuw overgangsrecht.

B

Zoals in het algemeen deel van de toelichting is uiteengezet, bestaat thans niet het voornemen regels te stellen over de samenstelling van diervoerders of het (aan diervoeders gerelateerde) maximumgehalte aan bepaalde stoffen in dierlijke producten. In verband daarmee vervalt in het eerste lid van artikel 2.4 onderdeel b in zijn geheel, en wordt onderdeel c verletterd tot onderdeel b.

Artikel II

In het algemeen deel van de toelichting is uiteengezet waarom het van belang is dat AERIUS 2020 vanaf 15 oktober 2020 verplicht wordt gebruikt. Naarmate langer gebruikt wordt gemaakt van systemen die minder geavanceerd of nauwkeurig zijn, kan de impact op de toch al overbelaste gebieden groter zijn. Gelet op de belangen die daarmee gemoeid zijn, zowel uit een oogpunt van natuurbescherming als bezien vanuit economische overwegingen, is dat ongewenst. Daaraan zij toegevoegd dat zowel het bevoegd gezag als de sectoren die projecten uitvoeren op de hoogte zijn van de wijziging. Gelet hierop is er aanleiding af te wijken van de vaste verandermomenten en de termijn van drie maanden tussen publicatie en inwerkingtreding van de wijziging. De wijziging treedt in werking op 15 oktober 2020.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven