Ontwerp omgevingsvergunning ‘Haven 10- Havenstraat’ ter inzage

Logo Hillegom

Burgemeester en wethouders van gemeente Hillegom maken bekend dat, gelet op artikel 2.1, 2.10 en 2.12 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de ontwerp omgevingsvergunning voor het splitsen van de bestaande bovenwoning, het nieuwbouwen van een woning in het achtererf en het aanleggen van 4 parkeerplaatsen op het perceel Haven 10 te Hillegom (dat tevens grenst aan de Havenstraat) Hillegom ter inzage ligt.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen

Het project komt voor op de lijst (vastgesteld door de gemeenteraad op 13 oktober 2016) met categorieën van gevallen waarvoor niet een verklaring van geen bedenkingen, als bedoeld in artikel 6.5, derde lid van het Besluit omgevingsrecht is vereist:

‘Het realiseren van woningbouw, passend binnen de woonvisie, met een maximum van 50 woningen, met inbegrip van daarbij behorende bouwwerken en overige daartoe behorende voorzieningen. Hieronder wordt tevens verstaan verbouw en/of uitbreiding en het omzetten van de huidige functie naar wonen. Hieronder wordt tevens verstaan het omzetten van een (agrarische) bedrijfswoning naar de functie wonen, met uitzondering van de omzetting van de agrarische functie naar wonen;

Plangebied

Het plangebied betreft de percelen behorend bij het adres Haven 10. De percelen grenzen tussen de Haven en de Havenstraat.

Inhoud plan

De op 2 april 2020 ingediende aanvraag omgevingsvergunning heeft betrekking op het splitsen van de bestaande bovenwoning in 2 appartementen, het bouwen van een nieuwbouwwoning die wordt georiënteerd op de Havenstraat en het aanleggen van 4 parkeerplaatsen op eigen terrein op de percelen behorend bij het adres Haven 10.

In het geldende bestemmingsplan ‘Elsbroek’ geldt op de locatie van het plangebied hoofdzakelijk de bestemming ‘detailhandel’. Echter gelden op het perceel ook de bestemmingen ‘wonen’ en ‘verkeer’. De 4 te realiseren parkeerplaatsen vallen in zijn geheel op het deel van het perceel waar conform het bestemmingsplan de bestemming ‘verkeer’ geldt. Parkeerplaatsen zijn toegestaan binnen de bestemming ‘verkeer’. De nieuw te bouwen woning valt deels binnen de bestemming ‘verkeer’ en deels binnen de bestemming ‘wonen’. Het bouwen van een woning op deze locatie is in strijd met beide bestemmingen. Op de gronden bestemd voor ‘verkeer’ zijn geen woningen toegestaan en op de gronden bestemd voor ‘wonen’ ontbreekt een bouwvlak, waardoor er geen hoofdgebouw mag worden gebouwd op deze locatie. Bij het bouwen van een woning gaat het immers om een hoofdgebouw. Dit onderdeel van het plan is dus in strijd met het geldende bestemmingsplan. Het plan bestaat tevens uit het splitsen van de bestaande bovenwoning in 2 appartementen boven de bestaande bloemenwinkel aan de Haven 10. Dit onderdeel is ook in strijd met het bestemmingsplan, omdat hier de bestemming detailhandel geldt en wonen daar weliswaar is toegestaan, maar het aantal woningen niet mag toenemen ten opzichte van de bestaande situatie.

De aanvraag betreft het afwijken van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Om van het bestemmingsplan te kunnen afwijken dient te worden aangetoond dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

Initiatiefnemer heeft daarom een ruimtelijke onderbouwing opgesteld waarmee is aangetoond dat het plan voldoet aan die goede ruimtelijke ordening. Het college van B&W van Hillegom heeft daarom op 12 oktober besloten om in te stemmen met de ruimtelijke onderbouwing en een ontwerpbesluit ter inzage te leggen.

Ter inzage

Het ontwerpbesluit en alle daarbij behorende stukken liggen vanaf woensdag 14 oktober 2020 t/m dinsdag 24 november 2020 voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis.

Inzien

U kunt de ontwerpvergunning met bijbehorende stukken inzien op het gemeentehuis bij de balie. Vanwege de coronacrisis werken we op dit moment alleen op afspraak. Als u het ontwerpbesluit met bijbehorende stukken wenst in te zien, neem dan even contact op met Fedor Jansen. Bereikbaar per telefoon op: 14 0252 of via de e-mail: f.jansen@hltsamen.nl.

Op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl is de digitale versie van de ontwerpvergunning met bijbehorende stukken ook in te zien. Via de gemeentelijke website www.hillegom.nl, tabblad ‘Inwoners en ondernemers’, ‘Bouwen en wonen’, ‘Bestemmingsplannen’ en ‘Ter inzage’ vindt u op de betreffende webpagina een link naar deze stukken.

Zienswijzen

Binnen de termijn, dat de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen ten aanzien van het College van B&W van Hillegom, Postbus 32, 2180 AA Hillegom, telefoon 14 0252.

U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen bij de gemeente Hillegom via e-mailadres: gemeente@hillegom.nl.

Informatie

Voor vragen en informatie over het plan kunt u contact opnemen met Fedor Jansen van domein Ruimtelijke ontwikkeling en Arie- Jan Schaap van domein Publiekservice via 14 0252 of via de e-mail: f.jansen@hltsamen.nl en a.schaap@hltsamen.nl.

 

Naar boven