Voorpublicatie ontwerp van het besluit van [datum] tot wijziging van het Besluit toevoeging mediation in verband met de aanpassing van de belastingheffing over sparen en beleggen in de inkomstenbelasting (aanpassing box 3)

Ingevolge artikel 37, vijfde lid, en artikel 49 van de Wet op de rechtsbijstand wordt onderstaand ontwerp van een algemene maatregel van bestuur tot wijziging van artikel 10 van het Besluit toevoeging mediation bekend gemaakt. Een ieder wordt de gelegenheid geboden om binnen vier weken na de dag waarop de bekendmaking in de Staatscourant is geschied, wensen en bedenken ter kennis van de Minister voor Rechtsbescherming te brengen.

Uw zienswijze kunt u op de volgende manier indienen:

Per brief naar het volgende adres:

Minister van Justitie en Veiligheid

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Postbus 20301

2500 EH Den Haag

Op de voordracht van Onze Minister voor Rechtsbescherming van [datum], nr. […];

Gelet op artikel 37, vijfde lid, en artikel 49 van de Wet op de rechtsbijstand;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van [datum], nr. …);

Gezien het nader rapport van Onze Minister voor Rechtsbescherming van [datum], nr. […];

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In het Besluit toevoeging mediation wordt in artikel 10, onderdeel a, ‘het heffingvrij vermogen’ vervangen door ‘het drempelbedrag, genoemd in artikel 9.4a, eerste lid, onderdeel a, van de Wet inkomstenbelasting 2001’.

ARTIKEL II

Indien het bij koninklijke boodschap van 15 september 2020 ingediende voorstel van wet tot wijziging van enkele wetten houdende aanpassing van de belastingheffing over sparen en beleggen in de inkomstenbelasting (Wet aanpassing box 3) (Kamerstukken 35 577) tot wet is of wordt verheven en artikel VIII van die wet in werking treedt, treedt artikel I van dit besluit op hetzelfde tijdstip in werking.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

NOTA VAN TOELICHTING

Artikel I bevat een technische aanpassing van artikel 10, onderdeel a, van het Besluit toevoeging mediation (Btm) aan de Wet aanpassing box 3. In artikel 10 Btm wordt verwezen naar het heffingvrije vermogen uit de Wet IB 2001. Ingevolge de Wet aanpassing box 3 wordt het heffingvrije vermogen verhoogd. Omdat het niet de bedoeling is om daarmee ook de aanspraken op rechtsbijstand aan te passen, worden in artikel VIII van die wet de artikelen 1, 25, 34 en 34g van de Wet op de rechtsbijstand zo aangepast dat geen aanspraak bestaat op rechtsbijstand indien de rendementsgrondslag, bedoeld in artikel 5.3 Wet IB 2001, van de belanghebbende meer bedraagt dan het drempelbedrag, genoemd in artikel 9.4a Wet IB 2001. In dat kader wordt ook in artikel 10 Btm de verwijzing naar het heffingvrije vermogen vervangen door een verwijzing naar dat drempelbedrag.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven