Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Zuidrand Goirle, locatie Van Besouw" (Goirle) en ongewijzigde vaststelling beeldkwaliteitsplan “Van Besouw Goirle”.

Logo Goirle

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle maakt op grond van de artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 22 september 2020 het bestemmingsplan "Zuidrand Goirle, locatie Van Besouw" (NL.IMRO.0785.BP2019001Zuidbesou-vg01) gewijzigd en het beeldkwaliteitsplan “Van Besouw Goirle” ongewijzigd heeft vastgesteld. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

De wijzigingen betreffen:

A

Plantoelichting

 

 

1.

Aanvullen paragraaf 3.2. om verhouding tussen voornemen en de aanduiding “behoud en herstel van watersystemen” uit de Interim omgevingverordening Noord-Brabant duidelijker te maken.

 

2.

Aanvullen paragraaf 4.5 naar aanleiding van wijzigingen verkeertoets en uitbreiden motivering dat er voldoende parkeerruimte in het plangebied aanwezig is.

 

3.

Wijzigen paragraaf 5.7 om duidelijker te maken naar welke voorwaarden verwezen wordt. Tevens resultaten monitoring ontheffing benoemd. Resultaten nieuwe stikstofdepositie onderzoek verwerkt.

 

4.

Aanvullen paragraaf 6.2. om de onderbouwing van de waterbergingscapaciteit in het plangebied verder toe te lichten. Tevens gevolgen van extreme neerslag in het plangebied verwoord.

 

5.

Invoegen toelichting op het nieuw ingevoegde artikel 7 in de planregels. Deze toelichting is opgenomen in paragraaf 7.3.

B

Bijlagen bij de plantoelichting

 

 

1.

Vervangen bestaande verkeerstoets door gewijzigde verkeerstoets.

 

2.

Invoegen onderzoeksverslag monitoring ontheffing.

 

3.

Invoegen ontwerp waterberging.

 

4.

Invoegen modellering extreme neerslag.

 

5.

Invoegen nieuw stikstof depositie onderzoek.

C

Planregels

 

 

1.

Wijzigen artikel 5.1. teneinde ontsluitingsstructuur specifieker te kunnen bestemmen.

 

2.

Wijzigen artikel 5.1. teneinde markten, standplaatsen voor ambulante handel en evenementen uitsluitend mogelijk te maken ter plaatse van de aanduiding “cultuur en ontspanning”.

 

3.

Wijzigen artikel 6.2.2. teneinde specifiek te bepalen welke woningtypen in het noordwestelijk deel van de bestemming “Woongebied” gerealiseerd mogen worden.

 

4.

Invoegen van een nieuw artikel 7 ten behoeve van de dubbelbestemming “Waterstaat-Waterstaatkundige functie” en hernummeren van alle volgende artikelen.

 

5.

Invoegen van een nieuw artikel 9.4.3 om te borgen dat er voldoende parkeerplaatsen voor algmeen gebruik in het openbaar gebied gerealiseerd worden en hernummeren van het bestaande artikel 9.4.3 tot artikel 9.4.4.

 

6.

Schrappen artikel 11 naar aanleiding van het vervallen van de aanduiding “overige zone-in Interim omgevingsverordening te verwijderen Regionale waterberging” en hernummeren van alle volgende artikelen.

D

Bijlagen bij de planregels

 

 

1.

Geactualiseerde tekening als bijlage 4 toegevoegd.

E

Verbeelding

 

 

1.

Toevoegen aanduiding “cultuur en ontspanning” ten behoeve van het houden van marken, standplaatsen voor ambulante handel en evenementen op uitsluitend het Fabrieksterrein.

 

2.

Specifiek aanduiden woningtypologieën in noordwestelijk deel van de bestemming Woongebied.

 

3.

Toevoegen en aanpassen dubbelbestemming “Waterstaat-Waterstaatkundige functie”.

 

4.

Schrappen aanduiding “overige zone-in Interim omgevingsverordening te verwijderen Regionale waterberging”.

Voor een uitvoerige toelichting op de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsvoorstel en het raadsbesluit.

Doel, ligging en begrenzing

Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid tot het bouwen van maximaal 155 woningen op de voormalige bedrijfslocatie van Van Besouw in het zuiden van de kern Goirle, aan de Kerkstraat. Het plangebied omvat globaal de volgende begrenzing: aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Kerkstraat, aan de oostzijde door de Beeksedijk, in het zuiden door het beekje de Nieuwe Leij en in het westen door bebouwing en een waterpartij aan de Hoogen Dries. Voor de exacte omvang en ligging van het plangebied wordt verwezen naar de verbeelding (plankaart).

Voor het plangebied is een apart beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het beeldkwaliteitsplan dient als aanvulling op het gemeentelijke welstandsbeleid en wordt door de raad vastgesteld overeenkomstig het bepaalde in artikel 12a van de Woningwet. Na vaststelling door de raad maakt het beeldkwaliteitsplan onderdeel uit van de gemeentelijke welstandsnota.

Herbegrenzing Interim omgevingsverordening Noord-Brabant

Ten behoeve van dit bestemmingsplan hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant op 30 juni 2020 besloten tot wijziging van de begrenzing van het werkingsgebied Regionale Waterberging, in de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (IOV).

Ter inzage

Het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan, alsmede het bestemmingsplan zelf en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, en de daarop betrekking hebbende stukken, liggen met ingang van 8 oktober 2020 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op werkdagen tijdens openingstijden, bij de receptie van het gemeentehuis, Oranjeplein 1 te Goirle en kan dan, of na afspraak, worden ingezien. Het plan is ook raadpleegbaar via www.goirle.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kan met ingang van 9 oktober 2020 gedurende zes weken tegen het besluit omtrent vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • a.

    belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan in vergelijking met het ontwerp-bestemmingsplan;

  • b.

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad over het ontwerp-bestemmingsplan;

  • c.

    belanghebbenden die weliswaar geen (ontvankelijke) zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad over het ontwerp-bestemmingsplan, maar kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat waren zich tijdig met een zienswijze tot de gemeenteraad te wenden.

Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Gelijktijdig met het instellen van beroep kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien gedurende de bovenstaande beroepstermijn bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Een belanghebbende kan met ingang van 9 oktober 2020 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het vastgestelde beeldkwaliteitsplan is een beleidsregel, waartegen ingevolge artikel 8:3, eerste lid, aanhef en onder a, van de Algemene wet bestuursrecht (geen beroep kan worden ingesteld. Het maken van bezwaar is ook niet mogelijk.

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Als binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend zal het beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. Indien beroep wordt ingesteld adviseren wij om in het beroepschrift aan te geven dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Goirle, 7 oktober 2020.

het college van burgemeester en wethouders,

Jolie Hasselman, gemeentesecretaris.

Mark van Stappershoef, burgemeester.

Naar boven