Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland

Logo Zwartewaterland

De gemeenteraad van Zwartewaterland deelt mee dat van donderdag 8 oktober tot en met woensdag 18 november 2020 de ‘Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland’ ter inzage ligt.

 

Inhoud

De Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland is samen met veel inwoners en organisaties uit de gemeente ontwikkeld. De verschillende bijdragen weerspiegelen het karakter van Zwartewaterland: een plattelandsgemeente, maar met een sterk industrieel karakter. Dat is ook de kracht van Zwartewaterland. Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden. De omgevingsvisie is dan ook geen blauwdruk, maar maakt het mogelijk om een afweging te maken tussen de verschillende belangen. In de omgevingsvisie staat welke opgaven we als gemeente hebben en welke ambities we hebben.

De omgevingsvisie loopt vooruit op de Omgevingswet, die vanaf 2022 in werking treedt. Tot het moment dat de Omgevingswet van kracht is en daarmee het instrument omgevingsvisie wettelijk geborgd wordt, is de Omgevingsvisie Zwartewaterland tevens aangemerkt als structuurvisie conform de Wro.

 

Inzien

De Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland is met ingang van donderdag 8 oktober gedurende 6 weken, dus tot en met woensdag 18 november 2020, tijdens de openingstijden op afspraak te bekijken in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. De Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland is digitaal te raadplegen via www.zwartewaterland.nl/omgevingsvisie. De Ontwerp Omgevingsvisie is ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer is NL.IMRO.1896.SV0002-OW01.

 

Informatieavonden Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland

Tijdens de ter inzageleggingsperiode organiseert de gemeente Zwartewaterland vier informatieavonden op locatie over de Omgevingsvisie. Vanwege de coronamaatregelen zijn deze avonden in tijdsblokken ingedeeld. In kleine groepjes van maximaal 4 personen kunt u inhoudelijke vragen stellen over de Omgevingsvisie. De informatieavonden zijn:

Op 19 oktober 2020 in Zwartsluis

Op 20 oktober 2020 in Genemuiden

Op 21 oktober 2020 in Hasselt

Op 26 oktober 2020 in Buitengebied/Kamperzeedijk

U kunt zich via omgevingsvisie@zwartewaterland.nl aanmelden voor één van de informatieavonden. U ontvangt na aanmelding meer informatie over het tijdsblok en de locatie.

We stellen het zeer op prijs wanneer u via de mail ook uw vragen alvast stelt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de onderwerpen waar de vragen over gaan, maken we een indeling voor de avond.

 

Reageren

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan iedereen naar keuze per e-mail (wat de voorkeur heeft), schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad:

Een zienswijze per e-mail kan worden gestuurd naar omgevingsvisie@zwartewaterland.nl met als onderwerp: Zienswijze Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland.

Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd naar: Gemeenteraad van Zwartewaterland, t.a.v. projectleider omgevingsvisie, Postbus 23, 8060 AA Hasselt.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met mevrouw I.C. (Irene) From, projectleider omgevingsvisie, telefoonnummer 14 038.

 

In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van de omgevingsvisie de zienswijze betrekking heeft.

 

Reacties gegeven in de informele ronde van 25 mei tot en met 8 juni 2020 worden meegenomen als officiële zienswijze

Wethouder Rietman legt het proces tot nu toe uit. “Graag hadden we de Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland dit voorjaar gepresenteerd tijdens een bijeenkomst. Onze inwoners weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom hadden we graag het resultaat van het participatieproces, de Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland, in een bijeenkomst aan de inwoners gepresenteerd om te horen wat zij ervan vinden.

Helaas was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk. Inwoners konden in plaats daarvan in de periode van maandag 25 mei tot en met maandag 8 juni laten weten wat zij van de Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland vinden. Op www.zwartewaterland.nl/omgevingsvisie stond daarvoor een animatie met uitleg over de omgevingsvisie en de Ontwerp Omgevingsvisie zelf. De tijdens deze informele ronde ontvangen reacties zijn samen met de Ontwerp Omgevingsvisie Zwartewaterland aan de gemeenteraad aangeboden om het vrij te geven voor de officiële inspraak.

Het college van burgemeester & wethouders en de gemeenteraad hebben aangegeven dat de tijdens de informele ronde ontvangen reacties meegenomen worden als officiële zienswijze. De indieners van deze reacties (voor zover bekend) krijgen hierover ook apart bericht, want er is nog de mogelijkheid om die reactie verder aan te vullen.

 

Vaststelling Omgevingsvisie in voorjaar 2021

Na afloop van de ter inzage periode reageert de gemeente op de zienswijzen en past eventueel de Ontwerp Omgevingsvisie aan. Vervolgens leggen we de visie ter definitieve vaststelling aan de raad voor. De verwachting is dat de Omgevingsvisie Zwartewaterland in het voorjaar van 2021 wordt vastgesteld. De vastgestelde Omgevingsvisie Zwartewaterland wordt geplaatst op de gemeentelijke website en op www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Naar boven