Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 29 september 2020, nr. 2020-0000096794, tot wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling eerlijk, gezond en veilig werk 2019 in verband met de Coronacrisis

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikelen 3, eerste lid, en artikel 5 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 6 van de Tijdelijke subsidieregeling eerlijk, gezond en veilig werk 2019 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a Wijzigen einddatum beschikking tot subsidieverlening

  • 1. In afwijking van artikel 6, zesde lid, bedraagt de subsidiabele periode voor een project maximaal 24 aaneengesloten maanden, indien de einddatum van dat project 1 maart 2020 of later is.

  • 2. Indien subsidie is verleend voor een project waarvan de einddatum 1 maart 2020 of later is, verlengt de minister de periode waarbinnen de subsidiabele activiteiten worden uitgevoerd met zes maanden, door middel van een wijziging van de beschikking.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 maart 2020.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 september 2020

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

In de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 29 mei 2019, 2019-0000074487, tot vaststelling van tijdelijke regels inzake het verstrekken van subsidie ten behoeve van projecten gericht op eerlijk, gezond en veilig werk (hierna: Tijdelijke regeling eerlijk, gezond en veilig werk 2019) is opgenomen dat de subsidiabele periode voor een project maximaal 18 maanden bedraagt. Vanwege de grote impact van de Corona-crisis, is een groot deel van de in uitvoering zijnde projecten stil komen te liggen. Deze wijziging ziet op een verlenging van de projectperiode van projecten met een einddatum van 1 maart 2020 of later met zes maanden. Hiermee krijgen subsidieontvangers meer tijd om tot uitvoering en afronding van het gesubsidieerde project te komen. Veel van de in uitvoering zijnde projecten kennen bovendien een projectperiode van 18 maanden, waardoor het zonder wijziging van de regeling niet mogelijk zou zijn verlenging van deze projectperiode toe te staan. Dit wordt als ongewenst ervaren en derhalve is besloten de maximale subsidiabele periode te verlengen met een halfjaar, tot maximaal 24 maanden.

Voor al het overige blijven de voorwaarden in de eerder afgegeven beschikking tot subsidieverlening ongewijzigd. Alle subsidieontvangers worden over deze regelwijziging per e-mail benaderd. Het is niet nodig voor subsidieontvangers om een formeel verzoek tot wijziging van de looptijd in te dienen. De wijziging vindt ambtshalve plaats.

In afwijking van de vaste verandermomenten treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 maart 2020. De van de vaste verandermomenten afwijkende inwerkingtredingsdatum houdt verband met het feit dat het wenselijk is deze wijziging vanwege de coronacrisis zo spoedig mogelijk in werking te laten treden. Door het zo spoedig mogelijk in werking te laten treden wordt voor de subsidieontvangers snel duidelijkheid gecreëerd omtrent het verlengen van de projectperiode met maximaal zes maanden. Terugwerkende kracht is nodig om te bewerkstelligen dat alle projecten met een einddatum na 1 maart 2020, het begin van de coronacrisis, in aanmerking komen voor verlenging tot maximaal 24 maanden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven