Vastgesteld bestemmingsplan‘De Braacken van Mariënhof’

Logo Vught

De gemeenteraad van Vught heeft op 17 september 2020 het bestemmingsplan ‘De Braacken van Mariënhof’ vastgesteld (NL.IMRO.0865.vghBPBraacken-VG01). Hieronder staat waar dit plan over gaat. Ook leest u hoe u hierop kunt reageren.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies (‘bestemming’) grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen en welk gebruik is toegestaan.

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1. van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘De Braacken van Mariënhof’ over?

Het bestemmingsplan ‘De Braacken van Mariënhof’ gaat over het terrein van het voormalige verzorgingstehuis De Braacken en maakt onder andere de bouw van 33 woningen mogelijk. Het plangebied ligt ten noorden van de Helvoirtseweg (N65). Aan de zuid- en oostkant ligt de spoorlijn Tilburg – ’s Hertogenbosch. Het plangebied is gelegen tussen de Loyolalaan in het westen en de Aert Heymlaan in het Oosten.

Het bestemmingsplan wijkt af van het ontwerpbestemmingsplan.

Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan.

De verschillen staan vermeld in de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’ die bij het

bestemmingsplan hoort.

Wijziging begrenzing Natuurnetwerk Brabant

De voormalige Ecologische Hoofdstructuur (EHS) wordt tegenwoordig Natuurnetwerk Nederland genoemd. In de Provincie Noord-Brabant heet deze structuur het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Gemeente Vught diende een verzoek in bij Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Noord-Brabant om voor een klein gedeelte van het plangebied het NNB te wijzigen. GS heeft 31 augustus 2020 besloten tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant. Dit besluit en de bijbehorende stukken liggen gedurende dezelfde termijn als het bestemmingsplan ter inzage en zijn te vinden op de website ruimtelijkeplannen.nl

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan bekijken.

U kunt met ingang van donderdag 15 oktober 2020 tot en met 26 november 2020 het bestemmingsplan met bijbehorende stukken bekijken.

 

  • 1.

    Via internet www.vught.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl onder ID-nummer NL.IMRO.0865.vghBPBraacken-VG01

  • 2.

    Op werkdagen bij de Ontvangst- en informatiebalie van het gemeentekantoor, Secretaris van Rooijstraat 1 in Vught. De openingstijden zijn maandag van 9.00 tot 19.30 uur, dinsdag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur en Vrijdag 9.00 tot 12.30 uur

Tegen betaling kunt u afschriften krijgen van de stukken die ter inzage liggen.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan?

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen, dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van met ingang van donderdag 15 oktober 2020 tot en met donderdag 26 november 2020.

U kunt alleen beroep instellen als u:

1. belang hebt bij het bestemmingsplan én

2. gereageerd hebt op het ontwerpbestemmingsplan (door een zienswijze in te dienen) Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn doorgevoerd.

Tegen de wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant is geen beroep mogelijk.

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Als u binnen de termijn beroep indient, kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een zogenaamde voorlopige voorziening te treffen. Dan doet de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak over uw beroep en treedt het bestemmingsplan nog niet in werking. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzieningenrechter doet alleen een voorlopige uitspraak als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

Het bestemmingsplan treedt in werking op vrijdag 27 november 2020. Maar het treedt nog niet in werking als iemand binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Heeft u nog vragen?

Belt u dan met de afdeling Ontwikkeling, via telefoonnummer 073-6580680.

Naar boven