De gemeenteraad van Medemblik heeft in zijn vergadering van 3 september 2020 het bestemmingsplan “Andijk-Vleetweg 1” gewijzigd vastgesteld. In deze publicatie vindt u meer informatie over het vastgestelde bestemmingsplan. Zo leest u onder meer hoe u het bestemmingsplan kunt bekijken, hoe u bezwaar kunt maken en vanaf welke datum het plan in werking treedt.
Wat houdt het bestemmingsplan in?
Het bestemmingsplan maakt een vergroting tot maximaal 8 hectare van het bestaande agrarisch bedrijf aan de Vleetweg 1 in Andijk mogelijk. De initiatiefnemer heeft ook nog een agrarisch bouwvlak aan de Cornelis Kuinweg 6. Door de uitbreiding aan de Vleetweg is dat bouwvlak niet meer nodig. Het bestemmingsplan wijzigt de bestemming van dit agrarische perceel naar de bestemming Wonen. Tot slot bevat het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid om de nieuwe woonbestemming aan de Cornelis Kuinweg 6 in de toekomst de wijzigen naar een bestemming ten behoeve van energieopslag.
Wat zijn de wijzigingen in het bestemmingsplan?
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn vastgesteld naar aanleiding van zienswijzen/adviezen van het hoogheemraadschap, Archeologiedienst Westfriesland en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Het zijn onderschikte aanvullingen van de toelichting voor de onderwerpen afvalwater/riolering, watercompensatie, archeologie en bodem. De verbeelding en de regels zijn gewijzigd voor wat betreft de onderwerpen archeologie en de wijzigingsbevoegdheid voor de energieopslag. De wijzigingen zijn te raadplegen via de reactienota die als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan hoort.
Bestemmingsplan en besluit bekijken?
Het vastgestelde bestemmingsplan kunt u van 9 oktober 2020 tot 20 november 2020 op de volgende manieren inzien:
• Het bestemmingsplan staat op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze site kunt u zoeken op de naam van het bestemmingsplan of op het plannummer: ‘Andijk-Vleetweg 1’ of ‘NL.IMRO.0420.BPANDVleetweg1-VA01’
• Een papieren versie van het vastgestelde bestemmingsplan kunt u op afspraak inzien in het gemeentehuis van Medemblik bij het Klantcontact Centrum in Wognum.
Reageren op het bestemmingsplan?
Als u het niet eens bent met het besluit van de gemeenteraad kunt u daartegen bezwaar maken. Formeel stelt u dan beroep in tegen het bestemmingsplan. U kunt alleen beroep instellen als u belanghebbende bent. Daarnaast moet één van de volgende situaties voor u van toepassing zijn:
• U heeft eerder een zienswijze ingediend bij de gemeenteraad tegen het ontwerp van het bestemmingsplan waartegen u beroep instelt.
• U kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat was om eerder een zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen.
• U wilt reageren op de aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp.
Hoe stelt u beroep in?
U gaat in beroep door een brief te sturen aan de Raad van State. U heeft hiervoor 6 weken de tijd. Dit is de beroepstermijn. De beroepstermijn is van 10 oktober 2020 tot 21 november 2020. Stuur uw brief vóór 21 november 2020 naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. U kunt ook via internet beroep instellen. Meer informatie hierover staat op de website Externe link: www.raadvanstate.nl.
U moet in uw beroepschrift vermelden waarom u het niet eens bent met de vaststelling van het bestemmingsplan.
Voor het instellen van beroep bij de Raad van State moet u betalen. Dit is het zogenaamde griffierecht. Voor particulieren bedraagt dit € 178,-. Voor niet-particulieren (stichtingen, verenigingen, bedrijven etc.) bedraagt dit € 354,-.
Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?
Het bestemmingsplan treedt in werking op 21 november 2020. Dit is de eerste dag na afloop van de beroepstermijn van 6 weken.
Heeft u op tijd beroep ingesteld en wilt u niet dat het bestemmingsplan in werking treedt op 21 november 2020? Dan moet u een ‘verzoek om voorlopige voorziening’ indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is een aparte procedure waarin de voorzitter het besluit kan nemen om het bestemmingsplan niet in werking te laten treden totdat er een uitspraak is gedaan in uw beroepzaak.