Vaststelling bestemmingsplan “Parapluherziening kamerverhuur”

Logo Goes

Burgemeester en wethouders van Goes maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan “Parapluherziening kamerverhuur” op 17 september 2020 gewijzigd heeft vastgesteld.

Op grond van de in Goes geldende bestemmingsplannen is elke vorm van wonen, en dus ook kamerbewoning, in woningen zonder meer toegestaan. Geconstateerd moet worden dat het omvormen van reguliere woningen tot kamerverhuurpand op gespannen voet kan staan met het belang om wijken en buurten leefbaar te houden. Om te voorkomen dat het woon- en leefklimaat in bepaalde buurten en wijken van de gemeente Goes onder komt druk te staan, is het wenselijk onzelfstandige bewoning in woningen te reguleren.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gehele grondgebied van de gemeente Goes en is van toepassing op alle panden met een bestemming “Wonen” of “Woondoeleinden”. Het doel van het bestemmingsplan is te voorkomen dat woningen zonder meer in gebruik kunnen worden genomen als kamerverhuurpand. Een gebruik als kamerverhuurpand is alleen mogelijk nadat daarvoor een omgevingsvergunning is verleend en onder een aantal in het bestemmingsplan opgenomen voorwaarden. Deze voorwaarden hebben betrekking op het aantal bewoners per kamerverhuurpand en per kamer, op het realiseren van voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein en op het spreiden van kamerverhuurpanden over een buurt of wijk.

Een parapluherziening is een gedeeltelijke herziening van meerdere bestemmingsplannen. Op één of meer aspecten worden diverse bestemmingsplannen met een paraplubestemmingsplan aangepast of aangevuld, voor het overige blijven de desbetreffende bestemmingsplannen (regels en verbeelding) van kracht. Dit maakt het dus mogelijk om met één bestemmingsplan alle bestemmingsplannen aan te vullen of aan te passen waarvoor dit noodzakelijk is.

Ten opzichte van het ontwerpplan is bij de vaststelling de volgende wijziging aangebracht:

  • 1.

    in artikel 3.1.2 sub a onder 4 van de regels van het bestemmingsplan is de volgende bepaling opgenomen: “binnen een straal van 150 meter rondom het kamerverhuurpand is geen ander kamerverhuurpand aanwezig”.

Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan zijn vanaf 8 oktober 2020 gedurende zes weken digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPGA03-VG99 en tevens beschikbaar via www.goes.nl/bestemmingsplannen. Digitaal inzien kan, indien nodig, ook in het Stadskantoor, M.A. de Ruijterlaan 2 te Goes.

Met ingang van 9 oktober 2020 kan een belanghebbende gedurende zes weken beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door:

  • -

    een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt over het ontwerpbestemmingsplan;

  • -

    een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • -

    een belanghebbende die door de wijziging die bij de vaststelling in het bestemmingsplan is aangebracht in een nadeligere positie wordt gebracht.

Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn, tenzij bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening, zoals bedoeld in artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening, is gedaan. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan pas in werking nadat op het verzoek is beslist.

Naar boven