Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 26 januari 2020, nr. WJZ/20008073, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de openstelling van de subsidiemodule Innovatiekredieten

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 16 en 33, tweede lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de tabel van artikel 1 wordt na de laatste rij van titel 3.8 een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.9: Innovatiekredieten

3.9.2

Klinische ontwikkelingsprojecten

 

07-02-2020 t/m 31-12-2020

€ 30.000.000

 

3.9.2

Technische ontwikkelingsprojecten

 

07-02-2020 t/m 31-12-2020

€ 30.000.000

B

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a. Rentepercentage Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies

De percentages, bedoeld in artikel 3.9.9, tweede lid, van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, bedragen voor de in 2020 aangevraagde subsidies voor innovatiekredieten:

  • a. het basispercentage: 2 procent per jaar;

  • b. de opslag voor technische ontwikkelingsprojecten: 2 procent per jaar;

  • c. de opslag voor klinische ontwikkelingsprojecten: 5 procent per jaar;

  • d. de opslag voor het terugbetalingsrisico: 3 procent per jaar.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 januari 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

Deze wijzigingsregeling voorziet in de openstelling van de subsidiemodule Innovatiekredieten, opgenomen in titel 3.9 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, als ook de publicatie van het bijhorende rentepercentage.

Het Innovatiekrediet is bestemd voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Dit wordt gedaan door subsidie te verstrekken in de vorm van een krediet voor risicovolle klinische ontwikkelingsprojecten enerzijds en technische ontwikkelingsprojecten anderzijds, waarin nieuwe producten, processen of diensten worden ontwikkeld. Het Innovatiekrediet kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van een proof-of-concept, alsook projecten die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie en technisch innovatief en uitdagend zijn.

De subsidiemodule Innovatiekredieten wordt opnieuw opengesteld. De periode waarin de subsidiemodule wordt opengesteld, loopt voor zowel klinische ontwikkelingsprojecten als technische ontwikkelingsprojecten van 7 februari 2020 tot en met 31 december 2020. Voor elk type ontwikkelingsproject wordt het subsidieplafond vastgesteld op € 30.000.000. Ook worden de ten opzichte van 2019 ongewijzigde bijhorende rentepercentages gepubliceerd.

2. Staatssteun

De subsidiemodule Innovatiekredieten bevat staatssteun die wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening (zie artikel 3.9.14 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies). De openstelling van de subsidiemodule Innovatiekredieten en hernieuwde publicatie van de bijhorende rentepercentages brengt geen verandering in de staatssteunaspecten, omdat de voorwaarden, waaronder de rentepercentages, van deze subsidiemodule ongewijzigd blijven.

3. Regeldruk

De openstelling van de subsidiemodule Innovatiekredieten en de publicatie van de bijhorende rentepercentages leiden niet tot het wijzigen van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met deze datum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. Op deze wijze kunnen zij namelijk spoedig subsidieaanvragen indienen. Daarbij komt dat de doelgroep voldoende tijd heeft om te kunnen anticiperen op de inhoud van deze regeling, omdat deze tot 31 december 2020 wordt opengesteld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven