Bestemmingsplan “Henry Fordstraat 11, Zwartewaal”, besluit Hogere waarden Wet geluidhinder en stap 3-besluit Interimwet Stad- en Milieubenadering

Logo Brielle

Burgemeester en wethouders van Brielle maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend. De gemeenteraad van Brielle heeft bij besluit van 29 september 2020 het bestemmingsplan “Henry Fordstraat 11, Zwartewaal”, en het stap 3-besluit Interimwet Stad- en Milieubenadering vastgesteld.

 

Het bestemmingsplan “Henry Fordstraat 11, Zwartewaal”, het besluit Hogere waarden het Stap 3-besluit Interimwet Stad- en Milieubenadering liggen vanaf 9 oktober 2020 ter inzage in de leeskamer in het stadskantoor, Slagveld 36 te Brielle. In verband met de maatregelen in het kader van het coronavirus is het stadskantoor alleen op afspraak te bezoeken. Indien u de stukken wenst in te zien, kunt u een afspraak maken met mevrouw P. van der Eijk (p.vandereijk@brielle.nl). U kunt ook telefonisch contact opnemen met het stadskantoor op telefoonnummer 0181-471111.

 

Het bestemmingsplan is tevens digitaal raadpleegbaar via www.brielle.nl (in Brielle, bouwen, ruimtelijke plannen, plannen in procedure) en www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Bestemmingsplan

Het Bestemmingsplan heeft betrekking op het perceel Henry Fordstraat 11, Zwartewaal. De gronden hebben in het vigerende bestemmingsplan "Zwartewaal" de bestemming "Bedrijfsdoeleinden met de nadere aanduiding “bedrijfswoning” en “autohandel”. De ontwikkeling betreft een inpandige verbouwing van het bedrijfspand tot 9 appartementen. Samen met de bestaande bedrijfswoning die wordt omgezet naar een reguliere woning, zal het complex in totaal 10 woningen c.q. appartementen omvatten. Daarnaast wordt ook de buitenruimte opnieuw ingericht om bij het woongebruik aan te sluiten.

 

Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van het industrieterrein Botlek-Pernis de geluidbelasting op alle woningen de voorkeurswaarde van 50 dB(A) wordt overschreden. Ter plaatse van de woningen in het souterrain bedraagt de maximaal optredende geluidbelasting ten gevolge van het industrieterrein Botlek-Pernis 52-53 dB(A). Dat betekent dat de maximale ontheffingswaarde van 55 dB(A) uit de Wet geluidhinder niet wordt overschreden. Voor deze woningen is het mogelijk om met een hogere waardenbesluit ontheffing te verlenen van de waarden van 50 dB(A). Het besluit Hogere waarden is op 18 augustus 2020 door het college van Burgemeester en wethouders genomen.

 

Besluit (Stap 3)

Interimwet Stad- en Milieubenadering Het plangebied is gelegen binnen de geluidzone van het industrieterrein Botlek Pernis. Bij 5 woningen wordt de maximale hogere waarde van 55 dB(A) overschreden. De geluidbelasting voor deze woningen bedraagt 58 dB(A). Om te kunnen afwijken van de milieukwaliteitsnormen moeten op grond van de Interimwet drie stappen worden doorlopen waarbij de eerste en tweede stap concreet geen oplossing biedt in deze situatie, waardoor een zogenaamd stap 3-besluit noodzakelijk is om af te wijken van de wettelijke grenswaarde. Dit is mogelijk terwijl sprake blijft van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. De rapportage stap 3-besluit en het besluit zelf vormen een bijlage bij het bestemmingsplan.

 

Beroep

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze tegen het bestemmingsplan of de daarbij behorende besluiten hebben ingediend, kunnen gedurende de beroepstermijn van 6 weken (van 9 oktober 2020 tot en met 19 november 2020) tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan “Henry Fordstraat 11, Zwartewaal”, het besluit Hogere waarden Wet geluidhinder en het stap 3 besluit Interimwet Stad- en Milieubenadering beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van 20 november 2020. Indien gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, wordt de inwerkingtreding van het vaststellingsbesluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van 20 november 2020. Indien gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, wordt de inwerkingtreding van het vaststellingsbesluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Naar boven