Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 28 september 2020, nummer 3030623, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdnegenenzestigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 3.71a, derde lid en 4.53, tweede lid, onder c, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de aanhef van artikel 4.31 wordt ‘artikel 4.29, eerste lid, onder d en 4.30, eerste lid, onder e‘ vervangen door ’de artikelen 4.29, eerste lid, onderdeel d en 4.30, eerste lid, onderdeel e, tweede lid, onderdeel c en derde lid, onderdeel c’.

B

In de artikelen 4.34, onderdeel b, en 4.35, eerste lid, onderdeel a, vervalt ‘of het aanstellingsbesluit’.

C

Bijlage 19, behorend bij artikel 3.10, eerste en derde lid, komt te luiden als aangegeven in de bijlage behorend bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 september 2020

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

BIJLAGE 19, BEHOREND BIJ ARTIKEL 3.10, EERSTE EN DERDE LID, VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Voor wie is het medisch vragenformulier bestemd en wie vult deze in?

Het medisch vragenformulier (1.) wordt ingevolge artikel 3.10, eerste lid, Voorschrift Vreemdelingen 2000 ingevuld en ondertekend door een door het hoofd van de Nederlandse diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging aangewezen arts.

Het model medisch vragenformulier (1.) wordt ingevolge artikel 3.10, derde lid, Voorschrift Vreemdelingen 2000 aan de aangewezen arts aangeboden met daarbij de in deze bijlage opgenomen begeleidende brief (2.) en het (deels) door de verzoeker ingevulde registratieformulier/toestemmingsverklaring (3.)

1. STANDAARD MEDISCH VRAGENFORMULIER (in te vullen door aangewezen arts)

Betreft:

Geslachtsnaam

 

Voorna(a)m(en)

 

Geboortedatum

 

Nationaliteit

 

Betrokkene heeft een verzoek ingediend tot ontheffing van het basisexamen inburgering waarbij medische omstandigheden een rol spelen. Niet-medische omstandigheden (zoals bijvoorbeeld analfabetisme) die in de aanvraagprocedure worden aangevoerd, worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst ook meegewogen bij de beoordeling van het verzoek om ontheffing. U hoeft hier als medicus niks over op te merken. Graag hier aangeven van welke medische informatie gebruik is gemaakt voor het onderzoek

Naam medische behandelaar

 

Betrokkene is voor het onderzoek gezien op (datum)

 

Graag ontvang ik van u de antwoorden op de relevante vragen.

Kruis hieronder enkel aan welke van de onderstaande type-aandoening of aandoeningen van toepassing is /zijn en beantwoord de hierbij gestelde vragen.

1. Visus-aandoening:

     
 

1a.

Wat zijn de klachten?

     
 

1b.

Wat is de diagnose? (Bij voorkeur met een ICD code)

     
 

1c.

Kunt u het gezichtsverlies per oog in percentages aangeven? (Bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.1 (10%)).

     
 

1d.

Zijn de klachten van blijvende aard of is naar uw oordeel (door behandeling) herstel mogelijk? (Bijvoorbeeld binnen enkele weken, enkele maanden, enkele maanden tot een jaar, een aantal jaren of chronisch / in ieder geval langer dan 3 jaar).

     
 

1e.

In hoeverre is betrokkene met hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld lenzen, een bril) in staat om plaatjes en letters van dichtbij duidelijk te kunnen zien?

   

Kruis hetgeen van toepassing is aan:

     
   

□ (vrijwel) nihil

   

□ ernstig beperkt

   

□ matig beperkt

   

□ (vrijwel) onbeperkt

     

2. Gehoor-aandoening:

     
 

2a.

Wat zijn de klachten?

     
 

2b.

Wat is de diagnose? (Bij voorkeur met een ICD code)

     
 

2c.

Kunt u het gehoorverlies per oor in dB aangeven? U kunt dit zo nodig schatten.

     
 

2d.

Zijn de klachten van blijvende aard of is naar uw oordeel (door behandeling) herstel mogelijk? (Bijvoorbeeld binnen enkele weken, enkele maanden, enkele maanden tot een jaar, een aantal jaren of chronisch / in ieder geval langer dan 3 jaar).

     
 

2e.

In hoeverre is betrokkene in staat met behulp van hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een gehoorapparaat) met behulp van een headset zinnen uitgesproken door een computer te verstaan? Kruis aan hetgeen van toepassing is.

     
   

□ (vrijwel) nihil

   

□ ernstig beperkt

   

□ matig beperkt

   

□ (vrijwel) onbeperkt

     

3. Spraak-aandoening:

     
 

3a.

Wat zijn de klachten?

     
 

3b.

Wat is de diagnose? (Bij voorkeur met een ICD code)

     
 

3c.

Zijn de klachten van blijvende aard of is naar uw oordeel (door behandeling) herstel mogelijk? (Bijvoorbeeld binnen enkele weken, enkele maanden, enkele maanden tot een jaar, een aantal jaren of chronisch / in ieder geval langer dan 3 jaar).

     
 

3d.

De spraak van betrokkene valt te typeren als:

   

Kruis aan hetgeen van toepassing is.

     
   

□ (vrijwel) nihil

   

□ ernstig beperkt

   

□ matig beperkt

   

□ (vrijwel) onbeperkt

     

4. Psychiatrische aandoeningen en/of verstandelijke handicaps:

     
 

Let op: in het geval van psychiatrische aandoeningen en/of bij verstandelijke handicaps (zoals bijvoorbeeld aangeboren syndromale aandoeningen) dient u een deskundige op het gebied van (neuro)psychiatrische ziektebeelden te raadplegen (bijvoorbeeld psychiater, klinisch psycholoog of neuropsycholoog) voor het uitvoeren van een psychiatrische expertise.

     
 

Het deskundigenoordeel moet u betrekken bij het beantwoorden van de volgende vragen.

     
 

4a.

Welke deskundige is door u geraadpleegd? Graag naam, datum en specialisme aangeven (en voeg de schriftelijke rapportage bij van de door u geraadpleegde onafhankelijk deskundige).

 

4b.

Geef aan welke methodiek de deskundige heeft gebruikt.

     
 

Vragen met betrekking tot mentale beperkingen:

     
 

4c.

Kunt u -indien aan de orde- zo nauwkeurig mogelijk beschrijven waaruit de psychiatrische aandoening bestaat en welke diagnose is vastgesteld (bij voorkeur met een ICD code)?

     
 

4d.

Kunt u -indien aan de orde- zo nauwkeurig mogelijk beschrijven waaruit de verstandelijke handicap bestaat en welke eventuele medische oorzaken daarbij zijn vastgesteld (Bij voorkeur met een ICD code)?

     
 

4e.

Kunt u aangeven wat de verwachte duur is van de beperking van de cognitieve vaardigheden door de psychiatrische aandoening of verstandelijke handicap? (Bijvoorbeeld binnen enkele weken, enkele maanden, enkele maanden tot een jaar, een aantal jaren of chronisch / in ieder geval langer dan 3 jaar).

     
 

4f.

De cognitieve vaardigheden van betrokkene zijn door de verstandelijke handicap of de psychiatrische aandoening (kruis hieronder aan hetgeen van toepassing is):

     
   

□ (vrijwel) nihil

   

□ ernstig beperkt

   

□ matig beperkt

   

□ (vrijwel) onaangetast

     
   

Let wel, niet-medische omstandigheden, zoals bijvoorbeeld analfabetisme of sociale omstandigheden, dienen hier buiten beschouwing gelaten te worden.

     

5. Andere medische klachten:

     
 

5a.

Heeft betrokkene andere medische aandoeningen en zo ja, welke?

     
 

5b.

Wat is de diagnose (Bij voorkeur met een ICD code)?

     
 

5c.

Wordt betrokkene voor deze medische aandoening(en) behandeld?

     
 

5d.

Kunt u aangeven wat de verwachte duur is van de medische aandoening(en) (en -indien behandeling wordt gegeven- ook de duur van de aandoening(en) onder continuering van medische behandeling)? (Bijvoorbeeld enkele weken, enkele maanden, enkele maanden tot een jaar, een aantal jaren of chronisch / in ieder geval langer dan 3 jaar).

     
 

5e.

Op welke wijze wordt betrokkene door de medische klachten belemmerd in het dagelijks leven?

Middels ondertekening van het registratieformulier -tevens toestemmingsverklaring- heeft deze persoon op ............................... (datum) ook toestemming gegeven voor het beschikbaar stellen van dit ingevuld vragenformulier aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland, door tussenkomst van de ambassade/het consulaat.

Naam arts / Dr.

 

Adres

 

Plaatsnaam en datum

 

Handtekening

(Eventueel voorzien van stempel van arts)

 

2. Standaardbrief voor de arts betreffende zijn/haar rol in het kader van de ontheffing basisexamen inburgering buitenland

Plaatsnaam, datum

Geachte heer/mevrouw,

U hebt aan de Nederlandse ambassade/het consulaat-generaal laten weten dat u bereid bent om een medische keuring te doen bij personen die medische ontheffing wensen van (onderdelen van) het basisexamen inburgering. Dit document is bedoeld om u nadere informatie te geven over het examen en de ontheffingsprocedure.

De beoordeling of er reden is voor ontheffing van (onderdelen van) het basisexamen inburgering wordt gedaan door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. Medische omstandigheden worden hierbij betrokken. Een duidelijke beantwoording door u van de vragenlijst over de medische aandoening(en) is dan ook erg belangrijk.

Het is niet de bedoeling dat u zelf een oordeel geeft over het verzoek om ontheffing van het basisexamen.

Wat is het basisexamen inburgering en waaruit bestaat dit?

Het behalen van het basisexamen inburgering is een van de voorwaarden voor toelating tot Nederland. Dit betekent dat de betrokkene vóór zijn/haar komst naar Nederland kennis op basisniveau moet hebben van de Nederlandse samenleving en van de Nederlandse taal (A1-niveau van het Europees Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen (lezen en spreken). A1-niveau houdt in dat betrokkene vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, gericht op concrete behoeften, kan begrijpen en gebruiken. Hij/zij kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar hij/zij woont, mensen die hij/zij kent en dingen die hij/zij bezit. Hij/zij kan op een simpele wijze reageren, als de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen.

Het basisexamen inburgering wordt afgelegd bij de Nederlandse ambassade/het Nederlandse consulaat en bestaat uit drie onderdelen:

  • 1. Kennis van de Nederlandse Samenleving;

  • 2. Spreekvaardigheid; en

  • 3. Leesvaardigheid.

De examenonderdelen kunnen los van elkaar worden afgelegd. Het is niet nodig om te kunnen schrijven. Het is bovendien niet nodig om te kunnen lezen om de onderdelen Spreekvaardigheid en Kennis van de Nederlandse Samenleving te kunnen behalen.

Het examen wordt via een computer met headset afgenomen. Het afleggen van het gehele examen (drie onderdelen) duurt maximaal 95 minuten. Het afleggen van de onderdelen Kennis van de Nederlandse Samenleving en Spreekvaardigheid duurt elk maximaal 30 minuten. Het afleggen van het onderdeel Leesvaardigheid duurt maximaal 35 minuten.

Voor de voorbereiding op de verschillende onderdelen van het basisexamen is een studiepakket beschikbaar. Dit studiepakket is verkrijgbaar in 34 talen. Het is een zelfstudiemethode. Het materiaal is ook geschikt voor analfabeten en personen die alleen een ander schrift beheersen.

Het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving toetst kennis over Nederland. Ter voorbereiding op het examen is een film beschikbaar. De film is ingesproken in 34 talen en er is een versie in het Nederlands. Bij de film hoort een fotoboek met een audio-cd. In het fotoboek staan 100 genummerde foto’s met beelden uit de film. Bij elke foto hoort een vraag en moet gekozen worden uit twee antwoorden. De vragen en antwoorden kunnen op de cd in het Nederlands beluisterd worden. Dit examenonderdeel bestaat uit 30 vragen die gekozen zijn uit de 100 vragen van het fotoboek en de cd. Op het examen ziet de kandidaat foto’s en leest de vragen. De vragen worden ook uitgesproken in een langzaam spreektempo. De kandidaat ziet en hoort twee antwoordmogelijkheden en moet het juiste antwoord aanklikken met de muis.

Het onderdeel Spreekvaardigheid bestaat uit 24 vragen. Alle vragen die op het examen gesteld kunnen worden, zijn beschikbaar als oefenmateriaal zodat iemand zich goed kan voorbereiden op het examen.

Het examen Leesvaardigheid bestaat uit de onderdelen ‘woorden lezen en naar woorden luisteren’ en ‘teksten lezen en vragen maken’. De vragen zijn meerkeuzevragen waarbij de antwoorden moeten worden aangeklikt met de muis.

Wie kan ontheven worden van de verplichting om het basisexamen inburgering af te leggen?

Het kan voorkomen dat door een medische aandoening een persoon langdurig (periode van drie jaar) niet in staat is om te oefenen voor het basisexamen inburgering buitenland of om het basisexamen af te leggen.

Voor wat betreft lichamelijke medische aandoeningen gaat het met name om blindheid en doofheid. Tevens kan onder meer gedacht worden aan een spraakgebrek dat de menselijke communicatie verhindert en het afleggen van het examen onmogelijk maakt. Onder blindheid of doofheid valt mede slechtziendheid en hardhorendheid, indien de persoon niet met eigen hulpmiddelen (bijvoorbeeld een bril of hoorapparaat) alsnog voldoende gezichts- of hoorvermogen krijgt om het examen te kunnen afleggen.

Voor wat betreft psychiatrische medische aandoeningen en verstandelijke handicaps gaat het met name om aandoeningen die een langdurig en ernstig gebrek aan cognitieve vaardigheden (leervermogen) veroorzaken, waardoor iemand niet in staat is om te oefenen voor (onderdelen van) het basisexamen of om (onderdelen van) het basisexamen af te leggen.

Vanzelfsprekend zijn er in de praktijk meer medische aandoeningen dan hierboven genoemd. In de bijlage treft u een lijst aan met voorbeelden van dergelijke aandoeningen.

De persoon die als gevolg van (een) medische aandoening(en) langdurig niet in staat is het basisexamen inburgering af te leggen of hiervoor te oefenen, kan ontheffing krijgen van (een deel van) het examen. Bij de persoon die hier niet aan voldoet, maar die wel (een) medische aandoening(en) heeft, zal dit samen met de overige individuele en bijzondere omstandigheden betrokken worden bij de beoordeling van het verzoek om ontheffing door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Uw rol als arts

De ambassade/het consulaat–generaal zal de persoon, die (mede) vanwege een medische aandoening(en) ontheffing van het basisexamen inburgering wenst, naar u als arts doorverwijzen voor een medische keuring. Deze persoon geeft vooraf toestemming voor het beschikbaar stellen van het door u ingevulde vragenformulier aan deze ambassade/dit consulaat–generaal.

In beginsel is beantwoording van het bijgevoegde vragenformulier door u als arts over de medische toestand van betrokken persoon voldoende. Het staat u vrij om een deskundige te raadplegen indien u dat voor de beantwoording van de vragen wenselijk acht. In het geval er sprake is van een psychiatrische aandoening of verstandelijke handicap moet u altijd een deskundige raadplegen.

Een deskundige op het gebied van psychiatrische ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld een psychiater, klinisch psycholoog of neuropsycholoog (tenzij u zelf een dergelijke deskundige bent) dient dit te beoordelen. In die gevallen beantwoordt u de vragen 4a, b, c, d, e en f op het vragenformulier met onderbouwing uit de rapportage van deze deskundige. De rapportage van de deskundige voegt u toe als bijlage.

Deze deskundige dient de betreffende persoon zelf te onderzoeken en van deze expertise een rapportage uit te brengen. Het is belangrijk dat u de deskundige een kopie van deze brief stuurt. Vraag van tevoren en controleer achteraf goed of de ingeschakelde deskundige (of uzelf) in de schriftelijke rapportage duidelijk de methodiek van de psychiatrische expertise benoemt (bijvoorbeeld anamnese, psychiatrisch onderzoek, eventuele aanvullende psychologische testen, het raadplegen van een medisch dossier van betrokkene, het raadplegen van behandelend artsen).

Uw contactpersoon op de Nederlandse ambassade/het consulaat is de consul/het hoofd van de Consulaire Afdeling; de heer/mevrouw ......................, ...................., functie .............................

In geval van problemen of vragen kunt u te allen tijde met hem/haar contact opnemen.

De ambassadeur,

voor deze

Handtekening: …………………………………….

Naam en functie: …………………………………….

Verzoekt u akkoord te gaan met bovenstaande procedure en ter bevestiging onderstaand uw handtekening te plaatsen en een exemplaar te retourneren aan de Nederlandse ambassade/het Nederlandse consulaat.

   

Handtekening arts

Plaats en datum

* In de bijlage treft u in chronologische volgorde de te volgen stappen aan.

Bijlage:

STAPPEN

  • 1. Alvorens u bijgevoegde brief ondertekent dient door de ambassade/het consulaat met u besproken te worden:

    • a. op welke wijze het consult wordt betaald (door de betrokkene zelf bij u of bij de ambassade/consulaat die het geldbedrag dan weer aan u overmaakt);

    • b. welke procedure (met name omtrent betaling) gevolgd dient te worden indien u nadere informatie van een specialist wenst; en

    • c. wie (u of ambassade/consulaat) een kopie verleent aan de betrokkene van het door u ingevulde vragenformulier.

  • 2. U ontvangt van de ambassade/het consulaat en registratieformulier met gegevens en pasfoto van de betrokkene.

  • 3. Door de betrokkene of de ambassade/het consulaat wordt met u contact opgenomen om een afspraak te maken.

  • 4. Betrokkene meldt zich op de afspraak en overhandigt een door de ambassade/het consulaat afgegeven registratieformulier met pasfoto van hem of haar. U had reeds van de ambassade een formulier met pasfoto gekregen. Het is van belang dat u controleert dat beide pasfoto’s overeenkomen. Betrokkene kan eventueel een verklaring bij zich dragen van de eigen arts. Dit is echter niet noodzakelijk, dit is enkel ter eventuele verduidelijking van de medische achtergrond.

  • 5. U beantwoordt zo volledig mogelijk de vragen op het vragenformulier. Indien u hiervoor meer tijd of advies van (een) deskundige(n) nodig hebt, meldt u dit aan de betrokkene en neemt u hierover contact op met de ambassade/het consulaat. Dit houdt namelijk in dat de betrokkene extra kosten zal moeten betalen voor de medische rapportage van een deskundige.

  • 6. Met de eventueel ingewonnen schriftelijke informatie van de deskundige(n) vult u het vragenformulier in. U geeft de betrokkene een kopie van uw medisch vragenformulier en de schriftelijke verklaring van de deskundige (dit kan eventueel ook door de ambassade/het consulaat worden gedaan; dit dient met de ambassade/het consulaat te worden afgestemd).

  • 7. U stempelt en ondertekent het vragenformulier en verzendt dit vergezelt van het door de betrokkene aan u overhandigde originele registratieformulier aan de ambassade/het consulaat.

  • 8. De ambassade/het consulaat zendt het vragenformulier ter beoordeling door naar de IND.

  • 9. De IND in Nederland beoordeelt vervolgens of er reden is voor ontheffing van (onderdelen van) het basisexamen inburgering. Het is mogelijk dat de IND via de ambassade/het consulaat contact met u opneemt naar aanleiding van uw antwoorden op de vragen.

Alvorens het hele proces van start gaat, is het van belang dat de hele procedure voor u helder is en dat er goede afspraken worden gemaakt met de ambassade/het consulaat over de te volgen procedure, betaling, vertrouwelijkheid, kopieverlening van uw verklaring aan betrokkene, alsmede het zelf archiveren van stukken van cliënten.

3. REGISTRATIEFORMULIER, TEVENS TOESTEMMINGSVERKLARING

Dit registratieformulier, tevens toestemmingsverklaring, is ten behoeve van arts/deskundige in het kader van een verzoek tot ontheffing basisexamen inburgering buitenland. In te vullen door verzoeker van ontheffing (mede) vanwege medische indicatie.

Gelieve hieronder uw persoonlijke gegevens in te vullen en te retourneren met 2 gelijkende pasfoto’s.

(Geslachts)na(a)men

 

M/V (doorhalen)

Voorna(a)m(en)

 

Geboortedatum

 

Adres

 

Woonplaats

 

Land

 

Telefoon

 

Beroep

 

Nationaliteit

 

Toestemmingsverklaring

Met de ondertekening van dit formulier verklaar ik mijn toestemming en medewerking te verlenen aan een medische consultatie door een door de ambassade/het consulaat-generaal aangewezen arts over mijn gezondheidstoestand, en dat hierover – door tussenkomst van de ambassade/het consulaat – een medisch rapport ten behoeve van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland zal worden uitgebracht.

Ondertekening door betrokkene (tevens toestemmingsverklaring)

 

Handtekening

 

Plaats en datum

 

In te vullen door de post:

 

Datum registratie in VIB

(Voorziening Identiteitsvaststelling van vreemdelingen in het

Buitenland)

 

V-nummer

 

Plaats, datum, stempel post

 

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat twee aanpassingen van de administratieplicht voor referenten en de opname van het geactualiseerde model van de verklaring waarmee de vreemdeling die een beroep wenst te doen op ontheffing van het basisexamen inburgering in het buitenland medische omstandigheden kan aanvoeren.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A (artikel 4.31)

Deze aanpassing betreft een verduidelijking van de administratieplicht voor de referent van een vreemdeling die in Nederland verblijft of wil verblijven in het kader van het volgen van het Internationaal Baccalaureaat diplomaprogramma dan wel in het kader van studie aan het middelbaar beroepsonderwijs niveau 4.

Ingevolge artikel 4.30, tweede lid, aanhef en onder c, en derde lid, aanhef en onder c, dient de referent in de administratie bewijsstukken op te nemen die ten grondslag hebben gelegen aan de eigen verklaring bij de aanvraag om toelating van de vreemdeling, waarin de onderwijsinstelling stelt dat de vreemdeling zelfstandig en duurzaam beschikt over voldoende middelen van bestaan. Deze administratieplicht wijkt niet af van de administratieplicht in het kader van studie aan het hoger onderwijs en aan het voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs, als bedoeld in artikel 4.29, eerste lid, aanhef en onder d, en artikel 4.30, eerste lid, aanhef en onder e. Voor elk van deze vier studies kan de referent derhalve in de administratie dezelfde bewijsstukken over de middelen van bestaan van de vreemdeling opnemen.

Dit betekent dat de aanhef van artikel 4.31, eerste lid ook dient te verwijzen naar artikel 4.30, tweede lid, onder c, en derde lid, onder c. Om onduidelijkheden te voorkomen, wordt de aanhef daarom aangepast. Dat dit niet reeds met de invoering van artikel 4.30, tweede en derde lid, is gebeurd, is een omissie.

Onderdeel B (artikelen 4.34, onderdeel b en 4.35, eerste lid, onderdeel a)

Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet van 9 maart 2017 tot wijziging van de Ambtenarenwet en enige andere wetten in verband met het in overeenstemming brengen van de rechtspositie van ambtenaren met die van werknemers met een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht (Wet normaliseringrechtspositie ambtenaren) (Stb. 2017, 123) in werking getreden. Een van de gevolgen is dat de ambtenaar niet meer werkt op basis van een aanstelling, maar op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit is in de artikelen 4.34 en 4.35 tot uiting gebracht.

Onderdeel C (bijlage 19, behorend bij artikel 3.10, eerste en derde lid)

Indien de vreemdeling een beroep wenst te doen op ontheffing van het basisexamen inburgering in het buitenland en daarbij medische omstandigheden aanvoert dient een verklaring van het model dat is opgenomen in bijlage 19 te worden overgelegd. Deze verklaring is geactualiseerd. De verklaring dient te worden ingevuld en ondertekend door een door het hoofd van de Nederlandse diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging aangewezen arts. De verklaring mag niet ouder zijn dan zes maanden bij de indiening van de aanvraag om een machtiging tot voorlopig verblijf.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven