Melding voorgenomen concentratie Pon Netherlands B.V. en NS Groep N.V., Autoriteit Consument en Markt

Zaaknummer ACM/20/038614

Op 17 januari 2020 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een melding ontvangen van een voorgenomen concentratie in de zin van artikel 34 van de Mededingingswet. Hierin staat dat:

Pon Netherlands B.V. en NS Groep N.V. samen een onderneming willen oprichten, waarbij Mobility Solutions and Services B.V. (hierna Hely, een bestaande 100% dochteronderneming van NS) en Next Urban Mobility B.V. (hierna Next, een bestaande 100% dochteronderneming van Pon) worden samengebracht onder een nieuwe entiteit: Hely Holding B.V.

De betrokken ondernemingen voeren de volgende activiteiten uit:

  • Pon Netherlands B.V.: is een dochtermaatschappij van Pon Holdings B.V. Pon Holdings B.V. is de holding van de Pon groep, een bedrijf met meer dan 14,000 werknemers, wereldwijd actief in 34 landen op het gebied van mobiliteitsproducten, -diensten en -oplossingen en industriële oplossingen.

  • Next is 100% dochteronderneming van Pon en biedt deelmobiliteitsoplossingen aan. Next stelt meerdere deelvervoersmodaliteiten ter beschikking aan ondernemingen, appartementencomplexen en woonwijken via hubs.

  • NS Groep N.V.: is een openbaar vervoerbedrijf met de basis in Nederland, en met een Nederlandse aandeelhouder: de Staat der Nederlanden. NS exploiteert diensten met betrekking tot openbaar treinvervoer en gerelateerde diensten zoals het aanbieden van deelfietsen (OV-fiets) met een specifieke focus op het faciliteren van vervoer van- en terug naar treinstations.

  • Hely is 100% dochteronderneming van NS en biedt deelvervoer aan. Zo biedt zij op verschillende locaties fietsen, e-fietsen, cargofietsen en een verscheidenheid aan auto’s (klein, middelgroot, stationwagens en elektronische auto’s) aan.

  • Hely Holding B.V.: heeft als doen de complementaire diensten van Next en Hely te combineren om het deelmobiliteitsconcept verder te ontwikkelen en te optimaliseren op basis van gezamenlijke ervaringen en kennis van partijen in de mobiliteitssector.

Wilt u reageren? Dat kan alleen als u belanghebbende bent. Uw reactie moet binnen zeven dagen na de publicatiedatum van deze mededeling, onder vermelding van zaaknummer ACM/20/038614 zijn ontvangen bij:

Autoriteit Consument en Markt

Directie Mededinging

Postbus 16326

2500 BH DEN HAAG

telefax: (070) 722 2355

Naar boven