Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 7 september 2020 (kenmerk 3000253/20/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid en van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de verlening van ondermandaat door de directeur WODC aan de Directie Wetgeving en Juridische Zaken

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid;

Gelet op de artikelen 10:3, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet Bestuursrecht en op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 5, tweede lid, onderdeel a, wordt na ‘de hoofden van de clusters’ ingevoegd: en het hoofd van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC).

ARTIKEL II

Het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het tweede lid kan het hoofd van de dienst als bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel a, onder 5, van Organisatiebesluit zijn ondermandaat inzake de aangelegenheden, bedoeld in artikel 5, tweede lid, onderdeel a, van het Organisatiebesluit, doorgeven aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken. Het ondermandaat kan steeds één hiërarchisch niveau verder worden doorgegeven.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 20 september 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Het WODC was tot medio 2019 onderdeel van het SG-cluster van het ministerie.

Teneinde de onafhankelijkheid van het WODC beter te waarborgen bleek het gewenst om het WODC als een zelfstandige entiteit, dus los van enig cluster, in de structuur van het ministerie te plaatsen. Daarom is het WODC bij besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 16 september 2019 (kenmerk: 2696251/19/DP&O), tot wijziging van het Organisatiebesluit Justitie en Veiligheid organisatorisch buiten het SG-cluster geplaatst en als een uitvoerende dienst binnen het ministerie herplaatst.

Voor de clusters van het ministerie geldt dat een deel van de juridische taken centraal is belegd bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ): DWJZ is belast met het in ondermandaat dan wel met volmacht of machtiging van de hoofden van de clusters behandelen van bezwaar- en beroepschriften, verzoeken om voorlopige voorziening, aansprakelijkstellingen, verzoeken om schadevergoeding en civielrechtelijke procedures. Voor de uitvoerende diensten is er geen sprake van centraal belegde juridische taken.

In het kader van de herplaatsing van het WODC is overeengekomen dat DWJZ voor het WODC belast blijft met het behandelen van bezwaar- en beroepzaken, zoals dat voorheen ook het geval was toen het WODC nog een onderdeel was van het SG-cluster.

De nieuwe organisatorische vormgeving en de afspraken omtrent de samenwerking met DWJZ noodzaken tot aanpassing van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid en van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het Organisatiebesluit moet de taakopdracht van DWJZ worden uitgebreid met de bovenbedoelde werkzaamheden voor het WODC. Waar voorheen artikel 5, tweede lid, onderdeel a, alleen verwees naar de hoofden van de clusters, is daaraan nu toegevoegd het hoofd van het WODC, wiens organisatie immers geen deel meer uitmaakt van een cluster, maar een uitvoerende dienst is geworden.

De huidige systematiek van de Mandaatbesluit gaat uit van ondermandaatverlening van de secretaris-generaal aan de hoofden van de uitvoerende diensten, waaronder het hoofd van het WODC. De diensthoofden kunnen het ondermandaat vervolgens steeds één hiërarchisch niveau verder doorgeven (artikel 3, eerste en tweede lid, van het Mandaatbesluit). Om rechtstreekse ondermandaatverlening van het hoofd van het WODC aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken met betrekking tot de in artikel 5, tweede lid, onder a, van de Organisatieregeling genoemde werkzaamheden mogelijk te maken wordt artikel 3 aangevuld met een nieuw zesde lid.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven