Ontwerpbestemmingsplan ‘Gageldonk – Vijverberg Zuid’, hogere grenswaarde en kennisgeving besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom maakt bekend dat het ontwerp van het bestemmingsplan ‘Gageldonk – Vijverberg Zuid’ gereed is.

Plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan is onderdeel van de wijk Gageldonk - West en wordt globaal begrensd door; de Dovenetelstraat, de Meidoornlaan en de waterpartij Vijverberg.

Aanleiding/doel

Gemeente en Stadlander werken samen aan de wijkverbetering van Gageldonk-West. Inmiddels zijn al meer dan 300 nieuwe woningen gebouwd en zijn vele straten al opnieuw ingericht in de wijk. De volgende fase van de wijkverbetering is de Vijverberg zuid.

Voor dit gebied is in het geldende bestemmingsplan Gageldonk-West uit 2013 al rekening gehouden met een herontwikkeling. Echter zijn door veranderde inzichten de plannen voor het gebied gewijzigd en moet het bestemmingsplan hierop aangepast worden. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Gageldonk – Vijverberg Zuid’ voorziet in deze benodigde aanpassing en bevat daarmee de nieuwe ruimtelijke kaders voor de herontwikkeling van het gebied. Inmiddels hebben in het gebied de eerste sloopactiviteiten plaatsgevonden om de ontwikkeling van de maximaal 131 woningen mogelijk te maken.

Kennisgeving besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op grond van de Wet milieubeheer op 13 april 2020 een beslissing hebben genomen ten aanzien van de vormvrije m.e.r.-beoordeling voor de ontwikkelingen binnen het bestemmingsplan ‘Gageldonk – Vijverberg Zuid’.

In de Wet milieubeheer is bepaald dat voorafgaand aan de indiening van een omgevingsvergunningaanvraag, de procedure voor de vormvrije m.e.r.-beoordeling moet worden doorlopen. Uit de vormvrije m.e.r.-beoordeling die ten behoeve van deze ontwikkelingen is uitgevoerd, blijkt dat er geen significantie nadelige gevolgen voor het milieu zijn die het maken van een milieueffectrapport dan wel milieueffectbeoordelingsrapport rechtvaardigen. Er kan worden volstaan met de uitgevoerde vormvrije m.e.r.-beoordeling.

Hogere grenswaarde

Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat als gevolg van het wegverkeer op de Rooseveltlaan ter plaatse van de gevel van 7 appartementen in het meest zuidelijk gesitueerde appartementengebouw (hoek Meidoornlaan/Teunisbloemstraat), de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden. De maximale geluidbelasting bedraagt ter plaatse 49 dB. De door de Wet Geluidhinder maximaal te verlenen hogere grenswaarde van 63 dB wordt echter niet overschreden. Het college is voornemens voor de genoemde percelen over te gaan tot het vaststellen van een hogere grenswaarde ingevolge de Wet geluidhinder.

Crisis – en herstelwet

Op de voorbereiding en het te nemen besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is de Crisis – en herstelwet van toepassing. Dit houdt in dat onder meer bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit hogere grenswaarde en het besluit aangaande de vormvrije m.e.r.-beoordeling liggen met ingang van donderdag 24 september 2020 gedurende zes weken (tot en met 4 november 2020) voor een ieder ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Objectlaan 4 in Bergen op Zoom. Het ontwerpbestemmingsplan is vanaf dat moment ook digitaal raadpleegbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plancode NL.IMRO.0748.BP0257-0201. Daarnaast kunt u ook terecht op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl onder ‘Bouwen en wonen’ > ‘Bestemmingsplannen’ > 'Ontwerp'.

Reageren

Gedurende genoemde periode van zes weken kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de gemeenteraad. Een zienswijze op het concept hogere waarde besluit dient kenbaar gemaakt te worden bij het college van burgemeester en wethouders.

Schriftelijke reacties kunnen worden ingezonden naar het postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Indien u een mondelinge reactie wenst in te brengen, kunt u contact opnemen met mevr. D. Brandwijk, telefoonnummer 14 0164. U zult dan worden uitgenodigd voor een gesprek waarbij u uw zienswijze kunt weergeven.

Een vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit in de zin van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht. Een dergelijke beslissing is niet zelfstandig vatbaar voor bezwaar en beroep, tenzij dit besluit een belanghebbende los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in zijn belang treft.

Belanghebbenden kunnen hun bezwaren tegen het besluit kenbaar maken in het kader van de wettelijke procedure ten behoeve waarvan het vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit wordt genomen. In dit geval in het kader van de bestemmingsplanprocedure.

Voor inhoudelijke informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met mevr. D. Brandwijk of de heer J. van Beek via het telefoonnummer 14 0164.

Naar boven