Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluiten Porthos, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Voor meer informatie kunt u zich aanmelden voor een digitaal gesprek.

Van vrijdag 25 september 2020 tot en met donderdag 5 november 2020 liggen het ontwerpinpassingsplan, het MER en de ontwerpbesluiten ter inzage voor Porthos (Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Storage). Iedereen kan op het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat houdt het project in?

Het Porthos-project is gericht op het aanleggen, het beheer en de exploitatie van CO2-transportinfrastructuur in het Rotterdamse havengebied in combinatie met opslag in de diepe ondergrond onder zee. Het project is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Het transport van CO2 met behulp van een ondergrondse transportleiding vanaf de CO2-producerende industrie. De transportleiding bestaat uit een landdeel, gelegen in het Rotterdamse Havengebied tot en met de Maasvlakte, en vanaf de Maasvlakte tot het platform P18-A in het westen, circa 20 kilometer van de kust.

  • De compressie van CO2 in een compressorstation op land om de CO2 op de gewenste druk te brengen voor injectie.

  • CO2-opslag in gasreservoirs (P18-2, P18-4, P18-6) onder de Noordzee.

Porthos is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR), Energie Beheer Nederland (EBN) en N.V. Nederlandse Gasunie (NGU). Porthos is van plan om de infrastructuur in 2024 in bedrijf te nemen.

Waarom is dit project nodig?

De overgang van de huidige fossiele economie naar een duurzame economie inclusief een andere grondstoffenbasis neemt geruime tijd in beslag. Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn maatregelen nodig die CO2-uitstoot op korte en middellange termijn beperken. CO2-afvang en -opslag is een technologie die hiervoor ingezet kan worden. Door CO2 bij de industrie af te vangen en ondergronds op te slaan, wordt een toename van broeikasgassen in de atmosfeer tegengegaan.

Het Rotterdamse havengebied (inclusief Moerdijk) draagt voor 17% bij aan de totale CO2-emissie van Nederland. Het havengebied heeft in het kader van het klimaatbeleid een opgave om te verduurzamen en te komen tot een CO2-arme haven en tegelijkertijd internationaal competitief te blijven. Bedrijven in het havengebied hebben tijd nodig om nieuwe CO2-arme technieken te ontwikkelen en te testen en ze hebben de industriële installaties nodig om te bouwen. In de tussentijd is het afvangen van CO2, gezamenlijk transporteren via de Porthos-infrastructuur en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee noodzakelijk voor de Rotterdamse industrie om de klimaatafspraken vóór 2030 te realiseren.

Het kabinet beschouwt CO2-opslag als een belangrijk onderdeel in de mix van maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen in industriële sectoren waarvoor geen kosteneffectief alternatief is. Het project Porthos past daarmee binnen de afspraken in het regeerakkoord (2017) en het Klimaatakkoord (2019).

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat in een inpassingsplan het tracé van de ondergrondse transportleiding (in gemeentelijk ingedeeld gebied) en de locatie voor het compressorstation worden vastgelegd. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en een vijftal besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Het gaat om de volgende vijf besluiten:

  • 1. een omgevingsvergunning op grond van de Mijnbouwwet voor het compressorstation;

  • 2. een omgevingsvergunning op grond van de Mijnbouwwet voor het P18-A platform;

  • 3. een vergunning op grond van de Mijnbouwwet voor de offshore CO2-transportleiding;

  • 4. een wijzigingsvergunning op grond van de Mijnbouwwet voor het permanent opslaan van CO2 in voorkomen P18-4;

  • 5. een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpinpassingsplan, het MER en de ontwerpbesluiten over de vergunningen en de onderliggende stukken van 25 september 2020 tot en met 5 november 2020 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Voor het inzien van de papieren stukken kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79 of door een e-mail te sturen naar bureauenergieprojecten@minezk.nl (dan bellen we u terug).

Aanmelden voor een digitaal spreekuur

Vanwege het coronavirus (COVID-19) biedt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de mogelijkheid aan om op 14 en 28 oktober 2020 tussen 18.00 uur en 20.00 uur uw vragen te beantwoorden tijdens een persoonlijk digitaal gesprek. Medewerkers van het Ministerie van EZK en Porthos beantwoorden uw vragen. U kunt zich tot en met één dag voor het spreekuur aanmelden voor een gesprek, en eventueel uw vragen alvast doorgeven, via telefoonnummer 070 – 379 89 79 (tijdens kantooruren) of door middel van een e-mail naar bureauenergieprojecten@minezk.nl. U wordt vervolgens teruggebeld om gezamenlijk een digitale afspraak in te plannen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpinpassingsplan en/of de ontwerpbesluiten op de vergunningen. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpinpassingsplan of de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 25 september 2020 tot en met 5 november 2020.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Porthos’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Porthos

    Postbus 142

    2270 AC Voorburg

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten: 070 – 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten.

Het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten: 070 – 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op de website van Porthos: https://www.porthosCO2.nl/.

Naar boven