Ontwerp paraplubestemmingsplan “nieuwe 150kV hoogspanningsverbinding Woensdrecht – Bergen op Zoom”

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat het volgende ontwerp paraplubestemmingsplan gereed is:

  • 1.

    “nieuwe 150kV hoogspanningsverbinding Woensdrecht – Bergen op Zoom”;

Aanleiding/doel

Bergen op Zoom heeft op dit moment twee ondergrondse 150kV hoogspanningsverbindingen tussen de stations Woensdrecht en Bergen op Zoom. Als er onderhoud aan één van de bestaande ondergrondse verbindingen tussen de hoogspanningsstations wordt uitgevoerd en een storing optreedt op de andere verbinding, komt het gebied rondom hoogspanningsstation Bergen op Zoom zonder elektriciteit te zitten. Om de leveringszekerheid van elektriciteit voor de regio West-Brabant te garanderen, wordt dit knelpunt door TenneT opgelost. Tussen de hoogspanningsstations Bergen op Zoom en Woensdrecht wordt daarom nog één ondergrondse 150kV verbinding gerealiseerd over een nieuw tracé. Het betreft een enkelcircuit verbinding. Om de verbinding te kunnen aansluiten op station Woensdrecht moet dit hoogspanningsstation worden uitgebreid. In het paraplubestemmingsplan “nieuwe 150kV hoogspanningsverbinding Woensdrecht – Bergen op Zoom” wordt het nieuwe tracé en de uitbreiding van het station mogelijk gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders is voornemens is om een verzoek tot herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant aan te vragen bij de provincie Noord Brabant, ten behoeve van de uitbreiding van station Woensdrecht.

Plangebied nieuwe ondergrondse verbinding

Het plangebied omvat het tracé van de nieuwe verbinding en de hierbij horende belemmeringsstrook en de uitbreiding van station Woensdrecht. Het tracé loopt vanaf het station Woensdrecht direct naar het westen, buigt ter hoogte van de Kraaijenberg af naar het noorden Het tracé vervolgt zijn weg langs de zuidrand van de Bergse Plaat (onder het retentiebekken door) en de plaatkade richting de molenplaat. De verbinding gaat onder het Zoommeer door langs de Conradweg, gaat linksaf (oostwaarts) op de Van Konijnenburgweg om uiteindelijk onder het water door (Theodorushaven) via de Synthesebaan bij station Bergen op Zoom uit te komen.

Ter inzage

Het ontwerp paraplubestemmingsbestemmingsplan ligt met ingang van donderdag 10 september 2020 gedurende zes weken (tot en met 22 oktober 2020) voor een ieder ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Objectlaan 4 in Bergen op Zoom. Het paraplubestemmingsplan is vanaf dat moment ook digitaal beschikbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. De nieuwe verbinding is vindbaar onder plancode NL.IMRO.0748.BP0252-0201. Op de gemeentelijke website vindt u een link naar het bestemmingsplan op ruimtelijkeplannen.nl.

Reageren

Gedurende genoemde periode van zes weken kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de gemeenteraad. Schriftelijke reacties kunnen worden ingezonden naar het postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Voor inhoudelijke informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer B. Verdonschot via het telefoonnummer 14 0164. Indien u een mondelinge reactie wenst in te brengen, kunt u dit tevens via het nummer 140164 kenbaar maken. U zult dan worden uitgenodigd voor een gesprek waarbij u uw zienswijze kunt weergeven.

Bergen op Zoom, 2020

Naar boven