Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 8 september 2020, nr. IENW/BSK-2020/168657, tot instelling van een Nationale Adviesgroep Cabinelucht (Instellingsbesluit NAC)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

BESLUIT:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

adviesgroep:

Nationale Adviesgroep Cabinelucht;

Minister:

Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Artikel 2. Instelling en kerntaken

  • 1. Er is een Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC).

  • 2. De adviesgroep heeft tot taak om de Minister te adviseren over de vermeende relatie tussen gezondheidsklachten van vliegend personeel en de blootstelling aan chemische stoffen via de cabinelucht, in het bijzonder over

    • a. relevante ontwikkelingen, waaronder nieuw onderzoek;

    • b. de wenselijkheid van additioneel (internationaal) onderzoek; en

    • c. de Nederlandse inbreng in de Europese onderzoekstrajecten.

  • 3. De adviesgroep rapporteert jaarlijks over de in het tweede lid genoemde onderwerpen.

  • 4. De adviesgroep heeft voorts tot taak kennis te delen en indien van toepassing informatie te verspreiden aangaande de in het tweede lid genoemde onderwerpen.

Artikel 3. Samenstelling

  • 1. De adviesgroep bestaat uit een voorzitter en andere leden, die worden afgevaardigd.

  • 2. De voorzitter wordt door de Minister benoemd voor een termijn van vier jaar.

  • 3. De voorzitter is herbenoembaar.

  • 4. De voorzitter kan door de Minister worden geschorst en ontslagen.

  • 5. De andere leden worden afgevaardigd door de betrokken luchtvaartmaatschappijen, onderzoeksinstituten en werknemersorganisaties.

  • 6. Als voorzitter wordt benoemd mevrouw drs. M.H. de Groot.

  • 7. Vertegenwoordigers van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid nemen deel als waarnemer.

Artikel 4. Taken voorzitter

  • 1. De voorzitter van de adviesgroep heeft tot taak om de in artikel 2 genoemde taken te coördineren en ervoor zorg te dragen dat er minimaal jaarlijks over de voortgang van de activiteiten van de adviesgroep wordt gerapporteerd aan de Minister.

  • 2. De voorzitter roept tweemaal per jaar de adviesgroep bij elkaar voor een vergadering.

  • 3. De voorzitter is verantwoordelijk voor alle interne en externe communicatie van de adviesgroep.

  • 4. Bij het uitvoeren van bovenstaande taken wordt de voorzitter ondersteund door het secretariaat van de adviesgroep.

Artikel 5. Werkwijze

De adviesgroep stelt haar eigen werkwijze vast.

Artikel 6. Secretariaat

De Minister voorziet in het secretariaat van de adviesgroep.

Artikel 7. Vergoeding

  • 1. De voorzitter ontvangt per vergadering een vergoeding, voor zover hij niet valt onder de uitzondering van artikel 2, derde lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en hiermee niet het in artikel 6, eerste lid, van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies bedoelde maximumbedrag overschrijden.

  • 2. De vergoeding per vergadering van de voorzitter bedraagt 3% van het maximum van salarisschaal 18 zoals overeengekomen in de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst voor rijksambtenaren.

Artikel 8. Archief

De archiefbescheiden van de adviesgroep worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, overgedragen aan het archief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 10. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit NAC.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

De Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) is in 2015 door de toenmalige Staatssecretaris van IenM opgericht om te adviseren en jaarlijks te rapporteren over de vermeende relatie tussen gezondheidsklachten van vliegend personeel en de blootstelling aan chemische stoffen via de cabinelucht. Meer specifiek heeft de NAC tot taak om te adviseren over 1) relevante ontwikkelingen (waaronder nieuw onderzoek); 2. de wenselijkheid van additioneel (internationaal) onderzoek; 3. de Nederlandse inbreng in de Europese onderzoekstrajecten. Daarnaast heeft de NAC tot taak om kennis te delen en waar nodig informatie te verspreiden.

In de NAC participeren de luchtvaartmaatschappijen, de relevante grote onderzoeksinstituten en betrokken werknemersorganisaties onder een onafhankelijke voorzitter. De huidige leden vertegenwoordigen:

  • KLM, TUI fly Nederland, Corendon (luchtvaartmaatschappijen);

  • NLR, RIVM, TNO (onderzoeksinstituten); en

  • Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), Vereniging Nederlandse Cabinepersoneel (VNC), Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) en FNV (werknemersorganisaties).

Voorts is ook de ILT vertegenwoordigd. Daarnaast nemen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deel als waarnemers.

De voorzitter van de NAC is onafhankelijk en heeft tot taak om de hierboven benoemde taken te coördineren en ervoor zorg te dragen dat er minimaal jaarlijks over de voortgang van de activiteiten van de NAC wordt gerapporteerd aan de Minister van IenW. De voorzitter van de NAC roept tweemaal per jaar de NAC bij elkaar voor een vergadering. Voorts verloopt alle interne en externe communicatie van de NAC via de voorzitter. Bij het uitvoeren bovenstaande taken wordt de voorzitter ondersteund door het secretariaat van de NAC.

Het secretariaat van de NAC is sinds 2020 belegd bij het RIVM.

Voor het instellen van de NAC is in 2015 aansluiting gezocht bij het Overlegorgaan infrastructuur en milieu (nu: Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, OFL). De NAC maakte derhalve onderdeel uit van de bij Wet overleg infrastructuur en milieu ingestelde overlegstructuur. Deze koppeling is na het aflopen van de bij beschikking vastgestelde termijn van de voorzitter van de NAC losgelaten. Hierdoor is de wettelijke basis voor de NAC verdwenen. Daarom wordt nu met onderhavig instellingsbesluit de NAC opgericht, los van het OFL.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven