Voorbereidingsbesluit noordoostelijk deel van binnenstad van de gemeente Assen

Logo Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat de gemeenteraad op 3 september 2020

heeft besloten te verklaren dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor een deel van de binnenstad van Assen. Het gaat om het gebied rondom de Oude Molenstraat, de Rolderstraat, Oudestraat en Nijlandstraat.

Aanleiding

Op dit moment werkt de gemeente Assen aan een visie voor de binnenstad van Assen. Hoewel de visie nog niet af is, tekent zich een beeld af van de gewenste ontwikkeling van de noordoostelijke binnenstad. Dat beeld wijkt af van de planologische mogelijkheden in dit gebied. Het gaat hierbij om ontwikkelingen waarbij het perceel volledig bebouwd wordt en/of gebouwen van zo’n 15 meter hoog gebouwd worden. Deze ontwikkelingen leiden tot het verdwijnen van open ruimtes, groen en de relatieve kleinschaligheid in dit deel van de binnenstad. Er dreigt een eenvormige, stenige en groffe stedenbouwkundige structuur te ontstaan die niet wenselijk wordt geacht.

Het is wenselijk om in afwachting van de vaststelling van de visie voor de binnenstad en een daarop volgend bestemmingsplan, in dit gebied dergelijke ontwikkelingen aan te houden en/of tegen te gaan. In het komende jaar wordt een nieuw bestemmingsplan voor het betreffende gebied voorbereid. In het voor te bereiden bestemmingsplan zal een nieuwe regeling opgenomen worden voor wat betreft het uitbreiden van panden – voor zowel de hoogte als de oppervlakte – in het betreffende gebied.

Ontwikkelingen waarbij de bestaande bebouwing behouden blijft willen we blijven faciliteren. Daarom heeft het voorbereidingsbesluit alleen betrekking op het slopen van gebouwen en het uitbreiden van gebouwen waarbij de bebouwing in de diepte en/of de hoogte uitgebreid wordt.

Geldigheid

Het voorbereidingsbesluit geldt voor één jaar en slechts voor de weergegeven gebieden op de bij het besluit behorende verbeelding. Het voorbereidingsbesluit vervalt na één jaar of op het moment waarop het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd. Dan neemt het ontwerpbestemmingsplan de beschermende werking van het voorbereidingsbesluit over. Tegen het voorbereidingsbesluit kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op de dag na publicatie en ligt met bijbehorende kaart, vanaf deze datum zes weken ter inzage bij de informatiebalie van het stadhuis. Dit besluit wordt tevens gepubliceerd in de Staatscourant van 9 september 2020. De digitale versie van het voorbereidingsbesluit met planidentificatienummer NL.IMRO.0106.02VB20209000C-C001 is ook in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

In verband met het coronavirus is het niet mogelijk om de stukken in te zien in het stadhuis. Wilt u de stukken inzien? Mail dan naar info@assen.nl onder vermelding van ‘Voorbereidingsbesluit Binnenstad Noord-Oost’. We sturen u dan de stukken toe.

Naar boven