\ Ontwerpbestemmingsplannen Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland Parkstad Voerendaal 1 en 2 en kennisgeving besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Voerendaal

Burgemeester en wethouders van Voerendaal maken op grond van het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening en artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de ontwerpbestemmingsplannen Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1 en 2 voor een ieder ter inzage liggen.

\ Ontwerpbestemmingsplannen

De samenwerkende gemeenten Voerendaal, Gulpen-Wittem en Heerlen, het Waterschap Limburg en de provincie Limburg willen een veiligere, vrij liggende, fietsverbinding realiseren vanuit het Heuvelland naar Parkstad (en vice versa) voor woon-werk, school-thuis én toeristisch-recreatief fietsverkeer. De aanleg van de fietsverbinding wordt gecombineerd met het klimaatbestendiger inrichten van de omgeving van de fietsverbinding, o.a. door de aanleg van hemelwaterbuffers. Alle drie de gemeenten stellen een bestemmingplan op voor het deel van het fietspad op hun grondgebied.

In het buitengebied van de gemeente Voerendaal liggen twee tracés van het fietspad.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 1’ heeft betrekking op het tracé langs de Vrakelbergerweg dat start bij de Ribbelheideweg tot aan de Mingersborgerweg (ten zuiden van Ubachsberg). Bij dit tracé wordt tevens een nieuwe waterbuffer aan de oostzijde van de Ribbelheideweg aangelegd.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland-Parkstad Voerendaal 2’ ziet op het fietspad dat wordt aangelegd ten oosten van de kern Ubachsberg langs de Daelsweg richting Heerlen en eindigt ten westen van de Rijksweg A76.

\ Kennisgeving besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling 

Burgemeester en wethouders maken tevens bekend dat zij op grond van de Wet milieubeheer op 1 september 2020 een beslissing hebben genomen ten aanzien van de vormvrije m.e.r.-beoordeling voor de ontwikkelingen binnen deze ontwerpbestemmingsplannen voor de fietsverbinding en watermaatregelen Heuvelland Parkstad. Hieruit blijkt dat er geen significante nadelige gevolgen voor het milieu zijn. Daarom hoeft geen milieueffectrapport of milieueffectbeoordelingsrapport te worden gemaakt. Er kan dan ook worden volstaan met de uitgevoerde vormvrije m.e.r.-beoordeling. Tegen dit besluit kunt u geen bezwaar en beroep indienen. U kunt hier wel op reageren in het kader van de nu voorliggende procedure van de ontwerpbestemmingsplannen.

\ Ter inzage en zienswijzen

Vanaf 12 september tot en met 23 oktober 2020 liggen de ontwerpbestemmingsplannen en alle overige bijbehorende stukken conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voor een ieder ter inzage. De bestemmingsplannen kunnen worden ingezien bij het Klantcontactcentrum van de gemeente aan het Raadhuisplein 1 te Voerendaal en zijn tevens elektronisch te raadplegen de via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het ontwerpplan Voerendaal 1 (Vrakelbergerweg) heeft identificatienummer: NL.IMRO.0986. FietsverbVrakelbwg-ON01.

Het ontwerpplan Voerendaal 2 (Daelsweg) heeft identificatienummer: NL.IMRO.0986.FietsverbDaelsweg-ON01.

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan eenieder overeenkomstig het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht een schriftelijke of mondelinge zienswijze met betrekking tot de ontwerpbestemmingsplannen indienen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan de gemeenteraad van Voerendaal, Postbus 23000, 6367 ZG Voerendaal.

De bestemmingsplannen voor het realiseren van de andere delen van het tracé liggen bij respectievelijk de gemeente Gulpen-Wittem en de gemeente Heerlen ter inzage.

\ Meer informatie

Eerder vond een informatiebijeenkomst voor belangstellenden plaats. Vanwege de risico’s rondom het coronavirus zijn er op dit moment geen fysieke bijeenkomsten. U kunt de plannen wel digitaal bekijken via een interactief platform van Waterschap Limburg, één van de partijen die betrokken is bij de realisatie van deze fietsverbinding. Meer informatie vindt u op https://metelkaar.waterschaplimburg.nl/.

 

Voerendaal, 11 september 2020

College van burgemeester en wethouders gemeente Voerendaal

Naar boven