Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 augustus 2020, nr. WJZ/ 20223655, tot wijziging van de Regeling maatregelen Sars-CoV-2 bij nertsen in verband met aanvullende maatregelen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen Sars-CoV-2 bij nertsen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1, eerste lid, wordt in alfabetische volgorde een onderdeel ingevoegd, luidende:

minister:

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

B

In artikel 3, eerste lid, vervalt ‘, met een maximum van vijf kadavers per week,’.

C

Artikel 3c wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel b, vervalt ‘en’.

2. Het tweede lid, onderdeel c, wordt als volgt gewijzigd:

a. de punt aan het slot wordt vervangen door een puntkomma;

b. na de puntkomma wordt ‘en’ ingevoegd.

3. Na onderdeel c wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het bezoek overeenkomstig artikel 3d, tweede lid, vooraf aan de minister is gemeld.

4. In het derde lid wordt ‘onderdelen b en c’ vervangen door ‘onderdelen b, c en d’.

D

Artikel 3d wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. De volgende leden worden toegevoegd:

  • 2. Een houder van nertsen meldt voor iedere dag dat een nertsenverblijfplaats wordt bezocht uiterlijk om 7:00 uur op de dag voorafgaande aan de dag van het voorgenomen bezoek aan de minister:

    • a. de naam, het adres, de woonplaats en de geboortedatum van degene die ten behoeve van de dagelijkse verzorging van de door hem gehouden nertsen de nertsenverblijfplaats zal betreden;

    • b. op welke locatie de nertsenverblijfplaats, bedoeld in onderdeel a, is gelegen; en

    • c. het verwachte tijdstip van aankomst en vertrek van degene die de nertsenverblijfplaats zal betreden.

  • 3. Indien niet alle bezoekers genoemd in de melding, bedoeld in het tweede lid, daadwerkelijk de nertsenverblijfplaats hebben betreden, meldt de houder van nertsen binnen 24 uur na afloop van de dag van het beoogde bezoek wie de nertsenverblijfplaats niet hebben betreden.

E

Na 3d wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3da. Beperking bezoek van de inrichting

  • 1. In aanvulling op artikel 3c is het een bezoeker verboden een nertsenverblijfplaats alsmede een niet deugdelijk fysiek van die verblijfplaats afgescheiden woonruimte of ander deel van een nertsenhouderij te betreden indien:

    • a. de bezoeker zich in zodanige omstandigheden bevindt of heeft bevonden dat quarantaine voor diegene op basis van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is aangewezen, of diegene de volledige duur van die quarantaine nog niet heeft voltooid; en

    • b. de bezoeker binnen 10 dagen voorafgaand aan het betreden van de nertsenverblijfplaats een nertsenverblijfplaats op een andere locatie heeft bezocht.

  • 2. Het eerste lid, onderdeel b, is niet van toepassing indien de bezoeker een dierenarts is die tijdens zijn bezoek aan de nertsenverblijfplaats de persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de daarbij behorende instructies draagt die op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn gepubliceerd.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking, met uitzondering van artikel I, onderdelen A, C en D, die op 31 augustus 2020 in werking treden1

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 augustus 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Op 20 augustus 2020 is het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) bijeengekomen om een aantal vragen te beantwoorden over SARS-CoV-2 bij nertsen. Het OMT-Z stelt een aantal preventieve maatregelen voor om het risico op reservoirvorming in de nertsenhouderij en daarmee aanhoudende introductie naar de humane populatie te voorkómen en geeft onder meer het volgende advies: inzetten op een versterkte screening van bedrijven in combinatie met het reguleren van de uitwisseling van personeel tussen de bedrijfslocaties. Met deze wijziging van de Regeling maatregelen Sars-CoV-2 bij nertsen wordt invulling gegeven aan dit advies.

Houders van nertsen waren verplicht 1 tot 5 kadavers van natuurlijk gestorven nertsen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren in te sturen. Als gevolg van deze wijzigingsregeling zullen zij worden verplicht de kadavers van alle nertsen die op natuurlijke wijze zijn overleden in te sturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Bij het insturen van een gedeelte van de natuurlijk gestorven dieren bestaat de kans dat juist de dieren die met het SARS-CoV-2-virus besmet zijn geweest niet getest worden. Door alle kadavers in te sturen wordt die kans verkleind.

Om een vaste relatie tussen nertsenbedrijf en bezoekers te bewerkstelligen is het wisselen van bezoekers tussen bedrijven voortaan slechts mogelijk wanneer een wachtperiode van 10 dagen wordt nageleefd tussen het bezoek aan een nertsenverblijfplaats op de ene locatie en een nertsenverblijfplaats op de andere locatie. Dit geldt ook voor eigenaren van een nertsenbedrijf indien zij een stal van een andere locatie willen bezoeken. Een uitzondering wordt gemaakt voor dierenartsen in het kader van het verlenen van diergeneeskundige hulp. De dierenarts moet bij dit bezoek dan wel de op de website van de NVWA gepubliceerde persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Natuurlijk moeten naast deze voorwaarden ook de RIVM adviezen ten aanzien van thuisquarantaine worden nageleefd.

Om de naleving en handhaving van bovenstaande maatregelen voor personen te verbeteren worden houders van nertsenbedrijven verplicht dagelijks en vooraf aan de NVWA te melden wie er wanneer en op welke locaties werkt. Op deze manier kan de NVWA ter plaatse controleren of de plicht wordt nageleefd. Ook maakt deze registratie het mogelijk te controleren of de voorgeschreven wachtperiodes worden nageleefd. Deze vooraanmeldingsplicht geldt voor de reguliere verzorging van de nertsen en niet voor acute noodsituaties waarbij de diergezondheid, dierenwelzijn of volksgezondheid een direct gevaar lopen. Dus medewerkers voor het voeren van de nertsen of schoonmaken van de stallen moeten van te voren worden aangemeld. Als personen die zijn aangemeld de nertsenverblijfplaats toch niet hebben bezocht, moet dit de volgende dag aan de NVWA worden gemeld. Wanneer er een probleem is met de elektrische installatie of direct diergeneeskundige hulp nodig is, kunnen de personen die de stal betreden op de desbetreffende dag in het bezoekersregister worden opgenomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

28 augustus, 16:05

Naar boven