Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 augustus 2020, nr. WJZ/25064691(11815), houdende wijziging van de Subsidieregeling instandhouding monumenten in verband met een verhoging van subsidieplafonds

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 7.3, eerste lid, en 7.5, eerste lid, van de Erfgoedwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Subsidieregeling instandhouding monumenten wordt na artikel 42d een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 42e. Aanpassing subsidieplafond 2020

  • 1. Artikel 3, tweede lid, is niet van toepassing ten aanzien van het in 2019 resterende bedrag voor de categorie archeologische monumenten.

  • 2. In 2020 wordt aan het budget voor groene monumenten, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, een bedrag van € 2 miljoen toegevoegd.

  • 3. In 2020 wordt aan het budget voor overige rijksmonumenten, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, een bedrag van € 13,6 miljoen toegevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Algemeen

Eenmalige verhoging subsidieplafonds overige rijksmonumenten en groene monumenten

Evenals in 2019 is er ook in 2020 meer subsidie aangevraagd dan op grond van de subsidieplafonds in de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) kan worden verstrekt. Deze overvraag bedraagt op basis van de huidige gegevens naar schatting € 36,6 miljoen bij de categorieën overige rijksmonumenten en groene monumenten. Met deze regeling wordt gedeeltelijk aan de overvraag tegemoet gekomen.

De overvraag wordt voor een deel verklaard door de stijging aan nieuwe aanvragers in de categorie boerderijen, de categorie kastelen, landhuizen en buitenplaatsen en de categorie kerken. Bovendien is het gemiddelde bedrag van de aanvragen gestegen door prijsstijgingen in de restauratiesector, die evenals prijsstijgingen in andere sectoren van de bouw het gevolg zijn van de sterke economische groei van de afgelopen jaren.

Voor de overvraag is in totaal een budget van € 15,6 miljoen beschikbaar. Dit bedrag bestaat enerzijds uit een beschikbare prijsbijstelling van € 5,6 miljoen. Anderzijds bestaat dit bedrag uit € 10 miljoen die kon worden vrijgemaakt door ongebruikte middelen in de monumentenzorg. Deze middelen zijn over meerdere jaren ontstaan. Een gedeelte hiervan is vorig jaar benut, het resterende gedeelte van € 10 miljoen (waarvan ruim € 1,6 miljoen het restbedrag uit 2019 betreft) wordt benut voor de overvraag in 2020. Dit bedrag wordt ingezet voor deze overvraag om zoveel mogelijk eigenaren van rijksmonumenten – ook ten tijde van de Corona-crisis – te ondersteunen.

Momenteel wordt de Sim geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie worden in 2021 verwacht. Op basis daarvan wordt de regeling zo nodig aangepast. Dat biedt mogelijkheden voor meer structurele oplossingen voor een eventueel blijvende overvraag op de Sim.

Regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten, omdat er geen wijzigingen zijn aangebracht in de indieningsvereisten voor een aanvraag of de voorbereidingshandelingen voor een aanvraag.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel I verhoogt het subsidieplafond van de Sim voor het jaar 2020 met een bedrag van in totaal € 15,6 miljoen. Met dit bedrag wordt een gedeelte van de overvraag in 2020 op de Sim gefinancierd. Het bedrag bestaat uit een prijsbijstelling van € 5,6 miljoen en € 10 miljoen aan aanvullend budget.

€ 1.612.443 van het aanvullend budget betreft het restant van het beschikbare budget uit 2019. Aangezien er alleen sprake is van overvraag in de categorieën groene monumenten en overige rijksmonumenten, wordt dit restbudget op grond van het eerste lid van artikel 42e niet toegekend aan de categorie archeologische rijksmonumenten, maar – ingevolge het tweede en derde lid van het artikel – overgeheveld naar de andere categorieën.

Het tweede lid verhoogt het subsidieplafond voor groene monumenten van € 8 miljoen naar € 10 miljoen. Het subsidieplafond voor overige rijksmonumenten wordt volgens het derde lid verhoogd van € 54,02 miljoen naar € 67,62 miljoen. Deze bedragen zijn berekend naar rato van de subsidieplafonds van artikel 3.

Artikel II

De regeling treedt uiterlijk met ingang van 31 augustus 2020 in werking, zodat de aanvragen van het jaar 2020 kunnen worden beoordeeld op grond van de subsidieplafonds die in deze regeling zijn vastgesteld. Hierbij wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Deze afwijking is ten gunste van de subsidieontvangers, omdat er met het hogere budget meer aanvragen kunnen worden gehonoreerd.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven