Ter inzagelegging bestemmingsplan “Noodoverloop De Ronde Hoep” naar aanleiding van de uitspraak van Raad van State

Logo Ouder-Amstel

Burgemeester en Wethouders van Ouder-Amstel maken bekend dat de raad van die gemeente op 28 mei 2020 het facetbestemmingsplan “Noodoverloop De Ronde Hoep” heeft vastgesteld.

Aanleiding:

Op 29 januari 2020 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) uitspraak gedaan over de beroepen tegen het raadsbesluit d.d. 12 december 2019 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Noodoverloop De Ronde Hoep”. Daarbij is het bestemmingsplan weliswaar grotendeels in stand gebleven, maar er zijn er enkele onderdelen vernietigd. Om die reden moest de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vaststellen met in achtneming van de uitspraak van de RvS. De vernietiging had betrekking op de omschrijving van het begrip “calamiteit” omdat de planregels niet uitsluiten dat het plangebied ook als noodoverloopgebied zou kunnen worden ingezet als er geen sprake is van (ernstige) vrees voor het ontstaan van een ramp. Ook de regeling van de “kaden” en “dijkjes” is vernietigd omdat niet ondubbelzinnig bleek wat op basis van deze regeling al dan niet was toegestaan.

Wat is het gevolg van deze uitspraak:

Met de uitspraak van de RvS is het bestemmingsplan “Noodoverloop De Ronde Hoep” onherroepelijk geworden met uitzondering van de artikelen:

1.13: begripsbepaling ‘Calamiteit’

1.16: begripsbepaling ‘Dijkje’

5.2 : bouwregels voor kaden en dijkjes

5.3 : bouwregels voor gebouwen en bouwwerken

Dit betekent dat De Ronde Hoep nu definitief is aangewezen als noodoverloopgebied.

Nieuwe regeling:

In het nieuwe bestemmingsplan is de uitspraak van de RvS verwerkt. De nieuwe omschrijving van ‘calamiteit’ luidt als volgt: “Een buitengewone situatie waarin met toepassing van noodbevoegdheden wordt besloten om het plangebied als noodoverloopgebied in te zetten in verband met (ernstige vrees voor het ontstaan van) een ramp of gevaar door een te hoog waterpeil van de Amstel als gevolg van extreme weersomstandigheden.”Voorts is het begrip ‘kades’ niet meer opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan en zijn de regels met betrekking tot de dijkjes in artikel 5.2 aangescherpt. Tevens is artikel 5.3 aangepast die zin dat bestaande gebouwen en bouwwerken niet meer onder het overgangsrecht vallen wat in het vorige bestemmingsplan wel het geval was.

Stukken inzien:

Het raadsbesluit en het nieuwe bestemmingsplan liggen met ingang van 27 augustus tot en met 7 oktober 2020 voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis in Ouderkerk aan de Amstel, Vondelstraat 1 Ouderkerk aan de Amstel. In verband met de coronamaatregelen zijn de openingstijden gewijzigd: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur, woensdag ook van 15.00 tot 17.00 uur. Het plan is tevens beschikbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl (Plannummer: NL.IMRO.0437.BPDRHNoodoverloop-VA02

Ouder-Amstel, 26 augustus 2020

Naar boven