Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 augustus 2020, kenmerk 1722173-208517-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II in verband met het toevoegen van crebo 26101 en 26102

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling stageplaatsen zorg II wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het achtste lid wordt in de tweede volzin ‘als bedoeld in het zesde lid’ vervangen door ‘als bedoeld in het zevende lid’.

2. In het negende lid wordt in de eerste volzin ‘bedoeld in het zevende lid’ vervangen door ‘bedoeld in het achtste lid’.

B

Aan Bijlage 1 wordt toegevoegd:

Code

Naam

Categorie

26101

Maatschappelijk zorgprofessional

A

26102

Verzorgende IG plus niveau 4

C

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Op grond van de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II (hierna: het Stagefonds) kunnen aan zorgaanbieders subsidies worden verstrekt voor het realiseren van stageplaatsen voor bepaalde opleidingen. Het stagefonds is ingericht om erkende leerbedrijven in zorg en welzijn (de stageaanbieders) te stimuleren meer en kwalitatief goede stageplaatsen aan te bieden. Daartoe is jaarlijks een budget van € 112 mln. beschikbaar. Op dit moment wordt de regeling geëvalueerd. Na de evaluatie zal het Stagefonds mogelijk worden herzien.

Met de onderhavige wijzigingsregeling is het Stagefonds op twee punten aangepast. In artikel 2 is in het achtste en het negende lid een verwijzing die niet klopte, gecorrigeerd. In Bijlage 1 zijn twee crebo codes toegevoegd, namelijk crebo 26101 en crebo 26102.

Correctie op verwijzing in achtste en negende lid van artikel 2

De wijziging ziet op een kleine regeltechnische aanpassing in artikel 2, in het achtste en negende lid. De beide verwijzingen in het achtste en negende lid zijn gecorrigeerd.

Opname van crebo 26101 en crebo 26102 in bijlage 1

In het kader van het experiment ‘ruimte voor de regio’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarmee onderwijsinstellingen met werkgevers mbo-kwalificaties kunnen afstemmen op de behoeften van de regio, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de beschikkingen afgegeven voor de geregionaliseerde kwalificaties maatschappelijk verzorgende IG-plus (crebo 26102) en maatschappelijk zorgprofessional (crebo 26101). De opleidingen leiden op grond van de afgegeven beschikking op tot een erkend mbo-diploma. De opleiding tot verzorgende IG en de opleiding maatschappelijke zorg zijn reeds opgenomen in het Stagefonds, derhalve is gekozen om ook de opleidingen verzorgende IG-plus en maatschappelijke zorgprofessional op te nemen in deze regeling. Voor de vaststelling van de categorie waarbinnen de opleidingen vallen is aansluiting gezocht bij de opleidingen verzorgende IG en maatschappelijke zorg.

In afwijking van de systematiek van de vaste verandermomenten (VVM) treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Hiervoor is gekozen omdat bovengenoemde wijzigingen vóór het studiejaar 2020–2021 hun beslag moeten krijgen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven