Vastgestelde besluiten gemeentelijke coördinatieregeling: bestemmingsplan “Costerweg 65” omgevingsvergunning en toekennen hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Logo Wageningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken bekend dat de volgende besluiten vanaf 20 augustus 2020 gedurende zes weken (tot en met 30 september 2020) ter inzage liggen:

 

  • 1.

    gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Costerweg 65”

  • 2.

    besluit omgevingsvergunning

  • 3.

    besluit toekennen hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Coördinatieregeling

De gemeenteraad van Wageningen heeft op 9 oktober 2017 besloten om de coördinatieregeling volgens artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening van toepassing te verklaren voor het bestemmingsplan “Costerweg 65” en de omgevingsvergunning voor het realiseren van drie appartementengebouwen ten behoeve van studentenhuisvesting op de locatie Costerweg 65.

De coördinatieregeling maakt het mogelijk om gecoördineerd over het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder te besluiten. Dit betekent dat voor de besluiten die genomen moeten worden ten behoeve van de realisatie van een drietal appartementengebouwen ten behoeve van studentenhuisvesting op het perceel Costerweg 65, gelijktijdig dezelfde procedure wordt doorlopen. Op de te coördineren besluiten is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure volgens de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het college van burgemeester en wethouders is het coördinerend orgaan. De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders is het bevoegd gezag voor het besluit inzake de omgevingsvergunning en het toekennen van een hogere grenswaarde geluid.

Vanwege de toepassing van de coördinatieregeling worden de hieronder vermelde besluiten gelijktijdig ter inzage gelegd.

Het college van burgemeester en wethouder van Wageningen maakt daarom bekend dat, op grond van artikel 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de volgende besluiten ter inzage liggen:

Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Costerweg 65

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken, gelet op artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 15 juni 2020 het bestemmingsplan “Costerweg 65” gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud en begrenzing bestemmingsplan

De locatie Costerweg 65 maakt deel uit van een transformatiegebied, waarbij vroegere bedrijvigheid plaats maakt voor voorzieningen, commerciële functies, zorg en wonen op een mooie plek naast de binnenstad. De nieuwbouw bestaat uit het toevoegen van drie appartementengebouwen, één bouwmassa evenwijdig aan de Costerweg en twee haaks hierop staande lagere bouwmassa’s. Centraal op het perceel wordt voorzien in een half verdiepte fietsparkeerkelder, met een groene inrichting op het dak. Aan de westkant van het perceel worden bovengrondse parkeerplaatsen voor auto’s voorzien. Met dit bestemmingsplan wordt deze ontwikkeling planologisch mogelijk gemaakt.

Definitief besluit omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken gelet op het bepaalde in artikel 2.12 lid 1 sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bekend dat zij een omgevingsvergunning hebben verleend voor het realiseren van drie appartementengebouwen ten behoeve van studentenhuisvesting op het perceel Costerweg 65. Op grond van artikel 2.2 lid 1 onder g van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 2 van de Bomenverordening 2010 is eveneens omgevingsvergunning verleend voor het vellen of doen vellen van een houtopstand.   

Definitief besluit toekennen hogere grenswaarde Wet geluidhinder  

Burgemeester en wethouders van Wageningen hebben op grond van artikel 83 van de Wet Geluidhinder een hogere grenswaarde vastgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan “Costerweg 65”. Op grond van artikel 82 van de Wet Geluidhinder bedraagt de voorkeursgrenswaarde 48 dB. Artikel 83 van de Wet Geluidhinder geeft burgemeester en wethouders de mogelijkheid om een hogere grenswaarde vast te stellen tot maximaal 63 dB. De berekende, vast te stellen maximale geluidbelasting bedraagt 58 dB.

Het ontwerpbesluit ter vaststelling van de hogere waarde en de daarop betrekking hebbende stukken, zoals het akoestisch onderzoek en het ontwerpbestemmingsplan, hebben vanaf 6 juni 2019 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn konden belanghebbenden zienswijzen op de ontwerpbeschikking indienen. Er een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit toekennen hogere grenswaarde Wet geluidhinder.

Ter inzage

Bovengenoemde besluiten liggen met ingang van donderdag 20 augustus 2020 gedurende zes weken (tot en met 30 september 2020) ter inzage bij Publiekszaken, Markt 22. In verband met het coronavirus is het gemeentehuis beperkt geopend, zodat u alleen op afspraak terecht kunt. Kunt u of wilt u niet naar het gemeentehuis komen, neemt u dan contact op met mevrouw Matanja Aberson-Vlassenrood via het telefoonnummer (0317) – 492 752. Samen zoeken we dan naar een gepaste oplossing.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende bijlagen, de verleende omgevingsvergunning en het besluit om hogere grenswaarden geluid vast te stellen is tevens in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Via de knop ‘Plannen zoeken’ kunt u op de naam en het nummer van het bestemmingsplan zoeken. Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0289.0081Costerweg65-VSG1. De wijzigingen in het bestemmingsplan betreffen de volgende aspecten:

  • 1.

    in artikel 3 (Wonen) van de regels is opgenomen dat er 6 tot 8 zorgwoningen kunnen worden gerealiseerd;

  • 2.

    de voorwaardelijke verplichting in artikel 3.2.6 van de regels is gewijzigd in “het bouwen van zelfstandige en onzelfstandige woonruimten, waarvan de cumulatieve geluidsbelasting ten gevolge van alle wegen op de gevel hoger is dan 53 dB, is uitsluitend toegestaan indien met een akoestisch onderzoek is aangetoond dat de binnenwaarde van de geluidgevoelige ruimten niet meer bedraagt dan 30 dB. Bij de bepaling van deze cumulatieve geluidsbelasting op de gevel wordt geen aftrek ex artikel 110g van de Wet geluidhinder toegepast.”;

  • 3.

    in paragraaf 2.2.2 van de toelichting is de specifieke zinsnede over het realiseren van centrale barbecuevoorzieningen in de binnentuin verwijderd;

  • 4.

    de maatregelen die getroffen worden om te zorgen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat, zoals beschreven onder punt 4 van zienswijze 2 in de zienswijzennota zijn opgenomen in paragraaf 4.6 van de toelichting van het bestemmingsplan;

  • 5.

    aan hoofdstuk 4 van de toelichting is paragraaf 4.11 toegevoegd over de uitgevoerde bezonningstudie. Daarnaast is dit rapport als bijlage 8 bij de toelichting bij het bestemmingsplan opgenomen.

Reageren

Op grond van artikel 8.3 van de Wet ruimtelijke ordening worden de omgevingsvergunning, het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en het besluit om hogere grenswaarde geluid toe te kennen voor de mogelijkheid van het instellen van beroep als één besluit gezien.

Tot en met 30 september 2020 kan beroep worden ingesteld door:

  • 1.

    belanghebbenden die tijdig zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingebracht;

  • 2.

    belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbestemmingsplan;

  • 3.

    overige belanghebbenden, voor zover het wijzigingen in het bestemmingsplan waartoe de gemeenteraad heeft besloten, die zich niet met deze wijzigingen kunnen verenigen.

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.   

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing (afdeling 2 van hoofdstuk 1). Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het enkel instellen van beroep schorst de werking van het bestemmingsplan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat vervolgens wordt gehonoreerd.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over het indienen van zienswijzen of het plan, kunt u contact opnemen met Publiekszaken, telefoonnummer (0317) – 492 400.

Naar boven