Kennisgeving ontwerpbesluiten Netversterking westelijk Friesland station Bolsward 110 kV., Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Aanmelden voor een persoonlijk telefonisch gesprek.

Van vrijdag 21 augustus 2020 tot en met donderdag 1 oktober 2020 liggen het ontwerpinpassingsplan, het besluit over het m.e.r. en de ontwerpbesluiten ter inzage voor het project Netversterking westelijk Friesland. Iedereen kan op het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT is samen met Windpark Fryslân initiatiefnemer voor de bouw van een hoog­spanningsstation met bijbehorende kabelcircuits ten westen van Bolsward. Het nieuwe hoogspanningsstation van TenneT moet worden aangesloten op het 110kV-net. Daarom zijn er ook ondergrondse 110kV-kabelcircuits nodig. Eén deel van het kabeltracé loopt naar de 110 kV-kabel nabij de A7. Daar sluit Windpark Fryslân aan op hun kabel naar de Afsluitdijk en TenneT op hun kabel richting Heerenveen. Het tweede kabeltracé loopt naar de bestaande bovengrondse hoogspanningslijnen. Daar komen twee opstijgpunten in de bestaande hoogspanningsverbinding in twee naast elkaar gelegen masten. Deze onderdelen vormen het project en maken onderdeel uit van het verder versterken van het bestaande 110 kV-net in westelijk Friesland.

TenneT en Windpark Fryslân zijn gezamenlijk de initiatiefnemers voor het inpassingsplan.

Waarom is dit project nodig?

Om duurzame initiatieven (waaronder Windpark Fryslân) op het bestaande 110 kV-hoogspanningsnet in de provincie Friesland aan te sluiten, is de realisatie van een nieuw 110 kV-hoogspanningsstation noodzakelijk.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project Netversterking westelijk Friesland is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de realisatie van het station en de ondergrondse kabels en opstijgpunten worden vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpinpassingsplan, het besluit over het m.e.r. en de ontwerpbesluiten, en onderliggende stukken van 21 augustus 2020 tot en met 1 oktober 2020 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u de stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locatie:

  • Gemeenteloket Súdwest Fryslân, Marktstraat 8 te Sneek tijdens de reguliere openingstijden.

Aanmelden voor een persoonlijk telefonisch gesprek

Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen fysieke inloopbijeenkomsten niet plaats­vinden. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt daarom de mogelijkheid aan om binnen de gehele periode van de procedure uw vragen in een persoonlijk telefonisch gesprek te beantwoorden. Medewerkers van het Ministerie van EZK en TenneT beantwoorden uw vragen. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 070 379 89 79 (op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00) of een e-mail sturen naar bureauenergieprojecten@minezk.nl.

Graag daarbij aangeven over welke onderwerpen u vragen hebt of in gesprek wilt. Er wordt dan een telefonische afspraak ingepland en u wordt door de betreffende deskundige gebeld ter beantwoording van uw vragen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpinpassingsplan en/of de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten, of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 21 augustus 2020 tot en met 1 oktober 2020.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Netversterking westelijk Friesland’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Netversterking westelijk Friesland.

    Postbus 142

    2270 AC Voorburg

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten.

Het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project Netversterking westelijk Friesland vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten 070 379 89 79.

Informatie over het project zelf, kunt u vinden op de TenneT website onder Netversterking regio Fryslân voor duurzame energie: https://www.tennet.eu/nl/ons-hoogspanningsnet/onshore-projecten-nederland/netversterking-westelijk-friesland/.

Naar boven