Mededeling in het kader van de sloop van opstallen ViA15, Rijkswaterstaat

Ontwerpbesluit ontheffing verbodsbepalingen Wet natuurbescherming

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 24 februari 2017 het Tracébesluit A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15) vastgesteld. Dit Tracébesluit voorziet in het doortrekken van de A15 als 2x2 autosnelweg vanaf knooppunt Ressen tot de A12 tussen Duiven en Zevenaar. De A15 kruist het Pannerdensch Kanaal met een brug en wordt (half)verdiept aangelegd vanaf Groessen tot aan de A12. Er worden twee aansluitingen gerealiseerd ter hoogte van de N839 in de gemeente Lingewaard en de N810 in de gemeente Duiven. De huidige A15 wordt verbreed naar 2x3 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen. De A12 krijgt tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk extra rijstroken. Op de A12 komt de huidige aansluiting ‘29 Zevenaar’ te vervallen en wordt een nieuwe aansluiting gerealiseerd bij Zevenaar-Oost. Op 18 februari 2018 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de wijziging van voornoemd Tracébesluit vastgesteld.

Op grond van artikel 20 van de Tracéwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een gecoördineerde voorbereiding van de besluiten op de aanvragen om vergunningen, ontheffingen en van de overige ambtshalve te nemen besluiten met het oog op de uitvoering van een Tracébesluit. Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

In het kader van deze coördinatie geeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat kennis van het feit dat het volgende besluit is genomen.

Welk besluit is genomen en ligt ter inzage?

Voor de uitvoering van het tracébesluit ViA15 is onderstaand besluit genomen, overeenkomstig de procedure van artikel 20, lid 4, van de Tracéwet in samenhang met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het betreft een aanvraag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, om een ontheffing van de verbodsbepalingen zoals genoemd in de Wet natuurbescherming voor het slopen van opstallen ten behoeve van het project ViA15.

Bij besluit van 14 januari 2020, kenmerk WNB/2019/013.toek., is namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ontheffing verleend van de verbodsbepalingen genoemd in:

  • artikel 3.1, lid 2 van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het opzettelijk beschadigen of vernielen van nesten of rustplaatsen van de huismus, gierzwaluw en steenuil;

  • artikel 3.5, lid 4 van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het beschadigen of vernielen van de voortplantings- of rustplaatsen van de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger;

  • artikel 3.10, lid 1 sub b van de Wet natuurbescherming voor zover dit betreft het opzettelijk beschadigen of vernielen van vaste voortplantings- of rustplaatsen van de steenmarter.

Het besluit is gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit en is op 16 januari 2020 aan de aanvrager bekendgemaakt.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het besluit en de bijbehorende stukken liggen met ingang van vrijdag 17 januari 2020 tot en met donderdag 27 februari 2020 tijdens reguliere openingstijden ter inzage bij:

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem;

  • De gemeente Duiven, Koning Willem-Alexanderplein 1, 6921 ES Duiven;

  • De gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6, 6681 BJ Bemmel;

  • De gemeente Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam.

Hoe kunnen belanghebbenden beroep indienen?

Van vrijdag 17 januari 2020 tot en met donderdag 27 februari 2020 staat voor belanghebbenden beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het instellen van beroep tegen het besluit geschiedt door indiening van een ondertekend beroepschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep bevat.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift kan door burgers tevens digitaal worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State middels deze website: https://digitaalloket.raadvanstate.nl.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en, zo mogelijk, de datum en het kenmerk van het besluit;

  • een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Tevens dient ten behoeve van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zo mogelijk, een afschrift van het besluit waartegen het beroep is gericht te worden overgelegd.

Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke zijn beroepsgronden zijn. Na afloop van de beroepstermijn kunnen deze gronden niet meer worden aangevuld. In het beroepschrift dient tevens te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag of (door burgers) digitaal middels deze website: https://digitaalloket.raadvanstate.nl.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en dient ten minste het volgende te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en het nummer of kenmerk van het besluit;

  • de gronden van het verzoek (motivering).

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, het wnd. hoofd van de afdeling BJV-Projectadvisering bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat, W. Warmerdam

Naar boven