Kennisgeving milieueffectrapportage (plan-m.e.r.) omgevingsvisie Zaanstad

Logo Zaanstad

 

Burgemeester en wethouders van Zaanstad maken bekend dat zij het voornemen hebben een omgevingsvisie en een plan-milieueffectrapport (plan-MER) voor haar grondgebied voor te bereiden en vast te stellen. In de periode van 13 augustus 2020 t/m 24 september 2020 krijgt eenieder de gelegenheid zienswijzen over dit voornemen in te dienen.

 

Aanleiding en doel

De gemeente Zaanstad werkt aan het opstellen van een omgevingsvisie. Deze omgevingsvisie beschrijft hoe de fysieke leefomgeving van Zaanstad zich gaat ontwikkelen op de lange termijn: 2040. Met de omgevingsvisie loopt de gemeente voor op de invoering van de Omgevingswet.

Naast het inhoudelijke proces doorloopt de omgevingsvisie ook een bestuurlijk besluitvormingsproces. Onderdeel van deze wettelijke besluitvorming is de milieueffectrapportage (m.e.r.).

 

Het is te verwachten dat de omgevingsvisie het kader wordt voor m.e.r.-plichtige activiteiten en dat die activiteiten gevolgen hebben voor (onder andere) Natura 2000-gebieden. In die gevallen is het opstellen van een PlanMER verplicht, omdat de omgevingsvisie nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. De gemeente Zaanstad ziet het opstellen van de omgevingsvisie en het milieueffectrapport (PlanMER) als één geïntegreerd proces. Het is de bedoeling dat het milieueffectrapport kan worden gebruikt als middel bij het maken van keuzes voor de omgevingsvisie. Daarnaast kan het worden gebruikt voor het monitoren en bijsturen van beleid tijdens de uitvoering.

 

Op grond van artikel 7.2 lid 2 van de Wet milieubeheer is de vaststelling van de omgevingsvisie plan-m.e.r.-plichtig. Ook de mogelijke noodzaak om een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming uit te voeren, kan aanleiding zijn voor een plan-m.e.r. (artikel 7.2.a van de Wet milieubeheer).

 

Het doel van deze m.e.r. is om de verschillende onderdelen van de fysieke leefomgeving in samenhang te onderzoeken ten behoeve van de besluitvorming. De m.e.r. brengt de gevolgen voor de fysieke leefomgeving van beleidskeuzen en alternatieven in beeld.

 

Inzage

Met deze kennisgeving start de plan-m.e.r.-procedure. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt ingegaan op de visievorming en wordt een voorstel gedaan voor de te onderzoeken (milieu)aspecten en de wijze waarop het onderzoek zal worden uitgevoerd. De NRD is met ingang van 13 augustus in te zien:

  • als pdf bestand inclusief bijbehorende stukken op de gemeentelijke website: www.zaanstad.nl (zoek onder ‘Nota Reikwijdte en Detailniveau’);

  • In papieren vorm via de Publieksbalie Vergunningen en Voorzieningen in het stadhuis (naast de receptie), Stadhuisplein 100 in Zaandam. Vanwege de nieuwe landelijke richtlijnen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn de openingstijden van de publieksbalie Vergunningen en Voorzieningen gewijzigd. Voor inzage van stukken en meer informatie verzoeken wij u het contactformulier op www.zaanstad.nl in te vullen. Voor een toelichting op het document kunt u vragen naar dhr. P. Bakkum of mevr. Y.E. Schukking. Wij nemen dan contact met u op.

  •  

 

Uw zienswijzen kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van de Gemeente Zaanstad, Postbus 2000, 1500 GA Zaanstad, onder vermelding van Zienswijze NRD Omgevingsvisie Zaanstad.

 

Vervolg

Na afloop van de periode van zes weken worden alle zienswijzen en adviezen verwerkt in een Nota van Zienswijzen. Daarin staat hoe uw reactie wordt meegenomen in het uit te voeren milieueffectonderzoek. Dit resulteert in een plan-MER. Indien significante effecten op Natura2000 niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, omvat het plan-MER ook een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming. Het plan-MER vormt de milieuverantwoording van de keuzes die in de omgevingsvisie worden gemaakt.

 

Het plan-MER wordt t.z.t. tegelijk met de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage gelegd. U krijgt dan opnieuw de gelegenheid om uw zienswijze in te dienen, maar dan over de ontwerp-omgevingsvisie en het plan-MER. Op dat moment zal ook een toetsing van het plan-MER door de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage plaatsvinden.

 

 

Zaandam, 12 augustus 2020

Burgemeester en wethouders van Zaanstad

Naar boven