Besluit van de directeur Contraterrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 5 augustus 2020, nr. 2993052, houdende verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging aan het hoofd van de Passagiersinformatie-eenheid Nederland inzake de behandeling van de rechten van betrokkene (Mandaatbesluit Pi-NL 2020)

De directeur Contraterrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

Artikel 1

Van het ingevolge artikel 1, eerste lid, onderdeel a, van het Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Justitie en Veiligheid 2019 aan de directeur Contraterrorisme verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de rechten van betrokkenen, bedoeld in artikel 17 van de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven juncto de artikelen 24a tot en met 28 van de Wet politiegegevens, ondermandaat verleend aan het hoofd van de Passagiersinformatie-eenheid Nederland.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit Pi-NL 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De directeur Contraterrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, S. Smit

TOELICHTING

Op grond van de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven (hierna: de Wet) zijn luchtvaarmaatschappijen verplicht om bepaalde passagiersgegevens aan te leveren bij de Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL). Pi-NL voert haar taken uit onder verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en Veiligheid (artikel 5, derde lid, van de Wet). Daarnaast is de Minister op grond van artikel 17 van de Wet verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens.

Artikel 52, eerste lid, onder c van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid bepaalt dat het opdrachtgeverschap van Pi-NL valt onder de portefeuille Contraterrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dit betekent dat de directeur Contraterrorisme het bevoegde orgaan is om besluiten genomen in het kader van de afhandeling van de rechten van betrokkene, zoals het nemen van een beslissing op een verzoek om inzage, af te doen. Met dit mandaatbesluit verleent de directeur Contraterrorisme daartoe ondermandaat aan het hoofd Pi-NL. Aangezien het hoofd Pi-NL direct uitvoering geeft aan de verwerking van de persoonsgegevens ligt het in de rede om de afdoening van de rechten van betrokkene bij deze functionaris neer te leggen.

De directeur Contraterrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, S. Smit

Naar boven