Verkeersbesluit tijdelijke afsluiting verplicht fietspad tussen Ouderkerkerlaan en Burgemeester Rijnderslaan

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z20-054021

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten om het verplicht fietspad dat bij de kruising met de Lindenlaan vanaf de Ouderkerkerlaan in noordelijke richting naar de Burgemeester Rijnderslaan loopt tijdelijk af te sluiten. Ook de naastgelegen trottoirs zullen tijdelijk niet toegankelijk zijn.

Dit gebeurt door het verwijderen van borden G11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) zoals aangegeven op tekening PAB-PV-2020-135 en het plaatsen van afzettingen.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

Het fietspad loopt vanaf de kruising Lindenlaan-Ouderkerkerlaan in noordelijke richting naar de Burgemeester Rijnderslaan onder het voormalige kantoorgebouw van KPGM aan de Burgemeester Rijnderslaan door. Dit gebouw wordt verbouwd tot een appartementencomplex. Het is uit oogpunt van veiligheid en beheersbaarheid niet mogelijk om tijdens de bouwwerkzaamheden een openbare verbinding te handhaven die door een bouwplaats loopt. Het fietspad en de trottoirs worden daarom per 1 september 2020 tijdelijk opgeheven en afgesloten. De afsluiting geldt naar de huidige inzichten voor een periode van drie jaar. Fietsers en voetgangers komende uit oostelijke en westelijke richting worden omgeleid via de Burgemeester Rijnderslaan. Fietsers die vanaf de Lindenlaan naar het Stadshart willen gaan rijden en lopen om via de Ouderkerkerlaan en de Burgemeester Rijnderslaan.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

 

Het genoemde pad ligt binnen de bebouwde kom en is in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

 

Amstelveen, 4 augustus 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders van Amstelveen, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven