Glastuinbouwgebied Californië te Horst aan de Maas: ontwerpbestemmingsplan Californië 2 ( 06-08-2020 )

Logo Horst aan de Maas

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas maken bekend dat voor glastuinbouwgebied Californië de volgende stukken ter inzage worden gelegd:

 

  • 1.

    ontwerpbestemmingsplan Californië 2 (identificatienummer NL.IMRO.1507.HMCALIFORNIE2-BPO1) met de bijbehorende stukken.

Het betreft de terinzagelegging op grond van artikel 3.8 lid 1 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan).

Het plangebied is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Klavertje 4/Greenport Venlo. De ontwikkeling van deze Greenport maakt onderdeel uit van de Nationale ruimtelijke hoofdstructuur en is van groot

economisch belang voor de positie van de Nederlandse tuinbouw- en transport en logistiek sector op mondiaal en Europees niveau. Het Rijk, de provincie Limburg, de gemeenten in de regio en private

partners werken dan ook al geruime tijd aan de ontwikkeling van het Klavertje 4-gebied. De kaders voor de totale ontwikkeling van het Klavertje 4-gebied zijn vastgelegd in de structuurvisie Klavertje 4-gebied.

Onderdeel van Klavertje 4 is de realisatie van glastuinbouwgebied Californië, verdeeld in fase 1 en fase 2.

Ontwerpbestemmingsplan Californië 2

Nu Californië 1 nagenoeg gerealiseerd is, wordt de ontwikkeling van Californië 2 opgestart. Daartoe is het ontwerpbestemmingsplan Californië 2 opgesteld. Dit plan bestaat uit circa 68 hectare bruto plangebied, met daarin o.a. circa 40 hectare ten behoeve van glastuinbouw, 11 hectare voor een agrofood bedrijf (milieucategorie 3.2), arbeidsmigrantenhuisvesting en ontsluiting.

Ligging

Het gebied is gelegen ten noorden van de Grubbenvorsterweg te Sevenum en ligt tussen het bestaande

projectvestigingsgebied glastuinbouw Californië 1, de St. Jorisweg in Hegelsom en de Dijkerheideweg in Horst in.

Terinzagelegging en zienswijzen

De bovengenoemde stukken liggen vanaf 7 augustus 2020 gedurende zes weken (dus tot en met 17 september 2020) analoog en digitaal ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis van Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6 in Horst. Openingstijden informatiehoek: maandag van 8.00 uur tot 20.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Wanneer u de stukken op een ander tijdstip wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer (077) 4779777. Wanneer u een toelichting wenst bij de stukken, houdt u dan rekening met de kantoortijden. De stukken kunnen ook worden geraadpleegd op de gemeentelijke website www.horstaandemaas.nl.

Het ontwerpbestemmingsplan Californië 2, inclusief de daarbij behorende stukken, is voorts in te zien langs elektronische weg via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met het volgende identificatienummer:

NL.IMRO.1507.HMCALIFORNIE2-BPO1

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen door een ieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend.

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gemotiveerd en kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad van Horst aan de Maas, postbus 6005, 5960 AA Horst. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld. Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met het cluster Ruimte, team Economie en Gebiedsontwikkeling van de gemeente Horst aan de Maas, de heer M. Bouwmans, telefoonnummer (077) 4779453 of mevrouw G. Lep, telefoonnummer (077) 4779472.

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

Inloopavonden

Op de woensdagen 19 augustus 2020 en 9 september 2020 is er van 19.00 uur tot 21.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis gelegenheid het ontwerpbestemmingsplan Californië 2 met de bijbehorende stukken in te zien en hierover een toelichting en mondelinge informatie te krijgen. In verband met de coronamaatregelen kan het zijn dat u, afhankelijk van de drukte, even moet wachten.

Vervolgprocedure

De gemeenteraad zal een besluit nemen over vaststelling van het bestemmingsplan. De zienswijzen die worden ingediend, zullen bij de besluitvorming worden betrokken.

Nadat de gemeenteraad zijn besluit heeft genomen, zal iedereen die een zienswijze heeft ingediend, daarover schriftelijk worden bericht.

Voorts wordt het besluit na vaststelling algemeen bekendgemaakt via publicatie en kan tegen het bestemmingsplan door belanghebbenden beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om ontvankelijk beroep in te kunnen stellen tegen het besluit, is het op grond van artikel 6.13 van de Algemene wet bestuursrecht in beginsel van belang dat tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan is ingediend.

Op het te nemen besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Horst aan de Maas, 6 augustus 2020

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas,

Drs. R.F.I. Palmen, burgemeester

Drs. J. van der Noordt MMO, secretaris

Naar boven