Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 30 juli 2020, 2020-0000100586, tot Wijziging Tijdelijke regeling tegemoetkoming werknemers Westhaven in verband met het verlengen van termijnen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, juncto 9 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling tegemoetkoming werknemers Westhaven wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt ‘1 juni 2020’ vervangen door ‘1 juli 2021’.

2. In onderdeel f wordt na ‘bedoelde omstandigheden’ toegevoegd ‘en uiterlijk voor 1 september 2020’.

B

In artikel 10, derde en vierde lid, wordt ‘1 augustus 2020’ vervangen door ‘1 september 2021’.

C

In artikel 16 wordt ‘1 januari 2024’ vervangen door ‘1 juli 2025’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2020.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 juli 2020

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Algemeen

Per 1 januari 2020 is de Hemwegcentrale gesloten. Deze sluiting is geregeld in de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie en heeft gevolgen gehad voor de werknemers van de elektriciteitscentrale en de daaraan nauwverwante bedrijven in het Westhavengebied.

Daarop is de Tijdelijke regeling tegemoetkoming werknemers Westhaven (TRTWW) in het leven geroepen. Deze voorziet in een financiële tegemoetkoming voor werknemers die als gevolg van de sluiting zijn ontslagen of herplaatst en die daardoor inkomensverlies leiden.

Bij het maken van de regeling was de verwachting dat het ontslag of herplaatsing van de getroffen werknemers zich uiterlijk voor 1 juni 2020 zou voordoen. Bij ontslag of herplaatsing na deze datum werd het niet aannemelijk geacht dat de gebeurtenis dan het directe gevolg is van de sluiting van de centrale vanwege het verbod op kolen bij elektriciteitsproductie. Deze datum is echter onjuist gebleken. De betrokken werkgevers hebben er namelijk voor gekozen om een maximale inspanning te doen in een poging om werknemers te herplaatsen of naar een andere baan te begeleiden. Verder is gebleken dat de reorganisatieprocessen bij de bedrijven, bij zorgvuldige uitvoering, aanzienlijk meer tijd in beslag nemen dan werd voorzien.

Dat leidt ertoe dat het ontslag of de herplaatsing die tot inkomensverlies van de werknemer leidt, later plaatsvindt dan in de regeling was voorzien. Zonder wijziging van de regeling zou dat betekenen dat geen van de getroffen werknemers waar de TRTWW voor bedoeld is, aanspraak op de tegemoetkoming kan maken. Het ontslag of de herplaatsing zou immers buiten het beoogde tijdsbestek van de regeling vallen. Nu de werknemers zelf geen invloed op die datum hebben, is er aanleiding om de regeling op dit punt te wijzigen.

Met de onderhavige wijziging wordt geregeld dat het ontslag of de herplaatsing uiterlijk per 1 juli 2021 moet plaatsvinden. De werknemer heeft dan tot maximaal twee maanden erna, dus tot 1 september 2021, de gelegenheid om een aanvraag in te dienen. Uiteraard blijft gehandhaafd dat het ontslag of de herplaatsing het gevolg moet zijn van de sluiting van de Hemwegcentrale.

Vanaf het moment dat ontslag of herplaatsing onvermijdelijk wordt, heeft de werknemer de verplichting om te proberen een passende vervangende functie te vinden. Het Mobiliteitscentrum Kolenketen Westhaven (MCKW) biedt daarbij ondersteuning. Daarom was al als voorwaarde gesteld dat de werknemer zich inschrijft bij MCKW en de bijbehorende dienstverlening accepteert. Daaraan is nu toegevoegd dat de werknemer dat vóór 1 september 2020 doet. Daarmee wordt geborgd dat werknemers, die inmiddels weten dat ze op termijn worden ontslagen of herplaatst, zich tijdig aanmelden voor het begeleidingstraject en daarmee geen kans onbenut laten om toekomstig inkomensverlies te voorkomen.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A, onder 1

Met deze wijziging is geregeld dat het ontslag of de herplaatsing van de getroffen werknemers zich uiterlijk voor 1 juli 2021 moet voordoen, in plaats van 1 juni 2020. Voor een nadere toelichting op dit onderdeel wordt verwezen naar het algemeen deel van de toelichting.

Onderdeel A, onder 2

Met deze wijziging is geregeld dat een werknemer om aanspraak te maken op de regeling zich voor 1 september 2020 inschrijft bij het MCKW en vervolgens de bijbehorende dienstverlening accepteert.

Onderdeel B

Artikel 10 ziet op de aanvraag van de tegemoetkoming. Aanvankelijk was in het derde lid bepaald dat een aanvraag uiterlijk op 1 augustus 2020 moet zijn ingediend, te weten circa twee maanden na de uiterste datum dat het ontslag of de herplaatsing van de getroffen werknemer zich voordoet. Met onderdeel A is de uiterste datum waarop het ontslag of herplaatsing moet hebben plaatsgevonden dertien maanden later vastgesteld, vandaar dat ook de uiterste aanvraagdatum is opgeschoven met dertien maanden. De wijziging in het vierde lid betreft een technische wijziging in verband met de aanpassing van het derde lid.

Onderdeel C

Dit betreft een technische wijziging in verband met de opgeschoven datum waarop het ontslag of de herplaatsing van de getroffen werknemers zich uiterlijk moet voordoen.

Artikel II

Om te voorkomen dat aanvragen moeten worden afgewezen die tussen 1 augustus 2020 en een later moment van inwerkingtreding zouden binnenkomen, wordt aan de regeling terugwerkende kracht verleend tot en met 1 augustus 2020.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven