Kennisgeving Net op zee – Hollandse Kust (zuid) ontwerpbesluiten fase 3, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 24 januari 2020 tot en met donderdag 5 maart 2020 ligt een drietal ontwerpbesluiten ter inzage van het project Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 3. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Waarom is dit project nodig?

In het Energieakkoord voor duurzame groei dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat in 2023 4.450 megawatt (MW) aan windvermogen op zee operationeel moet zijn. Voor de afvoer van de stroom naar het land zullen ook kabels en transformatorstations aangelegd moeten worden. TenneT TSO B.V., verder aangeduid als TenneT, wil op en ten noorden van de Maasvlakte (gemeente Rotterdam) een gedeelte van het net op zee Hollandse Kust (zuid) realiseren. Het net op zee bestaat uit twee platforms met transformatoren op de Noordzee, met elk twee (in totaal vier) onderzeese 220 kV-elektriciteitskabels naar de kust. Deze kabels worden via een nieuw transformatorstation met twee 380 kV-kabels op het bestaande hoogspanningsstation aan de Coloradoweg aangesloten. Hiermee sluit het beoogde windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) aan op het landelijk hoogspanningsnet.

Hoe gaat de besluitvorming?

Voor de besluitvorming over een net op zee moet een inpassingsplan worden gemaakt. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, de zogenoemde rijkscoördinatieregeling. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Gemeenten, provincie(s), omwonenden en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij de besluitvormingsprocedure.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken is op 22 februari 2018 een inpassingsplan vast­gesteld door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling verschillende vergunningen verleend; een Watervergunning, twee Omgevings­vergunningen, een vergunning en ontheffing Wet Natuurbescherming en twee Spoorwegvergunningen. Het inpassingsplan en de vergunningen zijn voorbereid in een gecoördineerde procedure en zijn onherroepelijk.

In de verleende Watervergunning van Net op Zee – Hollandse Kust (zuid) zijn voor­schriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen nog werkplannen ingediend moeten worden die de goedkeuring van de waterbeheerder behoeven. Deze kennisgeving betreft drie ontwerpbesluiten waaraan drie bij de waterbeheerder ingediende werkplannen met betrekking tot de vier onderzeese 220 kV-elektriciteitskabels naar de kust, alsmede de 66 kV-interlinkkabels tussen de twee platforms op zee, ten grondslag liggen. De drie werkplannen zijn:

  • Werkplan aanleg en onderhoud zeekabels inclusief appendices A-1 t/m A-15.

  • Werkplan scheepvaartplan zeekabels.

  • Werkplan calamiteitenplan zeekabels inclusief appendix ‘Emergency Response Plan’.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken van vrijdag 24 januari 2020 tot en met donderdag 5 maart 2020 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken op de volgende locatie:

  • DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1, Schiedam, op afspraak via telefoonnummer 010 246 80 00 of e-mail: info@dcmr.nl.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpbesluit en de werkplannen. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van het ontwerpbesluit of de werkplannen u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 24 januari 2020 tot en met donderdag 5 maart 2020. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 3’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 3

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen en reacties worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve besluiten.

De definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op: www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie?

Meer informatie over de besluitvorming van het project Net op zee – Hollandse Kust (zuid) vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79. Informatie over het project zelf, kunt u vinden op de TenneT-website: https://www.netopzee.eu/hollandsekustzuid.

Naar boven