Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Kleinschalige windturbines’

Logo Staphorst

Burgemeester en wethouders van Staphorst maken bekend dat de gemeenteraad van Staphorst in de vergadering van 23 juni 2020 met toepassing van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan ‘Kleinschalige windturbines’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plan voorziet in de mogelijkheid om via een binnenplanse afwijking (omgevingsvergunning) een kleinschalige windturbine op te richten. In het buitengebied wordt plaatsing mogelijk gemaakt op agrarische bestemmingen (binnen de agrarische bouwvlakken) en op bedrijfsbestemmingen. Daarnaast is ook plaatsing mogelijk op bedrijventerreinen. Binnen natuur- en bosgebieden, bebouwde kom (woongebieden) en het beschermd dorpsgezicht ‘De Streek’ zijn deze windturbines uitgesloten.

Per gebied zijn verschillende types toegestaan. Het gaat om windturbines met horizontale en een verticale as. Op bedrijventerreinen anders dan ‘De Esch’ zijn alleen windturbines toegestaan met een verticale as en een maximale rotordiameter van 2 meter. Deze mogen enkel op een gebouw worden geplaatst waarbij geldt dat de hoogte van een windturbine niet meer dan 1/3 van de bouwhoogte van het gebouw bedraagt, tot een maximum van 5 meter.

In het buitengebied zijn de ‘traditionele’ windturbines met een horizontale as toegestaan. Dit geldt ook voor het bedrijventerrein ‘De Esch’. De ashoogte van dit type kleinschalige windturbine bedraagt maximaal 25 meter. Voor het volledige beleid wordt verwezen naar het toetsingskader in het gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan. Het toetsingskader bevat ook regels om eventuele overlast voor de omgeving van een kleinschalige windturbine te voorkomen.

Het bestemmingsplan is op de volgende punten door de raad gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

  • 1.

    kleinschalige windturbines zijn niet langer toegestaan binnen woongebieden in de bebouwde kom;

  • 2.

    verticale asturbines op bedrijventerreinen, anders dan ‘de Esch’, zijn alleen nog mogelijk door plaatsing op gebouwen;

  • 3.

    er is een weidevogeltoets ingevoerd voor het buitengebied in de gebieden die door de provincie zijn aangewezen als belangrijke weidevogelgebieden;

  • 4.

    de mogelijkheid om ook buiten agrarische bouwvlakken of buiten bedrijfsbestemmingen, tot een afstand van 25 meter, een kleinschalige windturbine te plaatsen is geschrapt;

  • 5.

    de beleidskaart en planregels zijn op onderdelen verduidelijkt;

  • 6.

    windturbines zijn uitgesloten binnen de dubbelbestemming ‘waterstaat – waterkering’;

  • 7.

    per aanvraag omgevingsvergunning wordt advies gevraagd van de netbeheerder;

  • 8.

    binnen 700 meter aan weerszijden van de bestemming 'Verkeer - Rail' moet ProRail instemmen met een aanvraag omgevingsvergunning.

Voor alle informatie wordt verwezen naar de ter inzage liggende stukken.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage vanaf woensdag 5 augustus 2020 voor de duur van 6 weken bij de publieksbalie Omgevingsplein, Binnenweg 26, 7951 DE te Staphorst. Ook is het plan in pdf-formaat te raadplegen via de website www.staphorst.nl/bekendmakingen, rubriek ‘Bestemmingsplan’. Daarnaast is het vastgestelde bestemmingsplan raadpleegbaar op: http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Via de zoekfunctie kunt u het plan vinden door invoering van het volgende plannummer: NL.IMRO.0180.5102019004-VS01

De digitale bestanden zijn beschikbaar op:

http://roplannen.gemeentedocumenten.nl/staphorstplannen/NL.IMRO.0180.5102019004- 

Gelet op de maatregelen van de gemeente Staphorst in relatie tot het Coronavirus zijn de fysieke exemplaren van de stukken, ter inzage bij de publieksbalie Omgevingsplein, enkel in te zien op afspraak. Hiervoor kunt u een afspraak maken via (0522) 467 467.

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht omtrent het ontwerpbesluit

kunnen beroep instellen. Belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij omtrent het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen ook beroep instellen. Tegen onderdelen die bij vaststelling gewijzigd zijn kunnen belanghebbenden beroep indienen ook al hebben zij geen zienswijze ingediend. Beroep kan worden ingesteld binnen een beroepstermijn van zes weken, welke begint op de dag na de dag waarop de terinzagelegging is aangevangen, bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, 's-Gravenhage. De indiener van een beroepschrift kan de Voorzieningenrechter van de Afdeling eveneens vragen een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Naar boven