Kennisgeving ontwerpgoedkeuringsbesluit gedragscode Wet natuurbescherming

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de ‘Gedragscode soortenbescherming voor gemeenten’ van de Vereniging Stadswerk in ontwerp goedgekeurd.

Welke aanvraag is ontvangen?

Op 4 mei 2020 heeft Vereniging Stadswerk een verzoek gedaan om goedkeuring van gedragscode ‘Gedragscode Soortenbescherming voor gemeenten’ (artikel 3.31 van de Wet natuurbescherming). Op 9 juli 2020 is een aangepaste versie aangeboden. Onder de vrijstelling van de gedragscode kunnen gemeenten of aannemers in opdracht van gemeenten werkzaamheden uitvoeren in het kader van bestendig gebruik, beheer en onderhoud, of in het geval van ruimtelijke ontwikkeling of inrichting. In de gedragscode staat een maatregelcatalogus voor verschillende soorten beheer, onderhoud of ruimtelijke ontwikkelingen, waarin per soort of per soortgroep maatregelen beschreven die waarborgen dat er zorgvuldig wordt gehandeld.

Hoe verloopt de procedure?

Over dit soort verzoeken beslist de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij heeft besloten de gedragscode in ontwerp goed te keuren. Het besluit is, na definitieve goedkeuring, vijf jaar geldig. Het ontwerpbesluit is geregistreerd onder nummer RVO/2020/59.

Wat houdt een gedragscode in?

In de Wet natuurbescherming (artikelen 3.1, 3.5 en 3.10) staan verbodsbepalingen om inheemse planten en dieren te beschermen. Met een goedgekeurde gedragscode geldt een vrijstelling van deze verbodsbepalingen als werkzaamheden volgens een goedgekeurde gedragscode plaatsvinden. Het gaat om werkzaamheden voor bestendig gebruik, voor bestendig beheer of onderhoud van infrastructuur en voor ruimtelijke ontwikkeling en inrichting.

Stukken inzien en zienswijze indienen?

Twee werkdagen na deze bekendmaking kunt u het ontwerpbesluit en de gedragscode inzien. Dit kan op www.rvo.nl/overzicht-gedragscodes. U kunt de documenten ook fysiek inzien bij RVO in Den Haag, Prinses Beatrixlaan 2. Dit kan, met uw legitimatie, tussen 8:30 en 17:00 uur. Hiervoor maakt u vooraf een afspraak via 088 042 6693 of via wnb@rvo.nl.

U kunt als belanghebbende binnen zes weken een schriftelijke zienswijze indienen. Deze stuurt u aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Team Vergunningen Natuur, Postbus 19530, 2500 CM Den Haag. U kunt de zienswijze ook mailen naar wnb@rvo.nl. Vermeld in uw zienswijze om welk besluit het gaat.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven