Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 14 januari 2020, kenmerk 1636046-195007-GMT, houdende wijziging van de Subsidieregeling donatie bij leven in verband met de vergoeding aan ZZP’ers voor inkomstenderving

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling donatie bij leven wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onder a, wordt ‘Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’ vervangen door ‘Minister voor Medische Zorg’.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De kosten, bedoeld in het eerste lid, onderdelen a, b, c, d, e en f, komen uitsluitend voor subsidie in aanmerking voor zover:

    • a. de donor die kosten noodzakelijkerwijs heeft gemaakt als rechtstreeks gevolg van de voorbereiding van, de uitvoering van of het herstel na een donatie,

    • b. in de periode die eindigt uiterlijk 13 weken, dan wel 26 weken in geval een leverdonatie, na de datum van ontslag van de donor uit het ziekenhuis waar de donatie is uitgevoerd, en

    • c. de donor niet enige andere bijdrage in die kosten heeft ontvangen, heeft kunnen ontvangen of kan ontvangen.

2. In artikel 4 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het tweede lid, onderdeel a, wordt in geval van een subsidie berekend op basis van de inkomenscomponenten, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, onder 2° of 3°, bij de berekening uitgegaan van een periode van 6 weken herstel na de datum van ontslag van de donor uit het ziekenhuis waar de donatie is uitgevoerd.

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt na ‘omtrent de werkelijke kosten’ ingevoegd ‘, met uitzondering van de kosten, bedoeld in artikel 4, derde lid,’.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. In aanvulling op het vijfde en zesde lid kan de aanvraag worden aangevuld, dan wel kan een aanvullende aanvraag worden ingediend door het verschaffen van de nodige aanvullende gegevens en bescheiden, onder vermelding van de naam en het dossiernummer van de donor.

D

In artikel 7a, eerste lid, wordt na ‘artikel 4, tweede lid’ ingevoegd ‘en derde lid’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling donatie bij leven (hierna: Subsidieregeling). Op grond van de Subsidieregeling kan subsidie worden verstrekt aan donors ten behoeve van de voorbereiding en de uitvoering van een donatie of het herstel na de donatie.

De onderhavige wijziging betreft de vergoeding aan donors die ZZP’er zijn, voor gederfde inkomsten als gevolg van de donatie. Een donor die werkzaam is als zelfstandige kan door de donatie inkomsten mislopen tijdens het vooronderzoek, tijdens de opname in het ziekenhuis en in de herstelperiode.

Als die donor geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft die deze gederfde inkomsten vergoedt (of de arbeidsongeschiktheidsverzekering deze onkosten slechts deels vergoedt) kon en kan de donor op grond van de Subsidieregeling een vergoeding aanvragen.

Tot nu toe diende de donor daartoe bij zijn aanvraag onder andere een medische verklaring van zijn behandelend arts te voegen met de datum van herstel van de donor in kwestie. Als een vergoeding voor gederfde inkomsten werd toegewezen, keerde de NTS vervolgens uit. De donor kreeg dus niet direct, maar pas na zijn herstelperiode een vergoeding voor gederfde inkomsten over de totale periode waarin hij of zij vanwege de donatie niet kon werken.

Met deze wijziging wil ik bewerkstelligen dat in geval van ZZP’ers de donor na de donatie in ieder geval voor een periode van 6 weken gederfde inkomsten vergoed krijgt.1 Daarmee verandert niet dat de herstelperiode waarover door de donor gederfde inkomsten kunnen worden vergoed maximaal 13 weken duurt in geval van nierdonatie, dan wel 26 weken in geval van een leverdonatie.

Uit de ervaringen van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) en de betrokken medische professionals blijkt dat bij de meeste donors met het herstel na de donatie wel zo’n 6 weken gemoeid gaan. Donors krijgen in de praktijk ook het advies om ten behoeve van het herstel 6 weken niet te werken.

Als een donor die ZZP’er is bij zijn aanvraag een vergoeding aanvraagt voor gederfde inkomsten gedurende 6 weken herstel, moest en moet hij of zij aantonen dat de donatie heeft plaatsgevonden. Er is echter geen verklaring van de arts meer nodig over de duur van de herstelperiode. De donor kan daardoor eerder al een aanvraag indienen. Artikel 4, derde lid, bepaalt nu dat in geval van ZZP’ers standaard 6 weken gederfde inkomsten worden vergoed. In de beslissing op de aanvraag wordt dan de hoogte van de vergoeding voor deze kosten bepaald.

Als de herstelperiode langer duurt dan 6 weken, kan de donor zijn aanvraag aanvullen, dan wel een aanvullende aanvraag indienen, ter vergoeding van de resterende (na die 6 weken nog) gederfde inkomsten. De herstelperiode duurt zoals gezegd maximaal 13 weken in geval van nierdonatie en maximaal 26 weken in geval van leverdonatie.

De donor moet daarbij de voor het bepalen van de gederfde inkomsten relevante gegevens en documenten verschaffen, waaronder een verklaring van de arts over de duur van de herstelperiode.

Hij moet daarbij logischerwijze zijn naam en dossiernummer vermelden maar hoeft niet een nieuw aanvraagformulier in te vullen.

In het algemeen komt het in de praktijk van de Subsidieregeling al voor dat aanvragers hun aanvraag aanvullen met aanvullende gegevens en bescheiden, dan wel aan de hand hiervan een aanvullende aanvraag indienen.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In artikel 1 is de definitie van ‘de minister’ geactualiseerd.

B

In artikel 4 is het bestaande tweede lid meer puntsgewijs geformeerd. Materieel is hiermee evenwel geen wijziging beoogd.

Daarnaast is een nieuw derde lid toegevoegd, dat specifiek ziet op de subsidie ter vergoeding van gederfde inkomsten van donors die ZZP’er zijn.

Op grond van artikel 4, tweede lid, onder a, is en blijft één van de uitgangspunten bij het bepalen van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen dat het gaat om daadwerkelijk gemaakte kosten als rechtstreeks gevolg van (de voorbereiding, uitvoering en herstel van) de donatie.

In artikel 4, derde lid, wordt hier als volgt van afgeweken. Specifiek bij de vergoeding van gederfde inkomsten van donors die ZZP’er zijn wordt bij de berekening van de subsidie voor deze kostenpost standaard uitgegaan van een herstelperiode van 6 weken. Dit doet niet af aan de uitgangspunten, bedoeld in artikel 4, tweede lid, onder b en c.

C

In artikel 5 is de aanvraagprocedure op twee punten gewijzigd. Uit het derde lid volgt dat de subsidiedeclaratie geen inzicht hoeft te geven in de werkelijke, als gevolg van de donatie gederfde inkomsten van een donor die ZZP’er is. Bij die specifieke kostenpost wordt immers voortaan standaard uitgegaan van een herstelperiode van 6 weken.

Op grond van het nieuwe zevende lid kan een aanvraag worden aangevuld, dan wel een aanvullende aanvraag worden ingediend. Dit lid bevestigt de bestaande aanvraagpraktijk en beoogt daarin geen verandering te brengen. De aanvrager dient bij het aanvullen van aanvraag of het indienen van een aanvullende aanvraag de relevante gegevens en bescheiden te verschaffen, onder vermelding van zijn naam en dossiernummer. Hij hoeft niet nogmaals het aanvraagformulier in te vullen en een subsidiedeclaratie (als bedoeld in artikel 5, derde en vierde lid) bij te voegen.

Een donor die ZZP’er is en een vergoeding voor aanvullende (na 6 weken nog) gederfde inkomsten wenst te verkrijgen (herstel duurt maximaal 13, dan wel 26 weken), kan zo op grond van het zevende lid zijn aanvraag aanvullen, dan wel een aanvullende aanvraag indienen. Hij dient daarbij in ieder geval de verklaring van de arts met de datum van herstel te voegen.

D

In artikel 7a, eerste lid, is een verwijzing naar artikel 4, derde lid, toegevoegd.

De bovengenoemde wijziging bij het vergoeden van gederfde inkomsten van donors die ZZP’er zijn brengt geen verandering in hun mogelijkheid op grond van artikel 7a (om te verzoeken alsnog de inkomsten in het jaar van de donatie te betrekken bij het bepalen van de hoogte van de subsidie).

Artikel II

In afwijking van de vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM) treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Brief van de Minister voor Medische Zorg van 26 april 2019, kenmerk 1518824-189673-GMT, p. 5.

Naar boven