Besluit van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 17 juli 2020, nr. NVWA/2020/3795, tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid gewasbeschermingsmiddelen en biociden (IB02-SPEC 05, versie 03)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 82 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6, zevende lid, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019 en het Algemeen Interventiebeleid Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;

Besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

1. Onderwerp

Het specifiek interventiebeleid gewasbeschermingsmiddelen en biociden beschrijft, binnen de kaders van het algemeen interventiebeleid (NVWA-IB02), de klasseindeling en de interventies voor de specifieke overtredingen van de regelgeving met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

De interventieregels specifiek voor gewasbeschermingsmiddelen en specifiek voor biociden worden in twee fases opgenomen in de bijlage van dit document. In de bijlage van dit document zijn de interventieregels opgenomen die zien op de bepalingen uit de Wet, het Besluit en de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden en het Activiteitenbesluit milieubeheer die enkel betrekking hebben op gewasbeschermingsmiddelen of zowel gewasbeschermingsmiddelen als biociden. Interventieregels voor de bepalingen die enkel betrekking hebben op biociden worden in een later stadium aan de bijlage van dit document toegevoegd.

Overtredingen die door de inspecteur/toezichthouder worden waargenomen en die niet in dit IB02-SPEC 05 zijn opgenomen, worden voorgelegd aan de Afdeling Expertise van de Directie Handhaven, teneinde een klasseindeling en een interventie te bepalen.

2. Definities en wettelijke basis

Hieronder is een aantal specifieke definities opgenomen in aanvulling op de definities en begrippen uit het algemeen interventiebeleid NVWA-IB02.

2.1 Definities

Inspectie

Elke vorm van controle door een inspecteur van de NVWA om na te gaan of de wet- en regelgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt nageleefd. De inspecteur kan, als dit de efficiency van de uit te voeren inspectie ten goede komt, er voor kiezen om deze van te voren aan te kondigen. Dit laat onverlet dat de inspecteur ook zonder aankondiging een inspectie kan uitvoeren.

Herinspectie

Een inspectie (op afstand) ingesteld door een inspecteur van de NVWA die volgt op een eerder ingestelde inspectie, waarbij een overtreding is geconstateerd en naar aanleiding waarvan het noodzakelijk wordt geacht om na de tijdens de eerdere inspectie aangegeven termijn na te gaan of afdoende corrigerende maatregelen zijn genomen om de overtreding op te heffen en nieuwe overtredingen te voorkomen.

2.2 Gebruikte afkortingen

GBM Gewasbeschermingsmiddelen

Wgb Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Bgb Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden

SW Schriftelijke waarschuwing

2.3 Wettelijke basis

In het domein gewasbeschermingsmiddelen en biociden gelden zowel Europese als nationale regels. De wettelijke basis voor dit specifieke interventiebeleid is:

  • Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, het onderliggende Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden en het Activiteitenbesluit milieubeheer.

  • Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad.

  • Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden.

  • Verordening (EU) nr. 528/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het op de markt aanbieden en het gebruik van biociden (van toepassing sinds 1 september 2013)

  • Wet op de economische delicten.

3 Werkwijze

3.1 Het bepalen van de ernst van de overtreding

Overtredingen worden ingedeeld naar de klassen zoals gedefinieerd in het algemeen interventiebeleid van de NVWA (NVWA-IB02).

Als gevolg van het op de markt brengen en het gebruik van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden, of het niet volgens de gebruiksvoorschriften toepassen van wel toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden, kan de gezondheid van mensen en dieren worden aangetast. Ook kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor het milieu. Uitgangspunt van het specifieke interventiebeleid gewasbeschermingsmiddelen en biociden is dat de ernst van de gevolgen bepalend is voor de indeling van de overtreding in klassen, ongeacht of die gevolgen direct of pas na verloop van tijd optreden.

Tenzij in dit specifieke interventiebeleid anders is bepaald, geldt het volgende:

Bij het beoordelen van de op te leggen interventie wordt rekening gehouden met de ernst van het gevaar (of risico op gevaar) voor mens, dier en milieu, de mate van herstelbaarheid van de overtreding en of er sprake is van ondermijnend gedrag.

Klassenindeling

  • Er is sprake van een klasse B overtreding wanneer er sprake is van (risico op) ernstig gevaar voor mens, dier of milieu, ondermijning van het systeem of een onherstelbare overtreding.

  • Er is sprake van een klasse C overtreding wanneer er weliswaar geen sprake is van een overtreding in klasse B, maar er niettemin een (risico op) gevaar is voor mens, dier of milieu, ondermijning van het systeem of het een herstelbare overtreding betreft.

  • Er is sprake van een klasse D overtreding wanneer (het gevolg van) overtreding eenvoudig en snel kan worden beëindigd en het (risico op) gevaar voor de gezondheid van mens, dier en milieu gering is.

In de bijlage van dit document zijn de bepalingen van de geldende wetgeving ingedeeld in een overtredingsklasse met bijbehorende interventie(s).

Voor de klasse D overtredingen geldt dat na een derde constatering van een overtreding van klasse D wordt overgegaan naar de interventie die volgt op de constatering van een klasse C overtreding.

Afwijken van de in dit document voorgeschreven interventie is alleen mogelijk in overleg met en na akkoord van het afdelingshoofd. De onderbouwing om af te wijken wordt vastgelegd.

3.2 Het bepalen van interventies bij een overtreding

Sanctionerende interventie

Overtredingen van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden doorgaans bestuurlijk beboet. Indien de ernst van de overtreding of de omstandigheden waaronder deze is begaan daartoe aanleiding geven, legt de NVWA deze aan het Openbaar Ministerie voor. Dit volgt uit artikel 94 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Het Openbaar Ministerie beslist of het overgaat tot strafrechtelijke afdoening. Strafrechtelijke afdoening is niet voorbehouden aan een vooraf aan te geven overtreding van een bepaald voorschrift, maar kan in beginsel bij alle overtredingen van de bij of krachtens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden gestelde voorschriften noodzakelijk zijn.

De kolommen ‘interventies’ en ‘follow-up na overtreding; interventies bij herhaalde overtreding’ in de bijlage van dit document vermelden uitsluitend de bestuurlijke boete als sanctionerende interventie die doorgaans wordt toegepast. Dit laat onverlet dat, als een overtreding zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kan worden afgedaan, op grond van de specifieke feiten en omstandigheden kan worden besloten om in plaats van een bestuurlijke boete een proces verbaal op te maken ten behoeve van strafrechtelijke afdoening. Op voorhand is niet in de bijlage van dit document aan te geven wanneer wordt overgegaan tot een strafrechtelijke sanctionerende interventie. Daarom vormt deze paragraaf een aanvulling op bovengenoemde kolommen in de bijlage.

In alle gevallen geldt overigens dat een strafrechtelijke sanctionerende interventie (een proces verbaal) te allen tijde kan worden gecombineerd met een bestuursrechtelijke corrigerende interventie (een herstelmaatregel).

Corrigerende interventie

Corrigerende interventies kunnen naast of in plaats van sanctionerende interventies worden ingezet. Dat kan nuttig zijn zodra blijkt dat sanctionerende interventies (alleen) onvoldoende leiden tot naleving van de regelgeving. Voor welke corrigerende interventie gekozen wordt, verschilt van geval tot geval. Voorbeelden hiervan zijn een last onder dwangsom, een last onder bestuursdwang of een verbod tot het verrichten van bepaalde activiteiten.

Corrigerende interventies hebben als doel te bevorderen dat de overtreder zijn bedrijfsprocessen blijvend beheerst zodat bestaande overtredingen worden beëindigd en nieuwe worden voorkomen. Een corrigerende interventie moet proportioneel zijn, toegesneden op de specifieke situatie van de overtreder. Een corrigerende interventie mag niet ingrijpender voor de overtreder zijn dan strikt noodzakelijk om de overtreding te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen. Overgaan tot ingrijpender corrigerende interventies, zoals het schorsen of intrekken van een vergunning of erkenning, kan worden toegepast indien gemotiveerd kan worden waarom een minder ingrijpende corrigerende interventie onvoldoende effect heeft gehad of zal hebben.

Specifieke corrigerende interventie

Als een of meer overtredingen worden geconstateerd die in ernst, aantal en tijdsbestek een corrigerende interventie rechtvaardigen wordt met een specifieke corrigerende interventie in het bedrijfsproces ingegrepen. Dit ingrijpen kan betrekking hebben op:

  • a. beëindiging van een overtreding of

  • b. voorkoming van nieuwe overtredingen.

Aan een specifieke corrigerende interventie kan een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang worden verbonden.

Als opnieuw overtredingen worden geconstateerd wordt opnieuw een corrigerende interventie ingezet als ernst, aantal en tijdsbestek van de overtreding(en) dit rechtvaardigt. Zo nodig met ingrijpendere maatregelen of een hogere dwangsom.

Generieke corrigerende interventie

Mocht de overtreder ondanks een of meer specifieke corrigerende interventies nieuwe overtredingen blijven begaan die in ernst, aantal en tijdsbestek ingrijpen rechtvaardigen kan worden overgegaan tot een generieke corrigerende interventie.

Hiertoe kan ook meteen worden overgegaan als er weliswaar nog geen (herhaalde) specifieke corrigerende interventie is opgelegd maar er op voorhand aanwijzingen zijn dat deze onvoldoende tot naleving zullen leiden.

Bij het bepalen van nut en noodzaak van een generieke interventie wordt integraal bekeken in hoeverre de overtreder, behalve de wetgeving over gewasbeschermingsmiddelen en biociden, andere wettelijke eisen naleeft waarop de NVWA toezicht houdt.

3.3 Herhaalde overtreding en verscherpt toezicht

Herhaalde overtreding

Er is sprake van een herhaalde overtreding wanneer tijdens een (her)inspectie opnieuw een overtreding van de wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt vastgesteld, waarvoor tegen de overtreder in de daaraan voorafgaande periode van 3 jaar reeds een interventie werd toegepast.

Stapeling

Tijdens een inspectie kunnen overtredingen van verschillende wettelijke voorschriften en van verschillende overtredingsklassen worden vastgesteld. Voor het handelen in dergelijke situaties zie 2.3 van het algemene interventiebeleid (NVWA-IB02). Ten aanzien van het stapelen van overtredingen geldt, bij het opleggen van de bestuurlijke boete, dat er wordt uitgegaan van maximaal 5 overtredingen per overtreder, per controlemoment.

Verscherpt toezicht

Als bij meerdere opeenvolgende (her)inspecties blijkt dat overtredingen zich blijven voordoen, kan de NVWA besluiten verscherpt toezicht in te stellen. Dit wordt aan de overtreder medegedeeld. Verscherpt toezicht houdt in dat de NVWA vaker inspecteert en, indien zij overtredingen constateert, naast een sanctionerende interventie ook corrigerende interventies kan opleggen die passend zijn om de geconstateerde overtreding(en) te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen. Per overtreder wordt een maatwerkaanpak opgesteld. Na afloop van een van tevoren vastgestelde periode wordt geëvalueerd of voortzetting van het verscherpt toezicht wenselijk is. Ook dit wordt gecommuniceerd met de overtreder.

3.4 Internettoezicht

Op internet worden op handelssites (digitale platforms) geregeld advertenties geplaatst met verboden content. De NVWA kan in die gevallen op basis van de Algemene wet bestuursrecht bij zowel de aanbieder als de beheerder van de handelssite gegevens vorderen. Beheerders van handelssites kunnen de NVWA alternatieven bieden om te interveniëren, zoals het verwijderen van advertenties. In dergelijke gevallen kan de NVWA volstaan met nalevingshulp aan de aanbieder bijvoorbeeld vlak nadat de advertentie is verwijderd. Is er sprake van herhaling dan kunnen alsnog gegevens worden gevorderd en kan worden opgeschaald in de handhaving.

4 Arbo, milieu en veiligheid

Niet van toepassing.

5 Vervanging

Deze beleidsregel vervangt het op 20 juli 2016 vastgestelde Specifiek interventiebeleid gewasbeschermingsmiddelen (IB02-SPEC 05, versie 02). Ten opzichte van versie 02 zijn de wettelijke normen en overtredingsklassen vollediger en eenduidiger geformuleerd. Bestaande regels in de bijlage met meerdere wettelijke normen zijn waar nodig uitgesplitst naar evenzoveel regels. Daarnaast zijn wettelijke voorschriften ten aanzien van biociden aan deze beleidsregel toegevoegd. Tenslotte is het hoofddocument en de bijlage ingericht volgens een uniforme opzet, geldend voor alle domeinen.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als “Specifiek interventiebeleid NVWA gewasbeschermingsmiddelen en biociden (IB02-SPEC 05, versie 03)”.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 17 augustus 2020.

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze: M.A. Ruys inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

BIJLAGE BIJ IB02-SPEC 05, VERSIE 03: TABEL SPECIFIEK INTERVENTIEBELEID NVWA GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

Identificatie

Norm

Interventie

Doormelding

Tijdelijk

ID regel

Normadressaat

Normbeschrijving

Wet- en regelgeving

Afwijking van de norm

Overtredingsklasse

Motivering overtredingsklasse

Interventie bij eerste overtreding

Interventie bij herhaalde overtreding

doormelding cross compliance (in het kader van gemeenschappelijk landbouwbeleid)

ZP01

05R0001000

Een ieder

Een ieder is verplicht op zorgvuldige wijze om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen, biociden, de daarbij behorende werkzame stoffen of daarbij gebruikte toevoegingsstoffen, alsmede restanten daarvan of de aangebroken verpakkingen.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 2a

Ernstige gevaarzetting of meer dan geringe gevolgen.

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZP02

05R0011000

Een ieder

Een ieder is verplicht op zorgvuldige wijze om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen, biociden, de daarbij behorende werkzame stoffen of daarbij gebruikte toevoegingsstoffen, alsmede restanten daarvan of de aangebroken verpakkingen.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 2a

Doelbewust onzorgvuldig handelen met geringe gevaarzetting of gevolgen.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZP03

05R0021000

Een ieder

Een ieder is verplicht op zorgvuldige wijze om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen, biociden, de daarbij behorende werkzame stoffen of daarbij gebruikte toevoegingsstoffen, alsmede restanten daarvan of de aangebroken verpakkingen.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 2a

Niet doelbewust onzorgvuldig handelen met geringe gevaarzetting of gevolgen.

D

(Risico op) gering gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

GGBM01

05R0031000

Gebruikers GBM

Het is verboden een werkzame stof te gebruiken die niet is opgenomen in een toegelaten gewasbeschermingsmiddel en die niet is goedgekeurd als basisstof op grond van artikel 23 van Verordening (EG) nr. 1107/2009.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 23

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 19

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB01

05R0041000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen wanneer deze niet is toegelaten in de betrokken lidstaat.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 28, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

Ondermijnen van het (toelatingen)systeem en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB13

05R0051000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen wanneer deze niet is toegelaten in de betrokken lidstaat.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 28, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

Indien het uitsluitend betreft een geringe hoeveelheid Nederlandse gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating recent vervallen is.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM02

05R0061000

Gebruikers GBM

Het is verboden een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel te gebruiken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 28, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

ja

GGBM03

05R0071000

Gebruikers GBM

Het is verboden een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel te gebruiken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 28, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

Gebruik van een gewasbeschermingsmiddel waarvan de toelating recent is komen te vervallen/ingetrokken.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

ja

OMB10

05R0081000

Distributeurs gewasbeschermingsmiddelen

Levering van een gewasbeschermingsmiddel is uitsluitend toegestaan volgens de in toelating gestelde voorschriften.

Verordening (EG) 1107/2009, artikel 31 en 55

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB11

05R0091000

Distributeurs gewasbeschermingsmiddelen

Levering van een gewasbeschermingsmiddel is uitsluitend toegestaan volgens de in toelating gestelde voorschriften.

Verordening (EG) 1107/2009, artikel 31 en 55

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

Indien kennelijk een incident en een geringe hoeveelheid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB03

05R0101000

Houders parallelle toelatingen GBM

Het is verboden zonder een verleende vergunning voor parallelhandel een in een andere EU-lidstaat toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 52, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB04

05R0111000

Houders parallelle toelatingen GBM

Het is verboden in strijd met uitvoeringsverordening en de daarin gestelde controle-eisen voor parallelhandel te handelen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 52, vijfde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM05

05R0121000

Gebruikers GBM

Gewasbeschermingsmiddelen moeten op de juiste wijze gebruikt worden.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 55

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

Ja

GGBM04

05R0131000

Gebruikers GBM

Gewasbeschermingsmiddelen moeten op de juiste wijze gebruikt worden.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 55

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

Indien kennelijk een incident en een geringe hoeveelheid en geringe gevolgen.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

Ja

OVBHGB01

05R0141000

Toelatingshouders GBM

De houder van een toelating voor een gewasbeschermingsmiddel moet bij nieuwe informatie betreffende dat gewasbeschermingsmiddel, de werkzame stof, de metabolieten daarvan, een beschermstof, synergist of formuleringshulpstof in het gewasbeschermingsmiddel, die er op wijst dat het mogelijke schadelijke of mogelijk onaanvaardbare effecten op mens, dier of milieu dit delen met het Ctgb.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 56, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB02

05R0151000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden een toevoegingsstof op de markt te brengen wanneer deze niet is toegelaten in de betrokken lidstaat.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 58, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM06

05R0161000

Gebruikers toevoegingsstoffen

Het is verboden een niet in Nederland toegelaten toevoegingsstof te gebruiken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 58, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ETI01

05R0171000

Toelatingshouders, fabrikanten en distributeurs GBM

Gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen die met levensmiddelen, drank of diervoeder kunnen worden verward, moeten zodanig verpakt worden dat de kans op verwarring zo gering mogelijk is.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 64, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA01

05R0181000

Een ieder die zaaizaden op de markt brengt

Met gewasbeschermingsmiddelen behandeld zaaizaad mag alleen op de markt gebracht worden als op de begeleidende etiketten en documenten van het behandeld zaaizaad de namen van het middel, de werkzame stoffen, waarschuwingszinnen, alsmede de risicobeperkende maatregelen zijn vermeld.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 49, vierde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBHGB02

05R0191000

Toelatingshouders GBM

De houder van een toelating voor een gewasbeschermingsmiddel moet jaarlijks bij het Ctgb melden of hij over informatie beschikt met betrekking tot een onder de verwachtingen blijvende werkzaamheid, de ontwikkeling van resistentie en elk onverwacht effect op planten, plantaardige producten of het milieu.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 56, vierde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

Ondermijnen van het systeem en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ETI02

05R0201000

Toelatingshouders (fabrikanten) en distributeurs GBM

De etikettering van gewasbeschermingsmiddelen moet voldoen aan de indelings-, etiketterings-, verpakkingsvoorschriften van de in artikel 65 van de Verordening 1107/2009 genoemde richtlijnen en verordeningen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 65, eerste lid,

Verordening (EG) 547/2011,

Verordening (EG) 1272/2008,

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ETI03

05R0211000

Toelatingshouders (fabrikanten) en distributeurs GBM

De etikettering van gewasbeschermingsmiddelen moet voldoen aan de indelings-, etiketterings-, verpakkingsvoorschriften van de in artikel 65 van de Verordening 1107/2009 genoemde richtlijnen en verordeningen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 65, eerste lid,

Verordening (EG) 547/2011,

Verordening (EG) 1272/2008,

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Indien het niet betreft het wettelijk gebruiksvoorschrift en het betreft één gewasbeschermingsmiddel.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC01

05R0221000

Een ieder

Het is verboden voor niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen reclame te maken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC02

05R0231000

Een ieder

Het is verboden voor niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen reclame te maken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Indien het betreft niet-professionele gewasbeschermingsmiddelen en/of gering risico.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC03

05R0241000

Een ieder

Elke reclame voor een gewasbeschermingsmiddel moet vergezeld gaan van de zinnen: „Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.” Deze zinnen zijn gemakkelijk leesbaar en vallen binnen de reclametekst duidelijk op.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, eerste lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC04

05R0251000

Een ieder

Reclame voor gewasbeschermingsmiddelen mag geen informatie in woord of beeld bevatten die misleidend kan zijn met betrekking tot de mogelijke gevaren voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, tweede lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC05

05R0261000

Een ieder

Reclame voor gewasbeschermingsmiddelen mag geen informatie in woord of beeld bevatten die misleidend kan zijn met betrekking tot de mogelijke gevaren voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, tweede lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Geen (direct) gevaar of risico voor ernstig letsel of ernstige gezondheidsschade.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC06

05R0271000

Een ieder

Alle in reclame voor gewasbeschermingsmiddelen gebruikte verklaringen dienen technisch verantwoord te kunnen worden.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, vierde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC07

05R0281000

Een ieder

Reclame voor gewasbeschermingsmiddelen mag geen visuele voorstelling behelzen van potentieel gevaarlijke praktijken, zoals vermenging of toepassing zonder voldoende beschermende kleding, noch gebruik in de nabijheid van voedsel, of door of in de nabijheid van kinderen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, vijfde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC08

05R0291000

Een ieder

Reclame voor gewasbeschermingsmiddelen mag geen visuele voorstelling behelzen van potentieel gevaarlijke praktijken, zoals vermenging of toepassing zonder voldoende beschermende kleding, noch gebruik in de nabijheid van voedsel, of door of in de nabijheid van kinderen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, vijfde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Geen (direct) gevaar of risico voor ernstig letsel of ernstige gezondheidsschade.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC09

05R0301000

Een ieder

Reclame- en promotiemateriaal moet de aandacht vestigen op de passende waarschuwingszinnen en -symbolen als vastgelegd in de etikettering.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, zesde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC10

05R0311000

Een ieder

Reclame- en promotiemateriaal moet de aandacht vestigen op de passende waarschuwingszinnen en -symbolen als vastgelegd in de etikettering.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 66, zesde lid

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Geen (direct) gevaar of risico voor ernstig letsel of ernstige gezondheidsschade.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMG01

05R0321000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen, toegelaten voor professioneel gebruik, gebruikt, houdt een register bij, als bedoeld in artikel 67, tweede volzin, van de Verordening (EG) 1107/2009, dat volledig en naar waarheid en onverwijld nadat de gegevens bekend zijn geworden is opgemaakt.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 67

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3a

B

Ondermijnen van het systeem en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMG02

05R0331000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen, toegelaten voor professioneel gebruik, gebruikt, houdt een register bij, als bedoeld in artikel 67, tweede volzin, van de Verordening (EG) 1107/2009, dat volledig en naar waarheid en onverwijld nadat de gegevens bekend zijn geworden is opgemaakt.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 67

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3a

Indien het register nog niet volledig is bijgewerkt of gegevens onbewust niet volledig of onjuist zijn vermeld.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMH01

05R0341000

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs GBM

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs van gewasbeschermingsmiddelen moeten registers bijhouden van de gewasbeschermingsmiddelen die zij produceren, invoeren, uitvoeren, opslaan of op de markt brengen en bewaren die gedurende ten minste vijf jaren.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 67

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3c

B

Ondermijnen van het systeem en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMH02

05R0351000

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs van gewasbeschermingsmiddelen moeten registers bijhouden van de gewasbeschermingsmiddelen die zij produceren, invoeren, uitvoeren, opslaan of op de markt brengen en bewaren die gedurende ten minste vijf jaren.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 67

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, tweede lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3c

Indien het register nog niet volledig is bijgewerkt of gegevens onbewust niet volledig of onjuist zijn vermeld.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

VGBM01

05R0361000

Een ieder

Het is verboden een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel voorhanden of op voorraad te hebben.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, derde lid

Betreft buitenlandse gewasbeschermingsmiddelen of meer dan geringe hoeveelheid Nederlandse gewasbeschermingsmiddelen waarvan toelating is vervallen of bij vermoeden dat gewasbeschermingsmiddelen met vervallen toelating nog op voorraad zijn bestemd voor gebruik (voor uiterste verkoopdatum gehamsterd).

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

VGBM02

05R0371000

Een ieder

Het is verboden een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel of toevoegingsstof voorhanden of op voorraad te hebben.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 20, derde lid

Geen buitenlandse gewasbeschermingsmiddelen en geringe hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen waarvan toelating is vervallen en geen vermoeden dat gewasbeschermingsmiddelen met vervallen toelating nog op voorraad zijn bestemd voor gebruik (voor uiterste verkoopdatum gehamsterd) en bij toevoegingsstoffen.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA02

05R0381000

Gebruikers zaaizaden

Het is verboden zaad van een plant, dat met een gewasbeschermingsmiddel is behandeld te gebruiken in Nederland als niet aangetoond kan worden dat het zaad is behandeld met een gewasbeschermingsmiddel dat als zodanig is toegelaten in een lidstaat van de Europese Unie.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 21

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA03

05R0391000

Gebruikers zaaizaden

Het is verboden zaad van een plant, dat met een gewasbeschermingsmiddel is behandeld te gebruiken in Nederland als niet aangetoond kan worden dat het zaad is behandeld met een gewasbeschermingsmiddel dat als zodanig is toegelaten in een lidstaat van de Europese Unie.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 21

Indien niet doelbewust, gebruiker niet op de hoogte.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA04

05R0401000

Een ieder die zaaizaden op de markt brengt

Het is verboden zaad van een plant, dat met een gewasbeschermingsmiddel is behandeld op de markt te brengen in Nederland als niet aangetoond kan worden dat het zaad is behandeld met een gewasbeschermingsmiddel dat als zodanig is toegelaten in een lidstaat van de Europese Unie.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 21

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB08

05R0411000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden een toegelaten gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen, indien de wettelijke of door het college bij de toelating vastgestelde voorschriften of beperkingen niet of niet op de voorgeschreven wijze op, aan of bij de verpakking zijn vermeld.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 22, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB09

05R0421000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden een toegelaten gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen, indien de wettelijke of door het college bij de toelating vastgestelde voorschriften of beperkingen niet of niet op de voorgeschreven wijze op, aan of bij de verpakking zijn vermeld.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 22, eerste lid

Indien het gewasbeschermings-middelen betreffen waarbij op de verpakking niet de meest recente W-codering is vermeld en het betreft een geringe hoeveelheid.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ETI04

05R0431000

Fabrikanten, importeurs en distributeurs GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen of te gebruiken, indien het gehalte aan werkzame stof en de verdere samenstelling waaronder beschermstoffen, synergisten of formuleringshulpstoffen, kleur, vorm, afwerking, verpakking, andere aanduidingen of vermeldingen afwijken van de toelating of de desbetreffende voorschriften, gesteld bij of krachtens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, Verordening (EG) nr. 1107/2009 of een ter uitvoering van die verordening vastgestelde verordening.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 22, tweede lid

Indien de marges in de samenstelling groter zijn dan vastgesteld bij de toelating.

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ETI05

05R0441000

Gebruikers GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen of te gebruiken, indien het gehalte aan werkzame stof en de verdere samenstelling waaronder beschermstoffen, synergisten of formuleringshulpstoffen, kleur, vorm, afwerking, verpakking, andere aanduidingen of vermeldingen afwijken van de toelating of de desbetreffende voorschriften, gesteld bij of krachtens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, Verordening (EG) nr. 1107/2009 of een ter uitvoering van die verordening vastgestelde verordening.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 22, tweede lid

Indien de gebruiker dit niet wist of had moeten weten.

D

(Risico op) gering gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

ETI06

05R0451000

Producenten, leveranciers, distributeurs niet professionele GBM

Het formaat van de verpakking van een gewasbeschermingsmiddel bedoeld voor niet-professioneel gebruik is beperkt voor toepassing op een oppervlakte van ten hoogste 500m2.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 32aa

C

Nieuwe regelgeving sinds juli 2018

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM07

05R0461000

Gebruikers GBM

Het is verboden een voorschrift of beperking, gesteld bij een ontheffing of erkenning voor proeven en experimenten met gewasbeschermingsmiddelen te overtreden.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 54

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 37, derde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM08

05R0471000

Gebruikers GBM

Het is verboden een voorschrift of beperking, verbonden aan een vrijstelling van een gewasbeschermingsmiddel te overtreden.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 53

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 38, derde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OBM12

05R0481000

Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen op de markt brengt

Het is verboden in strijd met een tijdelijke beperking of tijdelijk verbod van een toegelaten gewasbeschermingsmiddel of een goedkeurde werkzame stof deze op de markt te brengen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 71

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 39

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGBM09

05R0491000

Gebruikers GBM

Het is verboden in strijd met een tijdelijke beperking of tijdelijk verbod van een toegelaten gewasbeschermingsmiddel of een goedkeurde werkzame stof deze te gebruiken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 71

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 39

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA05

05R0501000

Een ieder die zaaizaden op de markt brengt

Het is verboden in strijd met een tijdelijke beperking of tijdelijk verbod van een met een gewasbeschermingsmiddel behandeld zaaizaad deze op de markt te brengen.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 71

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 39

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ZAA06

05R0511000

Gebruikers zaaizaden

Het is verboden in strijd met een tijdelijke beperking of tijdelijk verbod van een met een gewasbeschermingsmiddel behandeld zaaizaad deze te gebruiken.

Verordening (EG) nr. 1107/2009, artikel 71

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 39

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV01

05R0751000

Een ieder

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel, toegelaten voor professioneel gebruik, te ontvangen of voorhanden te hebben zonder een geldig en juist bewijs van vakbekwaamheid gewasbescherming, behoudens in bij regeling van Onze Minister te bepalen gevallen.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 71, eerste lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6.6 (vrijstellingen) en 6.7 (soort bewijs)

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV02

05R0761000

Een ieder

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel, toegelaten voor professioneel gebruik, te gebruiken zonder een geldig en juist bewijs van vakbekwaamheid gewasbescherming, behoudens in bij regeling van Onze Minister te bepalen gevallen.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 71, eerste lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6.6 (vrijstellingen) en 6.7 (soort bewijs)

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV05

05R0831000

Distributeurs professionele GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel, toegelaten voor professioneel gebruik, op de markt te brengen voor een klant die niet beschikt over een geldig bewijs van vakbekwaamheid.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 73, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV06

05R0841000

Distributeurs professionele GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel, toegelaten voor professioneel gebruik, op de markt te brengen voor een klant die niet beschikt over een geldig bewijs van vakbekwaamheid.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 73, eerste lid

Incidenten en geringe hoeveelheid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV07

05R0851000

Distributeurs professionele GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel, niet aangemerkt als niet-professioneel gebruik, op de markt te brengen ten behoeve van een gebruiker, als de distributeur en/of zijn personeel (en degene(n) beschikbaar is of zijn) niet over een geldig bewijs van vakbekwaamheid Bedrijfsvoeren gewasbescherming beschikken.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 73, tweede lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6.7, eerste lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV08

05R0861000

Distributeurs professionele GBM

Een distributeur van gewasbeschermingsmiddelen toegelaten voor professioneel gebruik, of een personeelslid dat is belast met de dagelijkse leiding of werkzaamheden ten behoeve van het op veilige wijze transporteren en opslaan van gewasbeschermingsmiddelen dient te beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid Distributie en Opslag gewasbescherming

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6.7, zevende lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC11

05R0871000

Distributeurs en personeel professionele GBM

Een distributeur of zijn personeel geeft voorlichting aan klanten (professionele gebruikers) over:

a. het juiste gebruik van een gewasbeschermingsmiddel;

b. de risico’s van dat gebruik voor de gezondheid en voor het milieu; en

c. de geldende veiligheidsinstructies voor het gewasbeschermingsmiddel.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 73, derde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC12

05R0881000

Distributeurs en personeel professionele GBM

Een distributeur of zijn personeel geeft voorlichting aan klanten (professionele gebruikers) over:

a. het juiste gebruik van een gewasbeschermingsmiddel;

b. de risico’s van dat gebruik voor de gezondheid en voor het milieu; en

c. de geldende veiligheidsinstructies voor het gewasbeschermingsmiddel.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 73, derde lid

Indien niet in staat zijn juiste voorlichting te geven aan gebruikers.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC13

05R0891000

Toelatinghouder

Een houder van een toelating van een gewasbeschermingsmiddel voor niet-professioneel gebruik is verantwoordelijk voor de verstrekking van de algemene informatie over risico's van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of biociden voor de gezondheid van mens en dier of voor het milieu, ten behoeve van de gebruiker van zijn middel. De informatieverplichting omvat ten minste blootstelling, een veilige opslag, een veilig gebruik en veilige verwijdering van restanten volgens de geldende regels, alsmede informatie over alternatieve bestrijdingsmethoden die minder risico opleveren. De houder van de toelating vermeldt deze informatie tevens bij het aanprijzen van het middel op zijn website of in andere media.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.4, eerste lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC14

05R0901000

Toelatingshouder niet-professionele GBM

De informatie als bedoeld in artikel 73, eerste lid, van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden is eenvoudig van strekking en te begrijpen.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.4, eerste en tweede lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC15

05R0911000

Toelatingshouder niet-professionele GBM

De houder van een toelating zorgt ervoor dat iedere distributeur van zijn gewasbeschermingsmiddel in staat is de informatie, als bedoeld in artikel 73, vierde lid van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, te verstrekken aan de gebruiker.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.4, derde lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

REC16

05R0921000

Distributeurs niet-professionele GBM

De distributeur zorgt ervoor dat de informatie, als bedoeld in artikel 73, vierde lid van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, voor iedere koper van een gewasbeschermingsmiddel voor niet-professioneel gebruik in voldoende mate toegankelijk en beschikbaar is.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.4, vierde lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OMB07

AH03

05R0931000

Een ieder

Het is verboden zonder kettingbeding een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel te produceren, op te slaan of te vervoeren.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.1

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 74, tweede en derde lid, onderdeel a

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMH04

05R0951000

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs GBM

Degene die niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen bestemd voor gebruik in andere lidstaat van de Europese Unie of een derde land produceert, vervoert of opslaat, houdt hiervan een adminstratie bij die tenminste de gegevens bevat als bedoeld in artikel 7.3c van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden en bewaren die gedurende ten minste 5 jaren.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3c

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 74, tweede en derde lid, onderdeel b

B

Ondermijnen van het systeem en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMH05

05R0961000

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs en exporteurs GBM

Degene die niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen bestemd voor gebruik in andere lidstaat van de Europese Unie of in een derde land produceert, vervoert of opslaat, houdt hiervan een adminstratie bij die tenminste de gegevens bevat als bedoeld in artikel 7.3c van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden en bewaren die gedurende ten minste 5 jaren.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3c

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 74, tweede en derde lid, onderdeel b

Indien de administratie nog niet volledig is bijgewerkt of gegevens onbewust niet volledig of onjuist zijn vermeld.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMG03

05R0971000

Grensboeren GBM

Het is de eigenaar of houder van een in Nederland gevestigd bedrijf, die beschikt over landbouwpercelen in België of Duitsland toegestaan een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel op zijn bedrijf op te slaan, voor zover het desbetreffende gewasbeschermingsmiddel is toegelaten in België of Duitsland en feitelijk ook over de Nederlandse grens wordt toegepast en daarvan blijkt uit zijn administratie, bedoeld in artikel 7.3c van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biocide.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3b en 7.3c

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMG04

05R0981000

Grensboeren GBM

Het is de eigenaar of houder van een in Nederland gevestigd bedrijf, die beschikt over landbouwpercelen in België of Duitsland toegestaan een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel op zijn bedrijf op te slaan, voor zover het desbetreffende gewasbeschermingsmiddel is toegelaten in België of Duitsland en feitelijk ook over de Nederlandse grens wordt toegepast en daarvan blijkt uit zijn administratie, bedoeld in artikel 7.3c van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biocide.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3b en 7.3c

Indien de administratie nog niet volledig is bijgewerkt of gegevens onbewust niet volledig of onjuist zijn vermeld.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBHGB06

OVBGGB03

05R1001000

Producenten, leveranciers, distributeurs, importeurs, exporteurs en grensboeren GBM

Niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, waarvan aangetoond kan worden dat deze bestemd zijn voor gebruik in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een derde land, dienen gescheiden van toegelaten middelen te worden opslagen.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3d, eerste lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBGGB07

05R1091000

Vervoerder (GBM en biociden)

Het vervoer van een niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel of biocide is uitsluitend toegestaan, indien de vervoerder beschikt over een vrachtbrief of ander document waaruit blijkt van wie de partij afkomstig is en voor wie de partij is bestemd.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 7.3d, tweede lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

BV11

05R1101000

Voorlichters professionele GBM

Het is verboden om zonder een bewijs van vakbekwaamheid Adviseren Gewasbescherming voorlichting/advies te geven over gewasbeschermingsmiddelen (professioneel gebruik).

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 6.7, achtste lid

D

Nieuwe regelgeving sinds 1 januari 2019

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

ADMG05

05R1111000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Een ieder die met het oog op gebruik in enig jaar gewasbeschermingsmiddelen voorhanden of in voorraad heeft, of voornemens is gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken of onder zijn verantwoordelijkheid dan wel in zijn opdracht te laten gebruiken, houdt gedurende het teeltseizoen een gewasbeschermingsmonitor bij waarin aandacht wordt besteed aan de aspecten genoemd in bijlage 3 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De gewasbeschermingsmonitor moet binnen twee maanden na een teelt worden afgerond.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 26, eerste lid

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

ADMG06

05R1121000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Een ieder die met het oog op gebruik in enig jaar gewasbeschermingsmiddelen voorhanden of in voorraad heeft, of voornemens is gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken of onder zijn verantwoordelijkheid dan wel in zijn opdracht te laten gebruiken, houdt gedurende het teeltseizoen een gewasbeschermingsmonitor bij waarin aandacht wordt besteed aan de aspecten genoemd in bijlage 3 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De gewasbeschermingsmonitor moet binnen twee maanden na een teelt worden afgerond.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 26, eerste lid

Indien gewasbeschermingsmonitor wel is bijgehouden tijdens de teelt, maar niet tijdig is afgerond.

D

(Risico op) gering gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en eenvoudig/snel herstelbaar

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

ADMG07

05R1131000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

De gewasbeschermingsmonitor, als bedoeld in artikel 26 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, dient op een toegankelijke wijze opgesteld, op eenvoudige wijze beschikbaar en aanwezig op het bedrijf van de gebruiker te zijn.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 27, eerste lid

D

(Risico op) gering gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en eenvoudig/snel herstelbaar

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

OVBGGB05

05R1141000

Gebruikers GBM

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel toe te passen met een luchtvaartuig.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 29, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGGB01

05R1151000

Gebruikers GBM en biociden

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel of biocide in een gasvormige of gasvormende toestand in een besloten ruimte toe te passen in afwijking van het bepaalde in artikel 30 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De bepalingen in artikel 30 inzake de toepassingsmethoden bij gasvormige en gasvormende gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn slechts van toepassing op middelen met een werkzame stof als bedoeld in bijlage X van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 30, eerste lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 8.8 in samenhang met bijlage X

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGGB02

05R1161000

Gebruikers GBM en biociden

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel of biocide in een gasvormige of gasvormende toestand in een besloten ruimte toe te passen in afwijking van het bepaalde in artikel 30 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De bepalingen in artikel 30 inzake de toepassingsmethoden bij gasvormige en gasvormende gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn slechts van toepassing op middelen met een werkzame stof als bedoeld in bijlage X van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 30, eerste lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 8.8 in samenhang met bijlage X

Bij lichte afwijkingen van de bepalingen in artikel 30 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGGB03

05R1171000

Gebruikers GBM en biociden

Degene die een gewasbeschermingsmiddel of biocide in een gasvormige of gasvormende toestand, anders dan voor het bestrijden van mollen of woelratten, buiten een besloten ruimte toepast, dient het voornemen tot toepassing bij Onze Minister van Infrastructuur en Milieu tijdig en juist te melden. De bepalingen in artikel 30 inzake de toepassingsmethoden bij gasvormige en gasvormende gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn slechts van toepassing op middelen met een werkzame stof als bedoeld in bijlage X van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 11, eerste lid, en 31, eerste lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 8.8, eerste lid in samenhang met bijlage X

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

GGGB04

05R1181000

Gebruikers GBM en biociden

Degene die een gewasbeschermingsmiddel of biocide in een gasvormige of gasvormende toestand, anders dan voor het bestrijden van mollen of woelratten, buiten een besloten ruimte toepast, dient na de behandeling een gasvrijverklaring op te stellen voor de opdrachtgever. De bepalingen in artikel 30 inzake de toepassingsmethoden bij gasvormige en gasvormende gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn slechts van toepassing op middelen met een werkzame stof als bedoeld in bijlage X van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 31, derde lid

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 8.8, eerste lid in samenhang met bijlage X

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBGGB05

05R1191000

Gebruikers GBM en biociden

Het is verboden een gewasbeschermingsmiddel of biocide, waarvan bij de toelating is bepaald niet in twee opeenvolgende jaren mag worden toegepast, toe te passen in strijd met de melding als is bepaald in artikel 32 van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 11, eerste lid en 32

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

Keuring

05R1201000

Gebruikers professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Het is verboden om gewasbeschermingsmiddelen, die professioneel worden gebruikt, toe te passen met apparatuur zonder officieel goedkeuringsbewijs.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 32b

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBGGB06

05R1211000

Gebruikers gewasbeschermingsmiddelen

Lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen dienen na lediging onverwijld en voldoende gereinigd te worden door de gebruiker.

Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 8.13

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 32a

C

(Risico op) gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu en herstelbaar

*SW

*Corrigerende interventie

* Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBGGB07

05R1221000

Professionele gebruikers GBM

Een professionele gebruiker dient bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waarvoor in het gebruiksvoorschrift een termijn voor herbetreding is bepaald, voldoende te waarschuwen voor de termijn van herbetreding.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 27d

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

Verbod buiten landbouw

05R1231000

Professionele gebruikers gewasbeschermingsmiddelen

Het is een professionele gebruiker verboden gewasbeschermingsmiddelen toe te passen buiten de landbouw.

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 27b

Niet van toepassings in de uitzonderingssituaties opgenomen in de artikelen 8.2 t/m 8.5 van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBHGB08

OVBGGB08

05R1241000

Een ieder waarop de aanwijzing of het bevel (mbt GBM of biocide) betrekking heeft.

Ieder wie het aangaat is verplicht zich te gedragen overeenkomstig een krachtens in artikel 87 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden gegeven bevel of aanwijzing.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 87, zesde lid

B

Ondermijnen gezag en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

OVBHGB09

05R1251000

Een ieder

Een ieder is tot naleving van een voor hem geldend algemeen verbindend verklaarde overeenkomst gehouden tegenover ieder ander, die bij de naleving een redelijk belang heeft.

Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, artikel 115

B

Ondermijnen overeenkomst en (risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB01

05R1261000

Toepassers GBM

Gewasbeschermingsmiddelen worden slechts op half-open en gesloten verhardingen gebruikt indien er sprake is van pleksgewijze behandeling door middel van selectieve toepassingstechnieken.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.3, vierde lid, aanhef en onderdeel a

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB02

05R1271000

Gebruikers GBM

Gewasbeschermingsmiddelen worden slechts op half-open en gesloten verhardingen gebruikt indien de kans op neerslag voor een periode van 24 uur na het voorgenomen gebruik niet groter is dan 40% volgens het weerbericht, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel a, van de Wet taken meteorologie en seismologie, voor de desbetreffende regio van het land.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.3, vierde lid, aanhef en onderdeel b

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB03

05R1281000

Gebruikers GBM

Gewasbeschermingsmiddelen worden niet gebruikt in of nabij straatkolken of putten.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.3, vijfde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB04

05R1291000

Toepassers GBM

Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van gewassen en op braakliggend land in de open lucht moet een techniek gebruikt worden die een driftreductie bereikt van ten minste 75%, ten opzichte van een bij ministeriële regeling aangewezen referentietechniek.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.78a

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB05

05R1301000

Gebruikers GBM

Bij teelt van gewassen in de open lucht moet bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op percelen grenzend aan een oppervlaktewaterlichaam langs het oppervlaktewaterlichaam een teeltvrije zone aangehouden worden.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.79 en 3.80

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB06

05R1311000

Gebruikers GBM

Het is verboden om binnen de teeltvrije zone gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken met apparatuur voor het druppelsgewijs gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.79, vijfde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB07

05R1321000

Toepassers GBM

De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen op het talud vindt pleksgewijs en driftvrij plaats.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.79 achtste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB08

05R1331000

Toepassers GBM

Het is verboden op braakliggend land binnen een afstand van 50 centimeter vanaf de insteek van een oppervlaktewaterlichaam gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.82

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB09

05R1341000

Toepassers GBM

Bij teelt van gewassen in de open lucht is het verboden met veldspuitapparatuur, anders dan een overkapte beddenspuit, zonder een kantdop gewasbeschermingsmiddelen toe te passen langs een oppervlaktewaterlichaam.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, eerste lid, aanhef en onderdeel a

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB10

05R1351000

Toepassers GBM

Bij teelt van gewassen in de open lucht is het verboden met veldspuitapparatuur, anders dan een overkapte beddenspuit, gewasbeschermingsmiddelen toe te passen als de spuitdoppen zich hoger dan 50 cm boven het gewas bevinden.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, eerste lid, aanhef en onderdeel b

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB11

05R1361000

Toepassers GBM

Bij het gebruik van veldspuitapparatuur, anders dan een overkapte beddenspuit, wordt de spuitdruk geregistreerd door een drukregistratievoorziening, die voldoet aan de bij ministeriële regeling gestelde eisen.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, tweede en vierde lid

D

Naleefhulp ivm nieuwe bepaling in Activiteitenbesluit milieubeheer per 1-1-2019.

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

AB12

05R1371000

Toepassers GBM

Bij het op- en zijwaarts spuiten van appelen, peren en overige pit- en steenvruchten met een axiaal- of dwarsstroomspuit, waarbij spuitdoppen worden gebruikt die uitsluitend zijn aangewezen voor het gebruik bij een spuitdruk lager dan 5 bar, wordt de spuitdruk geregistreerd door een drukregistratievoorziening, die voldoet aan de bij ministeriële regeling gestelde eisen.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, derde en vierde lid

D

Naleefhulp ivm nieuwe bepaling in Activiteitenbesluit milieubeheer per 1-1-2019.

* Mededeling

* Nalevingshulp

* Mededeling

* Nalevingshulp

nee

AB13

05R1381000

Toepassers GBM

Bij teelt van gewassen in de open lucht is het verboden, anders dan met een overkapte beddenspuit, gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken bij een windsnelheid groter dan 5 meter per seconde, gemeten op twee meter boven het grondoppervlak bij neerwaartse bespuiting of een meter boven de gemiddelde boomhoogte bij op- of zijwaartse bespuiting, tenzij dit nodig is voor het afwenden van een teeltbedreigende situatie afgewend.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, vijfde lid, onderdeel a (neerwaartse bespuiting) of onderdeel b (zijwaartse bespuiting)

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB14

05R1391000

Toepassers GBM

Bij teelt van gewassen in de open lucht is het verboden gewasbeschermingsmiddelen toe te passen met gebruik van een spuitgeweer dat is voorzien van een werveldop of dat gebruik maakt van een werkdruk van 5 bar of meer.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.83, zesde lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB15

05R1401000

Toepassers GBM

Het is verboden apparatuur, waarin gewasbeschermingsmiddelen, biociden of bladmeststoffen worden aangemaakt, te vullen uit een oppervlaktewaterlichaam als geen voorziening is getroffen die terugstroming van het mengsel van gewasbeschermingsmiddelen, biociden en/of bladmeststoffen en water voorkomt.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.93, eerste lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB16

05R1411000

Toepassers GBM

Het is verboden apparatuur, waarin gewasbeschermingsmiddelen, biociden of bladmeststoffen worden aangemaakt, die niet is opgesteld boven een bodembeschermende voorziening, te vullen als de apparatuur zich binnen een afstand van 2 meter van de insteek van een oppervlaktewaterlichaam bevindt.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.93, tweede lid

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB17

05R1421000

Toepassers GBM

Het is op een sport- of recreatieterrein verboden binnen een afstand van een meter vanaf de insteek van een oppervlaktewaterlichaam gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken met apparatuur die bestemd is voor het druppelsgewijs gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.152, tweede lid en artikel 3.151

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB18

05R1431000

Toepassers GBM

Op een sport- of recreatieterrein worden binnen 14 meter van de insteek van een oppervlaktewaterlichaam gewasbeschermingsmiddelen slechts gebruikt met mechanisch voortbewogen apparatuur, indien deze uitsluitend is voorzien van driftarme doppen en deze zodanig is ingesteld dat de spuitdoppen zich niet hoger dan 50 cm boven de grond bevinden.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.152, derde lid, onderdeel a, en artikel 3.151

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB20

05R1441000

Toepassers GBM

Het is verboden op een sport- of recreatieterrein binnen 14 meter van de insteek van een oppervlaktewaterlichaam gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken met een spuitgeweer dat is voorzien van een werveldop OF dat gebruik maakt van een werkdruk van 5 bar of hoger.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.152, derde lid, onderdeel b, en artikel 3.151

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

AB21

05R1451000

Toepassers GBM

Het is verboden op een sport- of recreatieterrein binnen 14 meter van de insteek van een oppervlaktewaterlichaam gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken bij een windsnelheid van meer dan 5 meter per seconde gemeten op twee meter boven het grondoppervlak.

Activiteitenbesluit milieubeheer, artikel 3.152, derde lid, onderdeel c, en artikel 3.151

B

(Risico op) ernstig gevaar voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

nee

Naar boven