Vastgesteld gewijzigd bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Landgoed Verboom ‘Westkanaalweg ongenummerd (ten oosten van 18a)’ Alphen aan den Rijn

Logo Alphen aan den Rijn

Beschrijving

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maakt ingevolge artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad op 16 juli 2020 het bestemmingsplan ‘Westkanaalweg ongenummerd (ten oosten van 18a)’ in Alphen aan den Rijn gewijzigd heeft vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de aanleg van een landgoed met vier huiskavels voor woningbouw en een openbaar groen- en wandelgebied, groot circa 7 ha, mogelijk aan de Westkanaalweg ten oosten van 18a in Alphen aan den Rijn. Tevens is een beeldkwaliteitsplan vastgesteld.

Het raadsbesluit tot vaststelling ligt samen met het bestemmingsplan en overige relevant zijnde stukken met ingang van donderdag 30 juli 2020 voor een periode van zes weken (tot en met woensdag 9 september 2020) voor een ieder ter inzage.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Het plangebied ligt aan de Westkanaalweg ongenummerd ten oosten van 18a in Alphen aan den Rijn. Doel van het bestemmingsplan is om de aanleg van een Landgoed juridisch- en planologisch mogelijk maken.

In het beeldkwaliteitsplan wordt de gewenste beeldkwaliteit beschreven en de te hanteren welstandscriteria voor de woningen en overige voorzieningen. Het gaat hierbij om de beoogde ruimtelijke kwaliteit en architectuur van de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte. Het beeldkwaliteitsplan geldt als aanvulling op de welstandsnota. Tegen het vastgestelde beeldkwaliteitsplan is geen bezwaar en beroep mogelijk.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

In de plantoelichting is hoofdstuk 5 (Omgevingsaspecten, paragrafen Geluid (5.2) en Bedrijven en milieuzonering (5.4)) aangepast, waarin de aanwezigheid van een kwekerij is benoemd en getoetst aan de milieuaspecten. Voorts een paragraaf over duurzaamheid toegevoegd.

Wanneer en waar kunt u het plan inzien?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt gedurende voornoemde termijn van tervisielegging op de volgende locaties ter inzage:

  • Informatiebalie van het gemeentehuis, gemeente Alpen aan de Rijn. Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn. In verband met de maatregelen als gevolg van het Coronavirus kunt u de stukken op papier alleen op afspraak inzien. Hiervoor dient u een afspraak te maken via telefoonnummer 14 0172. De meest actuele informatie hiertoe kunt u vinden op de website www.alphenaandenrijn.nl op de pagina’s over het Coronavirus.

  • Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken is ook digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via het zoekvak ID onder vermelding van NL.IMRO.0484.B163Wstkanwegtn18a-VA01.

Beroepsmogelijkheden en inwerkingtreding

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dit niet (tijdig) heeft gedaan, kan gedurende de termijn van terinzagelegging tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019,2500 EA Den Haag.

Voorts kan een belanghebbende gedurende de genoemde termijn beroep instellen tegen de door de raad bij vaststelling van het plan aangebrachte wijzigingen. Degene die beroep heeft ingesteld, kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van genoemde Afdeling. Het besluit en daarmee het bestemmingsplan treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van genoemde Afdeling wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Alphen aan den Rijn, 29 juli 2020, Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn

Naar boven