Concept-ontwerpbestemmingsplan Binnenstad 2010, 10e herziening (appartementen)

Logo Tilburg

Inspraakreactie indienen van maandag 3 augustus tot en met maandag 31 augustus 2020

Op 25 juni 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders nieuw beleid vastgesteld waarmee het college het realiseren van zeer kleine appartementen wil tegengaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het vormen van zeer kleine appartementen leidt tot ongewenste ontwikkelingen zoals appartementen met een slechte prijs-kwaliteitsverhouding, beheer dat vaak te wensen overlaat, het aantrekken van malafide ondernemers en ondermijnende criminaliteit. Het gevolg van veel kleine appartementen kan bestaan uit overlast in de omgeving. In het beleid is daarom opgenomen dat appartementen voortaan moeten voldoen aan minimaal 50m2 gebruiksoppervlakte. Hiervan kan worden afgeweken voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen. Om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen heeft de gemeenteraad daarom op 21 oktober 2019 het bestemmingsplan Tilburg, Appartementen 2019 vastgesteld.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regeling niet gold voor de binnenstad vanwege het dynamische karakter van de binnenstad. Stichting Binnenstad, de Dwaalgroep en Binnenstad Management Tilburg hebben hiertegen bezwaar gemaakt en vrezen dat een waterbedeffect zal optreden nu elders in de stad het realiseren van kleine appartementen ingeperkt is. In hun bezwaar hebben deze organisaties het college gevraagd om een soortgelijke regeling voor de binnenstad op te stellen.

Na overleg met deze organisaties heeft het college besloten om voor de binnenstad een soortgelijke regeling op te stellen als voor de rest van Tilburg. Daarbij is gezocht naar een balans tussen een dynamische binnenstad en de belangen en wensen van bewoners. Met name voor het kernwinkelgebied en monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden binnen het gebied gelden extra afwijkingsmogelijkheden.

Voor de binnenstad wordt een zogenaamd paraplubestemmingsplan opgesteld. Dit houdt in dat alle geldende bestemmingsplannen van toepassing blijven maar dat de regels voor zover deze betrekking hebben op nieuw te bouwen appartementen worden vervangen door de regels uit dit paraplubestemmingsplan.

Het plangebied heeft globaal betrekking op de binnenstad, zijnde het gebied gelegen binnen de cityring Spoorlaan, (Heuvel)ring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring.

Downloaden concept-ontwerpbestemmingsplan

Van maandag 3 augustus tot en met maandag 31 augustus 2020 kunt u het concept-ontwerpbestemmingsplan en de verbeelding (kaart behorende bij het bestemmingsplan) inzien via www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen of

via https://0855.ropubliceer.nl/?phID=D9B5D0A7-90A1-461B-9B74-C4D576F7603D.

De stukken liggen ook ter inzage in de Stadskantoor 6, Spoorlaan 181, in de centrale hal op de begane grond. Openingstijden tijdens de periode met coronamaatregelen: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Openingstijden regulier: maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en dinsdag en donderdag van 8.00 tot 20.00 uur.

Omgevingsdialoog/reactie indienen

In verband met de quarantainemaatregelen die momenteel van kracht zijn, is het niet toegestaan om in grote groepen fysiek bij elkaar te komen. Het college heeft daarom besloten dat de omgevingsdialoog online plaats dient te vinden.

Bij dezen wordt u daarom uitgenodigd uw reactie op het concept-ontwerpbestemmingsplan Binnenstad 2010, 10e herziening (appartementen) te mailen naar ruimtelijkeplannen@tilburg.nl onder vermelding van 'Binnenstad 2010, 10e herziening (appartementen)'.

Meer informatie

Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Ruud van Groenendaal of Annemoon Dilweg van de gemeente. Vanwege de vakantieperiode zijn zij echter mogelijk beperkt bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 94 33 en 013 - 542 91 42 en via e-mail ruimtelijkeplannen@tilburg.nl.

Vervolg

Indien de reacties hiertoe aanleiding geven zal het concept-bestemmingsplan worden aangepast en zal een terugkoppeling volgen. Na de inspraakfase wordt het ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Naar verwachting zal vanaf half oktober 2020 het ontwerp bestemmingsplan voor 6 weken ter inzage worden gelegd. Op dat moment kan een ieder een zienswijze indienen bij de gemeenteraad.

Tilburg, 31 juli 2020

Het college,

M.J.M. Meijs drs. Th.L.N. Weterings

gemeentesecretaris burgemeester

Naar boven